"Белене" струвала 6.3 млрд. евро, отсякоха от "Росатом"

Правителството на Борисов спряло работата по проекта
Обновена: 22 яну 2013 22:27 | 22 яну 2013 22:25,
506
"Белене" струвала 6.3 млрд. евро, отсякоха от "Росатом"
Снимка: архив Булфото

Цената за изграждането на двата реактора на АЕЦ Белене през 2010 година е била 6,3 милиарда евро, заявява говорителят на руската компания ”Росатом” Сергей Новиков пред кореспондента на ИТАР-ТАСС в София Игор Броварник.

По думите на говорителя на преговорите в София през 2010 година едно от условията на българския премиер Бойко Борисов е било да не се допускат разходи от държавния бюджет за проекта АЕЦ ”Белене”. През ноември същата година в Москва”Росатом” предложила да построи атомната централа фактически чрез привличането на собствени ресурси, изтъква Новиков.

Още по темата

Българската страна в зависимост от пакета, който е оставила за себе си (51 процента), би покрила съответния дял от разходите от приходите от продажба на произведената от електроцентралата електроенергия за около 19 години.

Така според говорителя нямало да бъде похарчен нито един лев от държавния бюджет.

При преговорите в Москва през 2010 година обаче българската страна заявила, че от момента, в който централата заработи в България, всички приходи ще трябва да постъпват в държавния бюджет, посочва говорителят на ”Росатом”, цитиран от БТА.

"Ние предлагахме да построим АЕЦ, която да генерира електроенергия, която да се продава и от приходите да се плати на всички участници в проекта", допълва той, като отбелязва, че решението да не се работи по тази схема е взело правителството на Бойко Борисов.

По думите му през 2010 година цената за строежа на двата реактора е била 6,297 милиарда евро и не е правилно в стойността на централата да се включва съпътстващата инфраструктура - електрическата мрежа или градът, който трябва да бъде построен, пише БТА.

Темата колко струва втората атомна централа е особено актуален с приближаването на реферндума.

Премиерът Борисов вчера обяви, че енергийният министър Делян Добрев е намерил кашон с документи, който показва, че цената на ”Белене” е около 10 млрд. евро и обвини лидерът на БСП Сергей Станишев, че съзнателно лъже, че сумата е около 5 млрд. евро.

Днес Станишев отрече и припомни, че ”Росатом” е дала цена от около 6.3 млрд. евро, която по думите на червеният лидер е можело да бъде смъкната.

По-късно през деня Добрев пак показа документи, които доказвали лъжата на Станишев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


506
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
283
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А стига сте се мъчили да извъртите нещата. Ясно е колко струва ядреното гориво. И се правят сметките в продължение на еди колко си време докато изгори какви ще са разходите. Ако щеш произвеждай пуканки.
282
0
 
0
 
! Отговори
до 430 преди 11 години
Ти знаеш ли какво е ПАВЕЦ?
281
0
 
0
 
! Отговори
До 416 преди 11 години
Според теб българите ще продължават да нямат индустрия и предприятия като сега, ще ядат отровни турски и др. зеленчуци и храни, вместо да имаме промишленост, с наша евтина енергия.Ако ти харесва нацията да е само от келнери и *** и ядрените и др. специалисти да ходят в Турция, защото тук Борисов ги праща да пасат овце, дрънкай глупости,че износът не е изгоден.Войните по света са за нови пазари, само сините талибани, които ликвидираха сел.стопанство и промишлеността на Б-я на бялото черно
280
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абре Моше къф старничен продукт като е основен - това с което се произвежда тока. То разбирам, че изкаш да извъртиш нещата *** всъщност ядрената централа е една парна централа. Там ядрената реакция се контролира. Ако не се контролира ше се получат неприятни неща. Сега кажи че не си манипулаторче.И може също да се ползува споко йно за отопление, топла вода и така нататъка ако има па чак огромен излишък от пара. Но навлизаме в сферата на шведски комунизъм
279
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нещо не мога да ви схвана объркана манипулативна мисъл другари капиталисти. Другари капиталисти - в капиталистическия свят нема такова животно централа да седи и да чака ако се наложи да започне да произвежда ток или ако не се налага - да спре. Там пари са давани и съответно произвежда за да печели. Начи без ядрена може ама иначе да имаме 10-15 ВЕЦ-а и те да чакат разбираш ли ако потрябва и оп - пускаме ги.
278
0
 
0
 
! Отговори
Моше преди 11 години
до 423 А кой ще охлажда реактора бе *** парата е страничен продукт по добре да мине през турбината отколкото при дядо боже!
277
0
 
0
 
! Отговори
Моше преди 11 години
до 420 Тия като слушат за контролиран процес при атомното делене съвсем им се изпаряват мозъците!Сигурно правят аналогия с печката на дърва "слагаш топли не слагаш не топли"!
276
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Точно така, затова има енергийни регулатори. Защото трябва да има държавна енергийна политика. Затова трябва да има и вецове , които да покриват пиковото потребление и тецове. Повечето хора обаче си мислят , че като си спрат лампите за един час , ще спасят планетата.
275
1
 
0
 
! Отговори
PetyaM преди 11 години
На официалното запитване на правителството на ГЕРБ през 2010г. има официален писмен отговор от руската страна за цената на АЕЦ Белене - 6.3 млрд.евро! И това е цена на ключ, при това с завишения. Това слага точка на всички спекулации с намерени кашони и подобни измишльотини. То бива измислици-премислици преди референдума, ама стига вече!
274
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе как ги намират тея документи в кашони.... Точно преди Референдума, не мога да разбера, за толкова *** ли ни имат?
273
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
420 - парата от ядрение реактор не излиза неконтролирана по мощност. Сега схвана ли ? Колкото пара пуснеш през турбината - толкоз ток ще получиш.
272
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Да на АЕЦ Козлодуй, НЕ,НЕ НЕ и НЕ на АЕЦ Белене/НОВАТА/ централа.
271
0
 
0
 
! Отговори
Моше преди 11 години
Да строиш атомна централа с руснаци е все едно да ги поканиш на чай и да им седнеш на самовара!Те така или иначе ще пият чай но твоя *** ще пуши!
270
0
 
1
 
! Отговори
АЕЦ-чиста и евтина е преди 11 години
Няма непечеливша АЕЦ по света и атомната енергия е най-евтина, сравнена с всички други видове енергия. Даже Бангладеш, преди броени дни, сключи договор с Русия за строеж на АЕЦ. Само ние ще сме изостанал бантустан-в 2015 г.и 2019 г.изтичат сроковете на двата реактора на "Козл.". В момента от ЕС ни притискат да затваряме окончателно първите 4, познайте как калинката-директор на Козлодуй, кадърът на Герб разносвач на банички и младата калинка-специалист по скалния орел, шеф на УС ще удължат срока
269
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щом енергията не се складира, защо ревете за ВЕИ ? Те да не би изведнъж пък непременно от ВЕИ да може да се складира ?
268
0
 
0
 
! Отговори
Моше преди 11 години
до 411Все едно е ако друг продава и купува а ти *** мухите но ако ти или твоето домакинство продава не е все едно!Справка 1000 Соларни покрива в Германия!
267
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма такова нещо другари-манипулатори. Електроенергията се произвежда контролирано. Ядреното гориво не ти е печка на дърва. И още едно. Ние си имаме и уранова руда.
266
0
 
0
 
! Отговори
Йотата преди 11 години
Боко да каже през него управление колко пари са изплатили на руската фирма , която продължаваше да строи! Само знам ,че данъчните още имат да възстановяват на руската фирма 30 МИЛИОНА ЛЕВА за ДДС. Хвани едните -удари другите!
265
0
 
0
 
! Отговори
Моше преди 11 години
до 408Точно така "Енегията не се складира" затова БЕХ ще си заголят задниците и ще продават на ниски цени на комшулука а умните глави ще плащат масрафа!
264
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е все едно дали продаваш или купуваш нали ?

Спонсорирани публикации