"Белене" струвала 6.3 млрд. евро, отсякоха от "Росатом"

Правителството на Борисов спряло работата по проекта
Обновена: 22 яну 2013 22:27 | 22 яну 2013 22:25,
506
"Белене" струвала 6.3 млрд. евро, отсякоха от "Росатом"
Снимка: архив Булфото

Цената за изграждането на двата реактора на АЕЦ Белене през 2010 година е била 6,3 милиарда евро, заявява говорителят на руската компания ”Росатом” Сергей Новиков пред кореспондента на ИТАР-ТАСС в София Игор Броварник.

По думите на говорителя на преговорите в София през 2010 година едно от условията на българския премиер Бойко Борисов е било да не се допускат разходи от държавния бюджет за проекта АЕЦ ”Белене”. През ноември същата година в Москва”Росатом” предложила да построи атомната централа фактически чрез привличането на собствени ресурси, изтъква Новиков.

Още по темата

Българската страна в зависимост от пакета, който е оставила за себе си (51 процента), би покрила съответния дял от разходите от приходите от продажба на произведената от електроцентралата електроенергия за около 19 години.

Така според говорителя нямало да бъде похарчен нито един лев от държавния бюджет.

При преговорите в Москва през 2010 година обаче българската страна заявила, че от момента, в който централата заработи в България, всички приходи ще трябва да постъпват в държавния бюджет, посочва говорителят на ”Росатом”, цитиран от БТА.

"Ние предлагахме да построим АЕЦ, която да генерира електроенергия, която да се продава и от приходите да се плати на всички участници в проекта", допълва той, като отбелязва, че решението да не се работи по тази схема е взело правителството на Бойко Борисов.

По думите му през 2010 година цената за строежа на двата реактора е била 6,297 милиарда евро и не е правилно в стойността на централата да се включва съпътстващата инфраструктура - електрическата мрежа или градът, който трябва да бъде построен, пише БТА.

Темата колко струва втората атомна централа е особено актуален с приближаването на реферндума.

Премиерът Борисов вчера обяви, че енергийният министър Делян Добрев е намерил кашон с документи, който показва, че цената на ”Белене” е около 10 млрд. евро и обвини лидерът на БСП Сергей Станишев, че съзнателно лъже, че сумата е около 5 млрд. евро.

Днес Станишев отрече и припомни, че ”Росатом” е дала цена от около 6.3 млрд. евро, която по думите на червеният лидер е можело да бъде смъкната.

По-късно през деня Добрев пак показа документи, които доказвали лъжата на Станишев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


506
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
0
 
0
 
! Отговори
Моше преди 11 години
до 406Важи и за продаването продава се на пазарни цени скъпа енергия никой не иска!
262
1
 
0
 
! Отговори
Моше преди 11 години
До 404"Всички искат да плащат левче киловатче от "зелена" енергия."Ако с държавно финансиране ти сложат соларно панелче на покрива и ти плащат по левче на киловат както стана в Германия друга песен ще пееш!
261
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега ... другари капиталисти... енергията, каквато и да е, ако я имаш е хубаво, а ако я нямаш е лошо. Така е навсякъде по света. Ако я имаш можеш да си я ползуваш или продаваш. Ако я нямаш ще трябва да я купуваш. Разбира се на пазарни цени.
260
0
 
0
 
! Отговори
Моше преди 11 години
до 397Те няма ей така да цъфнат те ще ги прибавят към сметките на всеки за "евтината" Атомна енергия!А като почнат и да се плащат налози за екология тогава съвсем ще ви хареса!
259
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички искат да плащат левче киловатче от "зелена" енергия.
258
0
 
0
 
! Отговори
Герб-10 пъти повече преди 11 години
Герб си раздадоха разрешителни за 700 мегавата зелена енергия, при заварени от предните 70 мегавата. Една от най-големите зеленоенергийни олигарси е Цветелина Бориславова, с която Борисов живееше в първите год. от управлението. Емил Димитров, депутат от Герб, заграбил Етропол. балкан, гори, ловни стопанства, плажове, хотели, цигарите и има 1000 дка от заменки, с "честни", според Борисов милиони от тях, произвежда уж зелена енергия от дървесина, т.е. от горите. Цв.Б. отглежда ГМО слонска трева.
257
0
 
0
 
! Отговори
Моше преди 11 години
Цената, Цената, Цената....Голи сте като *** на месечина! Цената ще е колкото ви одерат за главницата плюс лихвите по кредитирането и съфинансирането от публични средства!В момента ви продават евтин ток от АЕЦ ама го оскъпяват поне три пъти за пренос! Да не са луди да ви намалят цената след като така охотно я плащате!
256
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България няма нужда от АЕЦ "Белене" и ако този неефективен проект бъде реализиран, това може да застраши добрите отношения между България и Русия. Тази позиция заяви при изслушването си във временната парламентарна комисия за АЕЦ "Белене" проф. Булат Нигматулин - руски ядрен експерт, бивш заместник-министър на атомната енергетика на Русия.
255
0
 
0
 
! Отговори
симпатяга-до 392 преди 11 години
Тази цена от 15 ст от АЕЦ е леко измислена. 1) Козлодуй ти е "подарък" от соца с харизани ресурси от големия брат, на непазарен принцип;2) Белене трябва да я изградиш сега, няма да ти я подарят;3) цената от Козлодуй е ниска, защото никой не прави отчисления за погребването й след време - погребването е по-скъпо от изграждането, след време като цъфнат 5-6 млрд евро за погребване, ще се чудиш дали наистина тока тези 20 год от нея е бил евтин и токова ли е трябвало да бъде.
254
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хубава снимка от преди 20 години. Сега гьола на ББ е затрупан от фирма близка до премиера. Ми нека и той се облажи малко от Белене. Само че защо без конкурс? Грешка е че поискахме твърда цена. Трябваше да е на актуване с доказване на цените. Това го знаят всички строители и тогава цената щеше да е доста по-ниска. Иначе едит блок излиза 2,5 милиарда евро.
253
0
 
0
 
! Отговори
симпатяга-до 39 преди 11 години
И ти май си зле с мисленето. Важен е енергийния микс. Например АЕЦ през нощта произв.ток, който на никой не трябва, преноса е с много загуби, не може да се спре. Същевременно износа е намалял, защото няма търсене (даже и през зимата). Поне 10-15% от капацитета на системата бездейства, заради липса на търсене. А сега си представи, ако беше готова и Белене с още 2000 Мвт, и те щяха да седят ей така. Потреблението на ток в БГ СПАДА посл.10 год, а не се увеличава!
252
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България в момента плаща 2000 мегавата ултраскъпа ВЕИ енергия. Най-скъпата е 52, 25 ПЪТИ по-скъпа от тази от АЕЦ. Колкото и да е скъпа от Белене да е два пъти колкото от сегашната Козлудуй. ЗАД ВЕИ сектора също стои енергийна мафия и за нея е смърт ако се построи Белене.
251
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сайт на ДКЕВР (гарантирана истина от ГЕРБ):-)цени-мегаватчасАЕЦ- 15,75Бобовдол ТЕЦ - 62,25ТЕЦ Марица -3 - 64,95Топлофикация Русе - 67,31ТЕЦ Варна - 70,69ТЕЦ- Марица -2 - 35,01ВЕЦ - 172,00ВЕЦ- 145,00ФОТОВОЛТАИЦИ - 823!!!!!!!!!!!!!!!!!ФОТОВОЛТАИЦИ - 755!!!!!!!!!!!!!!!!!!ТЕЦ с дървесина - 217ТЕЦ с растит отпадъци - 166,00ЕЦ с енерг. култури - 187Биомаса-197,90нисконапорни ВЕЦ- 149,00СМЕШНИЦИ!
250
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не беше проблем преди по-малко от година управляващите да подпишат сума ти договори с частни инвеститори за ВЕИ проекти .Твърди се , че инвестициите в този сектор са около 5 млрд лева (около 2 млрд с кредити). Но сега има проблем, когато става въпрос за АЕЦ. Разлоката в изкупните цени е описана по -долу. Да, дори и специалистите не са на едно мнение (за или против) Белене, но доводите на Борисов са доста лицемерни.
249
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересни сметки. 6.3 млрд., половината от нас са 3.15 млрд., за да се избият за 19 години трябва АЕЦ-a да печели по 165 мил. евро на година за нас, и още 165 за руснаците (освен ако те не смятат да бачкат на загуба). Рекордната печалба на Козлодуй до момента е 75 мил. евро. Е как ще стане така, че по-малка АЕЦ ще печели 5 пъти повече от по-голямата, и то при положение, че вече нито на Турция, нито на Румъния ще изнасяме ток някога.
248
2
 
0
 
! Отговори
gandi.daow преди 11 години
"а преговорите в София през 2010 година едно от условията на българския премиер Бойко Борисов е било да не се допускат разходи от държавния бюджет" много важно условие, за да има повече за грабене.. ми то ако няма разходи от държавния бюджет чия ще е тая централа? Нали идеята е да е българска.. не да намерят някой холдинг/международна корпорация да реализира прчалби и ни източва, и през нея...
247
0
 
0
 
! Отговори
Васо преди 11 години
И hiко вече е експерт. А дали знае какво оборудване стои между реактора и разпределителната мрежа. Неговото изказване е малко от типа на онзи *** дето казал на орача, "Твоята е лесна, ори, мели, яж".
246
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"По-късно през деня Добрев пак показа документи, които доказвали лъжата на Станишев"Такъв документ всеки може да покаже , особено ксерокопие!Нека младежа , с пухкавите устни , да покаже ОРИГИНАЛА , да докаже , че всичко е лъжа!Ама няма от къде!"Една лъжа , повторена сто пъти , става истина!"Това си е ГЕРБ-ерско!
245
0
 
0
 
! Отговори
Васо преди 11 години
........в стойността на централата да се включва съпътстващата инфраструктура - електрическата мрежа или градът, който трябва да бъде построен, пише БТА..... Една прекрасна идея за частни инвестиции от бг. граждани. Стига вече инвестиции по дюни, ски писти и магазини. А може и облигации да се пуснат с падеж и държавни гаранции. Така и някои обикновени граждани да спечелят нещо от "прехода". Малко, ама от сърце.
244
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не разбирам тъпотията всички да се забиват като коне с капаци в това "колко ще струва"?? Това да не е приют за бездомни кучета? Разбира се, че е много скъпо. Въпросът е какво ще се постигне с едина такава огромна инвестиция, дали това ще е от полза за българите.. ами, да безспорно ще има полза и смисъл в дългосрочен план, но управляващите, които виждат едва няколко сантиметра по-далече от носа си и всячески обслучват чужди интереси ще ви кажат друго:(..