Европейският пазар на нови коли се срива

Във Франция, Испания и Италия пак има сериозен спад в продажбите
4 фев 2013 14:58, Бойчо Попов
13
Европейският пазар на нови коли се срива
Снимка: Ройтерс

Спадът в продажбите на нови автомобили във Франция, Испания и Италия е продължил и през януари. Това е поредното доказателство, че секторът едва ли може да разчита на скоростно възстановяване, пише Ройтерс.

Във Франция свиването на продажбите е с 15 на сто, което прави месеца най-слаб януари от 1997 година досега. Общият брой продадени нови автомобили е 124 952. За цялата 2012 година пазарът се сви с 14 на сто.

В Италия спадът е със 17,6 на сто на годишна база до 113 525 нови автомобила. Това е забавяне след пропадането от 22,5 на сто през декември. За цялата 2012 година пък в страната бяха продадени с 19,87 на сто по-малко нови коли в сравнение с предходната година.

На пазара в Испания понижението е под 10%, но причината е нова правителствена програма за субсидиране на покупките. В момента правителството подпомага закупуването на нови коли с по 2 000 евро, като според анализатори мярката подкрепя пазара. За месеца понижението е 9,6 на сто до 49 671 нови автомобила.

През миналата година продажбите на нови автомобили в Европа записаха най-големия си спад за последните две десетилетия и паднаха до 17-годишно дъно. Очакванията са, че заради свиването на пазара компаниите от сектора ще трябва да свият производството с още 7 на сто, посочва Давид Арнолд, анализатор в Credit Suisse.

Към момента все още има крехки надежди за възстановяване на икономиката на еврозоната. Как обаче и дали това ще се отрази на пазара на автомобили, не е ясно.

От френско-японския концерн Renault-Nissan например не очакват възстановяване в следващите три-четири години. Марката, която помага на компанията да се представи по-добре от останалите на френския пазар, е нискобюджетната Dacia, която е постигнала 9,9% ръст на продажбите.

Конкурентите от Peugeot Citroen вече обявиха, че възнамеряват да освободят 8 хил. служители от заводите си във Франция. Съкращенията са част от плана за възстановяване на рентабилността през 2015 година. Преди дни  обаче френският апелативен съд уважи иска на синдиката CGT и спря плана за преструктуриране на Peugeot Citroen, който предвиждаше мащабни съкращения. В първия месец на годината Peugeot Citroen записва спад на продажбите си в страната с 16,7 на сто.

Доста голям спад на продажбите във Франция през януари – 23,9 на сто, записва Volkswagen. Американците от General Motors, чрез своята марка Chevrolet, са претърпели 21,2 на сто спад.

Още новини за пазара на автомобили четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: пазар на автомобили
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
2 преди 11 години
СДС ще оправи, всички щом дойде на власт, помнете това, четете извънредното изказване на шефа на комисията по мониторинг към СДС7plus7. net
11
0
 
1
 
! Отговори
уса преди 11 години
След 2000 година -по голямата част от колите са пълен ***.Вече не ги правят толкова качествени.Малко са моделите които ,човек си заслужава да си купи-но те пък са доста скъпи.....
10
0
 
1
 
! Отговори
aaa преди 11 години
*** !!!
9
0
 
4
 
! Отговори
до 9 преди 11 години
И аз си търся кола, евтина, хубава, малко употребявана...няма такова животно...на Запад не са по прости от нас............
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Nazad sa s novite tehnologiii-hibridi,elektri4eski,fuell cell i drugi.Ne sa mrudnali v tehnologiite ot 25 godini.I zatova za 2012-ta purvenec e Toyota.A evropeiskite koli sa kato ot muzeq.
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много ясно че ще са назад с продажбите,изостанаха много в съвременната авто-индустрия,БМВ Ауди и Мерцедес що не са назад.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не давам за една консерва с 4 гуми 15000 евро!
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Е пазар се срива",.......благодарение на Бг !
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да свалят цените!
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия държави ,нямат ли проблем ,с цените на тока , водата,телефоните ,храната ,***.....?
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За това пък всички техни морги са в България и се харчат като топъл хляб!
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бе то целия ЕС се срива вие за неколко коли дигате шум.

Спонсорирани публикации