Пекин забранява рекламите на лукса

Мярката ще бори корупцията и погрешните социални добродетели
6 фев 2013 10:58, Бойчо Попов
33
Пекин забранява рекламите на лукса
Снимка: Ройтерс

Китайските радио и телевизионни станции ще забранят рекламите на скъпи и луксозни стоки заради засилващия се натиск на правителството срещу екстравагантността и прекомерните отпадъци, както и корупцията, предаде държавната агенция Синхуа, цитирана от Ройтерс.

“Подобни реклами разгласяват погрешни стойности и социални добродетели”, съобщават от Държавната администрация за радио, филми и телевизия.

“Като важни културни и идеологически крепости радиата и телевизионните канали трябва изцяло да упражняват образователната си роля”, коментира говорител на телевизионната агенция пред Синхуа.

Забраната идва и след многократни призиви на Си Дзинпин, новия лидер на Китай. Тя обаче може и да се отрази негативно на производителите на луксозни стоки, които силно разчитат на разрастващия се китайски пазар.

Миналата година правителството в Пекин забрани употребата на алкохол по време на банкетите на китайската армия. Това засегна производителите на скъпи ликьори, които са и водещи рекламодатели в телевизионната мрежа в страната.

Най-новите мерки се очаква да се отразят на производителите на бижута и най-вече на луксозни часовници, които са един от символите на благосъстоянието в Китай. Акциите на Hengdeli и Emperor Watch and Jewellery – най-големите търговци на луксозни часовници в страната, реагираха на новината и регистрираха силни спадове на борсата в Хонконг.

Още любопитни икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: икономиката на Китай
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
7
 
! Отговори
1 преди 11 години
Просто ще настъпи безработица в Китай защото с тази забрана хората ше купуват по-малко и производството ще намалее
6
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Качествените стоки се купуват и без лъскави реклами.Производителите да предлагат качествени и достъпни стоки, а не лъскави билборди.
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Китай направиха това което никоя друга държава не успя. Евала !!! И в България трябва да забранят глупавите им реклами целящи да ни зомбират, да ни направят тълпа консуматори. Но първо трябва да изгоним това долно крадливо племе политиците.
4
9
 
5
 
! Отговори
До 4 преди 11 години
Благодарение на рекламите хората научават кои продукти да купуват
3
4
 
27
 
! Отговори
до 2 преди 11 години
Аз и всички разумни хора, сме излезли от пещерите, не благодарение на рекламите.Жалкото е, че заради потребителския начин на жижот, който ни се насажда с рекламите може да се върне цялото човечество пак в пещерите!
2
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вижте как една комунистическа страна се опитва да покаже че луксозните придобивки са грешните ценности. В една демократична страна всички искат да са като Баретата Cамоковеца и т.н. че дори за ден да тънат в лукс! Вече не знам кой режим е по-лош
1
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на китайците!Да се надяваме, че това е първата стъпка към ЗАБРАНА НА ВСИЧКИ РЕКЛАМИ В СВЕТОВЕН МАЩАБ.ТАКА ЩЕ СЕ СПЕСТИ МНООООГО ЕНЕРГИЯ, КАКТО ЧОВЕШКА, ТАКА И ОТ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ И ТАЗИ ЕНЕРГИЯ МОЖЕ ДА БЪДЕ НАСОЧЕНА ЗА ДОБРОТО НА ЧОВЕЧЕСТВОТО.

Спонсорирани публикации