"Силовие машини" и "Русатом сервис" модернизират АЕЦ "Козлодуй"

Ще бъде удължен срокът на експлоатация на VI блок
Обновена: 4 мар 2013 15:14 | 4 мар 2013 13:11, Елка Василева
5
"Силовие машини" и "Русатом сервис" модернизират АЕЦ "Козлодуй"
Ще бъде удължен срокът на експлоатация на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Снимка: архив, Булфото

Компаниите „Силовие машини“ и „Русатом сервис“ са подписали договор за ремонт и доставка на оборудване за шести блок на българската АЕЦ "Козлодуй", съобщи днес компанията „Силовие машини“.

Това е първият договор, сключен по силата на подписаното между двете компании споразумение през 2012 г. То предвижда съвместна работа на пазарите в България, Армения и други страни.

Съгласно условията по договора „Силовие машини“ ще модернизира ротора на турбогенератора с мощност 1000 МВт, ще построи и ще достави на централата нов статор на турбогенератора, включително комплекти резерви части за статора и за възбудителя на турбогенератора. Освен това „Силовие машини“ ще окаже услуги по монтажа на доставеното оборудване. Срокът на доставките е второто тримесечие на 2014 година, а на монтажа - третото тримесечие на 2014 година.

В резултат на модернизацията ще бъде удължен срокът на експлоатация на енергоблока, като новият статор ще има повишена електрическа мощност от 1100 МВт.

„Русатом сервис“ е дъщерна компания на държавната група „Росатом“ и е специализирана в техническото обслужване и ремонт, а също и в модернизацията на атомни електроцентрали руско производство в чужбина.

Крайният срок за експлоатация на 6-и енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" е 2 октомври 2019 година, отбелязва компанията на сайта си.

Мажоритарен собственик на „Силовие машини“ е руският предприемач Алексей Мордашов, чието състояние за 2012 г. се оценява от американското сп. "Форбс" на 15,3 милиарда долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
7
 
! Отговори
Smurf преди 11 години
Ало Гереберята а къде е обявата по ЗОП нали за Белене оревахте орталъка че нямало процедура по ЗОП сега що няма ЗОП или когато не можете да вземете комисионна ЗОП та ЗОП , но когато се споразумеете няма ЗОП няма гявол
3
4
 
8
 
! Отговори
Кефчо преди 11 години
Хубава новина, но ремонтът/подмяната ще са бавни (това не е част, която се сменя бързо) и ще сме 2-3 месеца без 6-ти блок. Дано няма сътресения, както ще спрат и половината ТЕЦ и ВЕИ дотогава.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
yee,yeee ,yeeee
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега Кунвециа, като влезе в парламента, ще го спрат и този реактор.

Спонсорирани публикации