За и против плоския данък

От БСП и ГЕРБ на различни позиции по темата
30 мар 2013 13:05,
281
За и против плоския данък
Снимка: Dnes.bg

Плоският данък беше въведен по време на управлението на Тройната коалиция, но тогава имахме икономически растеж и с тази мярка успяхме да съберем допълнителни средства, с които да финансираме повишаване на пенсиите и други социални плащания, каза в ефира на TV7 депутатът от "Коалиция за България" в 41-то Народно събрание Корнелия Нинова.

"Сега обаче условията са различни и в условията на криза трябва да проявим солидарност", обясни още тя. В условията на криза по-богатите трябва да поемат по-голяма тежест, е мотивът на БСП да предложат отпадането на плоския данък.

Менда Стоянова от ГЕРБ обаче категорично не се съгласи с тази теза. Данък общ доход облага доходите от трудови правоотношения, а т.нар. "богати" не получават високите си доходи по трудов договор. С отпадането на плоския данък ще бъдат облагани хората, които получават високи заплати.

Стоянова обясни, че това са хора с високо образование и добра специализация. "Защо тези хора да не са съгласни с техните пари от данъците да се повишат пенсиите и детските", контрира обаче Корнелия Нинова.

В програмата на БСП е заложено още минимален необлагаем праг при въвеждането на прогресивно подоходно облагане, обясни още Корнелия Нинова. Средствата за въвеждането на тази система ще дойдат от средствата от контрабандата на акцизни стоки. "През последните години с 40% се покачва контрабандата на стоки и има резерв от около 6 млрд. лева", заяви Нинова.

Колкото и клиширано да звучи - високата заплата ще дойде от високата производителност на труда, коментира Менда Стоянова по отношение на заложените в предизборните програми на двете партии. Корнелия Нинова обаче допълни, че повишаването на производителността е функция и от работата на държавата. През 2009 година са били спрени плащанията към бизнеса, забавено е връщането на ДДС, увеличена е бюрокрацията и лицензионните режими, допълни още бившият депутат от БСП.

"Донякъде съм съгласна с тези констатации", каза от своя страна Менда Стоянова. В началото действително е имало забавяне на отпускането на средства, но в последните години това не е така. Що се отнася до задържането на ДДС в момента то е на най-ниското си ниво от години - между 250 и 350 млн. лева са задържани и това е по-скоро технологично, смята Стоянова.

Част от регулациите са факт заради изискванията на европейското законодателство, обясни още тя.

В момента банките са свръхликвидни, но не отпускат кредити към бизнеса. Причината за това, според Менда Стоянова, може да се дължи и на липсата на добри проекти. ""Не може целия бизнес да няма добри проекти", контрира обаче Корнелия Нинова. В програмата на БСП е записано отпускане на 500 млн. лева в Българската банка за развитие (ББР), с които да бъдат отпускани кредити именно към малкия и средния бизнес.

Още икономически новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен Ние в училище проценти сме учили, а кво ще рече прогресивно подоходно облагане мога и да ти обясне, но срещу не малка сума, за обучението, за сега, на 200лв е 0лв данъка, а на 2000лв е къде 240лв данъка.
233
4
 
7
 
! Отговори
Даола преди 11 години
Тъй като 99.9 % от онези, които получават високи доходи, всъщност разчитат на разни комбинации на тъмно, чиято цел е да укриват данъци и т.н най-справедливият данък в България е прогресивно подоходният, който натоварва именно богаташите. Как ли пък станаха такива за десетина години, никой не говори за това.Сега чуждите монополисти плащат два -три пъти по-нисък данък отколкото през 2009. Ами това предизвика обедняването на страната. Но нали нямаме истинска статистика, само лъжи.
232
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
вие май проценти не сте учили в училище. на 200лв е 20лв данъка, а на 2000лв е 200лв данъка, колкото повече изкарваш, толкова повече плащаш, *** ли сте
231
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
плоският данък в България привлича чуждестранни инвеститори - ФАКТ. махнете ли го ще стане по-зле, гаранция
230
2
 
7
 
! Отговори
георги тодоров преди 11 години
не съм от бсп дори не им смпатизирм .но затова им искане съм съгласен
229
1
 
1
 
! Отговори
георги тодоров преди 11 години
имаше виц който съм чул преди окло 30години и не бях го пзбрал -един пиел на хоремака и се усмихвал попитали го за каквО се усмиха че тои отговорил по новия закон всеки трябва да даде всяка 10-та овца като данък ,аз имам 10 ще дам 1 овца данак,бати има 100 щедаде 10овце.това е сданак от 10 %бедния винаги ще е беден,за това трябва да има скала от0%-от10-15%.
228
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво спорят тези двете, вместо да се замислят - защо навсякъде в Европа и по света има НЕОБЛАГАЕМ минимум върху доходите на физическите лица???Да направят минималната заплата необлагаема, разликата до средната за страната да се облага с 10%, всички над средната с 20% ... това НЕ Е Таблица, но е по-справедливо от тоталното облагане с 10% - него могат да си го позволят само богати държави !Достатъчен ни е ниския Корпоративен данък /пак 10%/, освен, че и всячески не се плаща ...
227
1
 
13
 
! Отговори
Чак елементарно преди 11 години
До преди малко над 100 години в Америка данъци не са се плащали!!! Поверете!!!Причината е, че парите се печатали от държавата и не е имало лихви!С въвеждането на федералния резерв, който е сбирщина от частни банки, вече банки дават пари на заем на американското правителство. И за да върне заема с лихвите, правителството почва да събира данъци! Вижте само каква професионална схема.Европейската централна банка е сбирщина от частни банки.Банките са собственици на медиите.Кой мъти водата?!?!?
226
1
 
2
 
! Отговори
Стига с мишките преди 11 години
А ти не гледай само мишките!!! Гледай си небето по-често и може да видиш и котката, която ръси изкуствени облаци!По-малко слънце, по-депресиран и болен народ, а това води до икономически растеж! Тъжно, но болните движат икономиката повече от здравите!И като почнат да ви обещават икономически растеж, вие чувайте бедност и болести, за да сте по-близо до реалността.И пак ви казвам гледайте небето и ще разберете защо нямаме ПВО?!?!?
225
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Плоският данък обогатява още повече богатите и стриже бедните. Но богатите си плащат рушвети за прокарването на законите и затова при засилен обществен натиск срещу плоският данък БСП иска да го върне само за ФИЗИЧЕСКИТЕ лица, което си е чиста проба ГАВРА с протестиращият и искащ поне малко справедливост народ!!!
224
11
 
12
 
! Отговори
рх преди 11 години
Плоския данък е 100% несправедлив данъкПД прецаква бедните и облагодетелства богатитеПД създава нарастващо класово неравенство в обществото или индекса GINIВъв всяка една страна със изразено неравенство по света социалните проблеми са в пъти повече от социалните страни.Всеки един с по-високи доходи е станал такъв благодарение на обществото използвайки обществената инфраструктура издигнала го до нивото му. Нормално е след това той/успелия повече/ да плаща повече за успехите на тези след него
223
5
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 11 години
Истински богатите в България никога не са плащали и няма да плащат данъци. Затова изобщо не им пука дали ще има плосък или прогресивен данък - нищо дори и върху 100% си остава нищо. Както е казано още в древен Рим "Да го д*хат бедните". Бахура си остава за търпеливия български народ. Дай, Боже да греша!
222
5
 
11
 
! Отговори
Венелин преди 11 години
Пари за детски ще има, като се намалят 100 милиона за подслушване! А плоският данък и сега не е справедлив - за едни 10%, за други 15, а пък за трети 5...
221
2
 
8
 
! Отговори
ТВ ДЕБАТА преди 11 години
ДВЕ *** КОКОШКИ КЪЛВАТ ПАРИТЕ НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ
220
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НИКОГА ВЕЧЕ БСП НА ВЛАСТ
219
0
 
5
 
! Отговори
Дани преди 11 години
Относно инвестициите, имаш право за това, че се получава някакъв тип нелоялна конкурентна стреда.Обаче това има смисъл само ако продават в БГ. А те продават в чужбина и на практика това е пренебрежимо малко в сравнение с икономиите които правят от цената на труда.И също е пренебрежимо малко в сравнение със всички останали начини, по които се гонят чуждестранните инвеститори- най-вече с липса на законност, с некомпетентност и липса на оперативност в повечето институции, както и с рекета.
218
1
 
3
 
! Отговори
Дани преди 11 години
Лавро, на Нинова мераците не ги коментирам. И на мен ми е ясно, че няма да отидат парите точно за майчински и детски. Просто то няма да има пари за раздаване, ако се сложи необлагаем минимум.Дори и това забелязах /аз го гледах по ТВ/ че те не са наясно колко човека от БГ получават високи доходи. НАП отчита само до облагаемия максимум. Статисктиката - там са средни стойности - толкова служители на толкова обща стойност.А това е огромен пропуск. Напрактика и двете дами стреляха в тъмното.
217
6
 
20
 
! Отговори
Лавро преди 11 години
Между другото, другарката Нинова (в миналото - бивша сътрудничка на Иван Костов) много добре знае, че с прогресивен данък няма да покрие никакви пенсии и майчински. Държавата у нас се издържа от непреките данъци - ДДС, акцизи и т.н. Но просто др.Нинова знае как радостно ще подскочат майки и пенсионери при мисълта за увеличение и как ще се нахвърлят върху "алчните" мениджъри, които не си дават заплатите. И номерът, както виждам, минава.
216
2
 
7
 
! Отговори
Лавро преди 11 години
Обяснявам за Дани:Чужденците са свикнали да си плащат даниците. Човекът е обещал на мениджърите си по 4000 лв. чисто, дава им ги и това му струва нещо. Сега ще му струва с 25% повече. А в съседната българска фирма мениджърите вземат същите заплати, но на ръка и работодателят не плаща нищо. Аналогично е със специалистите, супервайзорите и дори работниците. И чужденецът с право се запитва докога ще го правят на *** и само той ли ще издържа тази държава.
215
0
 
11
 
! Отговори
Лавро преди 11 години
До 230:А защо французинът гледа повече пуйки...? Можеше да попиташ и друго - френски и наш производител произвеждат бутилка вино, но тяхната при крайния клиент струва 20 евро, а нашата - 2-3 евро. Това не се оправя с данъци.Истината е, че ако утре върху България се изсипе дъжд от долари, след година бедните ще са пак бедни, богатите - още по-богати. Спомни си пирамидите, РМД и т.н. Акълът няма как да бъде обложен с данък - нито пък липсата му.

Спонсорирани публикации