Липсата на работни места - огромният проблем на България

Божидар Данев обяснява защо бизнесът у нас е предпазлив
Обновена: 3 апр 2013 11:09 | 3 апр 2013 07:24, Петя Славова
104
Липсата на работни места - огромният проблем на България
Снимка: Булфото

Липсата на работни места е огромният проблем на България, заяви изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев пред БТА.

Изходът е инвестиции и създаване на качествени и устойчиви работни места, каза експертът. По думите му емиграцията не е добрият начин за решаване на проблема с пълзящата безработица. Нито едно правителство от началото на прехода досега не обръща внимание на факта, че в България масово се изнася национален доход, закриват се дейности с висока добавена стойност, алармира Данев. Заради това доходите на българското население са ниски, смята той.

Според Данев налице е прекалено хипнотизиране и към европейските фондове. Страна, която седи само на притока на донорски пари не просперира, ако не развива собствения си ресурс, посочва председателят на БСК. Големият политически риск в България обаче и непрогнозируемостта са накарали бизнеса да бъде доста предпазлив и да изтегли активното си участие в икономиката, смята Данев.

БСК настоява за рязко намаление на таксите, защото според работодателската организация в момента бизнесът е притиснат с всякакви такси и данъци, които се променят непрогнозируемо. От БСК смятат още, че е необходимо да се върне европейската практика за търсене на отговорност на некоректни платци на ДДС. С настроението, което съществува срещу работодателите и поставяните към тях непрекъснати искания, се разрушават устоите на българската икономика, категоричен е Данев. Според БСК на практика работодателите основно носят риска от цялата икономическа криза. Единственото спасение за тежката индустрия е коопериране с големи производители в света, прогнозира Данев. Той подкрепя тезата в България да се произвежда до краен продукт, с гарантирана екологична защита.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
17
 
! Отговори
до 94 преди 11 години
Посмалете малко, де!"Един месец вече не мога да намеря човек, който за час и половина труд на ден да получава 200 лв. " И това в провинцията...извинете, Вие какво търсите-рибари ли?
85
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз съм роб на робовладелците араби от Кувейтската петролна корпорация и хич не се оплаквам. 5000 евро заплата, служебна кола 2 годишна, служебен обзаведен апартамент, служебен служебен лаптоп, служебен айфон, карта за безплатен бензин и т.н. Абе приказка. Не бих заменил сегашната си инжинерна длъжност за депутатско кресло в България. Така че от робство до робство има голяяяма разлика.
84
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Зета и дъщерята не работят вече 4 години. Аз ги издържам. Не си и търсят работа. Изглежда чакат някой работодател да дойде в къщи и да ги покани на работа. Намерих на зета работа за 600 лева но дъщерята каза че тя за 600 лева нямала да го пусне да работи. Малко били. Да ми е як гърба като се казва. Ето така са повечето безработни младежи в България.
83
0
 
21
 
! Отговори
До 88 Скептика преди 11 години
Браво!Доста "робовладелци" вкл. много мои приятели сме на този хал и май ще "развиваме бушоните"!В България в момента са доволни тези, които ги храни народа.Държавни служители,милиционери, ***, мутри, ***...Бизнеса не е "притиснат" а е на системи.
82
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз пък не мога да намеря 2-*** духи да ми качат новата пералня до 4-тия етаж. Предложих по 20 после по 25 лева на човек но никой не иска. По мързелива нация от българската не съм виждал по света. Може би само арабите ни бият пк мързел.
81
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не може търговския закон да се променя всеки четвъртък! Ако се променя на всяко 20-то число,това е друга работа....нещата може рязко да се подобрят......
80
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имаме ММРБ. А какво прави това министерство? Строи магистрали. А трябва да благоустроява населените места в държавата. Да развива на място производства, с което да осигури на хората работа и препитание. А какво се получава? МРРБ реже лентички на магистралите, малките градчета и села загиват. Всички се юрват към по-големите градове и София. Държавата ни се обезлюдява. Хората които са се излъгали да садят, нямат защита. *** обират всичко. Къде е държавата? За какво издържаме толкова полиция?
79
4
 
20
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Пълни глупости! Един месец вече не мога да намеря човек, който за час и половина труд на ден да получава 200 лв. (и то в провинцията, където работата е още по-голям кът). Малко били парите! Истината е, че работа има, но народът е мързелив.
78
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С хотелиерство и посреднически дейности икономика не се развива. Нямаме държава да спре посредническия грабеж, да създаде нормална бизнес среда за да се създава производство, да се опазва частната собственост и продукцията. Документалната кражба е хит. Корупцията е част от живота. Търговията с влияние и изнудването доброзорлем - също.
77
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не само липсата на работни места!Това с таксите, глобите и т.н. е един от факторите.Другия е, че какво да произвеждаш...като няма на кой да го продадеш!Стоките ни не са конкурентни, а за това "вина" имат доста неща, най-малкото промишления ток, високите наеми, цената на бензина...и ето ти...нашенска стока на двойна цена!!Кой ще я купи?А това, че заплатите са ниски...ами като много хора се съгласяват да работят за ниски заплати, осигуровка на 4 часа, а се работи 8-10!
76
0
 
29
 
! Отговори
гост преди 11 години
До СкептикаОтделно в последните години се нароиха всякакави Камари , които искат год. такса , която имаш /нямаш работа я плащаш , само за да имаш правото да работиш без да ти предоставят нищо насреща Но най-любимото ми е Лиценза за транспорт , който трябва да имаш за ти върви малкото фирмено камионче . Само който си е вадил лиценз от ДАИ знае за каква бюрокрация става дума - 20 изисквания + 9600 ЕВРО банкова гаранция за всеки камион , който самия по себе си струва по малко от банковата гаранц
75
1
 
35
 
! Отговори
Скептика преди 11 години
До тези, дето ми слагат минусите.... Ей юнаци, я си направете по една фирма, наемете си хора и почвайте да плащате като попове - заплати, осигуровки, здравни, болнични, за касов апарат, за ток, за телефони, за отопление, за транспорт, всякакви държавни такси и налози. После дайте пари за да се покрият изискванията от Пожарната, Инспекцията по труда за безопасни условия на труд, от Еко-министерството. Заделете пари и за глоби, защото колкото и да си изряден, все ще намерят за какво да те глобят.
74
4
 
22
 
! Отговори
тц,тц,тц............ преди 11 години
Това БСК е поредното паразитно формирование, за да могат *** като този да цицат. Който ми обещае, че ще го закрие, ще гласувам за него.
73
2
 
38
 
! Отговори
Скептика преди 11 години
Аз като "алчен робовладелец" ще ви кажа, че в моята малка фирма, която се състои от 3-*** души, АЗ СЪМ СТАНАЛ РОБ на служителите си. За мен може и нищо да не остане, но те си знаят заплатата, отпуската, осигуровките, регламентираното работно време, платените болнични и т.н. То затова миналата година са закрити 30 000 малки фирми, щото е много хубаво да си робовладелец. Всеки може лесно да си открие фирма и да стане "робовладелец". Аз обаче мисля вече да затварям...Стига рекет от системата!
72
4
 
35
 
! Отговори
Бягайте надалече! преди 11 години
Каквото и да си говорим изводът е много ***:в България бизнес просто няма!Има назначени през 1989-1990г. комунистически капиталисти,мутри и всякаква *** близка до БКП(БСП) и ДС!Т.нар. български "бизнесмени" са най-обикновени гешефтари и далавераджии дето се преебават едни други и гледат да завъртят няква далаверка-примерно купят(или внесат) една стока за 2лв.,а я продадат после за 102лв.!Масово плащат 300-400лв. заплати и печалбите им са огромни...Идва 01.01.2014г.-бягайте и се спасявайте!
71
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
мдаааа, доскоро на никого не му пукаше за заминаващите от автогара дупница или летище бургас, да речем..щом се намеси и терминал 2 обаче, значи положението е трагично..надявам се ме разбрахте..
70
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо няма инвестиции в България? Много е просто: Човек дава парите си там, къде има доверие и сигурност. Кой от нашите политици е дал сигурност или е показал, че е честен пред чуждестранен инвеститор? Фактите говорят!
69
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Геле, я се премести в каспичан или гълъбово, да видим колко ще те търсят, даже и 10 висши да имаш? Няма как цяла България да се премести в София, градът се пука по шевовете и за това не са виновни обикновените хора. Ако администрацията и работните места (колкото и да са малко и жалки) бяха равномерно разпределени, може би постепенно щеше да се получи някакво общо подобрение. Затова няма места и в детските градини, затова нямаме и пътища.
68
1
 
29
 
! Отговори
К преди 11 години
С Кодекс на труда от 50те години на миналия век и инспекция по труда която завършва проверките си със 99% глоби , как няма да е предпазлив бизнеса. .. Изискванията са до небето.
67
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има и друг проблем - мързела. А основния е политическото нищонеправене и кражбените практики. То май липстата на раб места май е следствие от горните работи.

Спонсорирани публикации