Мораториумът върху цената на тока е опасна стъпка

Икономист: Планът "Орешарски" e по-добър от програмата на БСП
Обновена: 27 май 2013 12:12 | 27 май 2013 11:53,
43
Мораториумът върху цената на тока е опасна стъпка
Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

„Планът „Орешарски“ предлага доста по-добра програма от тази на БСП. Малко по-реалистична е и в нея липсват политизираните теми като премахването на плоския данък и „Белене“. Заложените мерки са по-скоро в интерес на бизнеса“, коментира в ефира на Bulgaria On Air Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

Липсата на дългосрочни политики според Ганев е един от недостатъците на плана. „Тази програма напомня доста на мерките, които очерта служебното правителство, след като пое управлението на държавата, защото са насочени предимно към малки групи в затруднено положение.

Дългосрочните мерки обаче са тези, които водят до растеж и забогатяване на населението“, обясни икономистът. През уикенда се загатна леко за евентуална административна реформа, но към момента няма нищо конкретно в тази насока, допълни той.

„Мораториумът върху ценaта на тока е опасна стъпка. Това е едновременно най-лесното и най-глупавото решение. По този начин енергийната система ще бъде оставена сама да избие там, където е най-нестабилна. Подобна мярка може да спомогне за фалита на НЕК или да доведе до протести в миньорския сектор. Възможно е и ЕРП-тата да не успеят да изпълнят инвестиционната си програма“, каза още Петър Ганев.

По думите на Ганев намерението на Пламен Орешарски да намали драстично бюрократичните спънки пред бизнеса и да редуцира значително различните регулаторни режими е доста амбициозен план, който няма да зависи само от премиера или финансовия министър. „Отделните общини също ще трябва доста да поработят“, поясни икономистът.

Още новини за икономиката на България четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
16
 
! Отговори
дебел депутат преди 10 години
айде да вдигат цената на тока с 30% ,че вече ме бактиса от вас.Заплати по високи от 310 лв не трябва да вземате ,пенсии по-големи от 150 лв не трябва да има.
22
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 32Е да, но България е най - бедната държава в ЕС и с най - ниски доходи.
21
0
 
20
 
! Отговори
аса преди 10 години
До 32Ако ще сравняваме цени тук и там, аз искам цена на горивата като онази във Венецуела. Нашата е 20 пъти по-скъпа!!! Разбира се пиша глупости, различни са условията. Не знам какви са условията в другите държави от ЕС, за да сравнявам цените. Аз искам ДКЕВР да си върши работата. Да проверява разходите на централите и ЕРП-тата. Ама да ги гледа под лупа и да ги оспорва така, както данъчен оспорва разходите на един дребен едноличен търговец. Само това искам.
20
4
 
16
 
! Отговори
аса преди 10 години
До 27Това е средната цена за електроенергия в България на онези, които се отопляват, къпят и готвят на газ. Иначе 88 лева/месец е нормална лятна сметка без климатици.
19
0
 
18
 
! Отговори
ттт преди 10 години
"Мораториумът върху цената на тока е опасна стъпка"Съгласен съм! Да пада!
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен N 26:Ela da mi proizvegdaw produkciq za 100 lv i az wte ti davam po 9 lv no da ne mi se oplakvaw the sa ti malko
17
1
 
18
 
! Отговори
citizen преди 10 години
Какво да спорим, няма смисъл. Как да обясниш елементарни неща на пенсионер или на безработен общак примерно. Ми не става просто.Дай им "закони срещу лошите", "борба със спекулата", "България лежи на планини от злато"...
16
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До тъпчоХайде бе! А не е ли 9% чистатата печалба? Т.е. след начисляване на всички разходи - вкл. заплати, амортизации и т.н.! Няма печалба, в която да влизат р/ди за заплати, инвестиции и т.н.! Ще ти се изсмее дори посредствен счетоводител! А да не говорим какви разходи се признават за т.н. "външни услуги" - говори се за "наеми" на компютри от дъщерни дружества, "консултации" за милиони и т.н. Все си мисля, че на такива монополисти отчетите им трябва да се заверяват и от държавен орган!
15
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 17Държавен регулатор би трябвало да е самото правителство, не с демагогия да се крие зад някакъв съвет. Що се отнася до цената: За Мариците - държавната Марица 2 може да се приеме че задава реалната цена. Отклонение до 10% може и да е допустимо но не отклонение в пътиЗа "зелените" енергии - цена с 10% под средната за ЕС защото поне толкова би трябвало да пестим от работни заплати.
14
3
 
15
 
! Отговори
22 преди 10 години
аз живея в еспания,тук плащаме на два месеца ел.енергията,специално аз не надвишавам 90 евро като почти всяка вечер климатика ми е включен 2 до 3 часа било лятно време или зимно
13
1
 
19
 
! Отговори
проф. Аврамов преди 10 години
До Анонимен 10 и ТъпчоАко се приеме закон за борба със спекулата и се обявят реалните цени за "зелената" енергия както и за Мариците - то всека цена по-висока с 10% от реалната може да се облага с данък спекула в размер 120% и тогава вече не държавата а те ще молят да се преразгледат договорите а държавата може и да се съгласи, но ако обяснят как се е стигнало до спекулативните цени и кой на кого персонално какви подкупи е дал - пък после ще има и затвори!
12
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До citizenЦената на тока е изкуствено завишена и трябва да се снижи!!!Основание: 1. В цивилизования свят 30% от цената се формира от заплатите на работещите там а у нас средната заплата е 10 пъти по-ниска. Т.е. само от тук цената трябва да е 27% по-ниска от минималната в западните страни2. Цената която плащаме за Марица 1 и Марица 3 както и за "зелената" енергия е в пъти завишена. Това че има сключени неизгодни договори не е довод. Достатъчно е да се приеме закон против спекулата!
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
и мъглата в ценообразуването е много гъста!формира се по държавна методика.вижте кои са държавните дружества в енргетикат и ще видите, че "пазарни" отношения в енергетиката - почти няма!ЕРП са само една брънка, още една *** на клона, както се казва!И още нещо - цената не е ниска, ако в нея се включат всичките такси "пренос-превоз", както изисква Законът за защита на потребителите.Голяма каша е, ама пак ние ще го отнесем...
10
0
 
20
 
! Отговори
darcas преди 10 години
Алооо ИПИтата заухави - каква пазарна икономика при монополи с гарантирана от държавата печалба ви гонят бе? Жалки сте!
9
1
 
24
 
! Отговори
тъпчо преди 10 години
до 7. Пиша ти бавно защото четеш трудно. В сметките за ток сумата оставаща за ЕРП -тата е 9% ДЕВЕТ ПРОЦЕНТА. Печалба, заплати, инвестиции и т. н.
8
2
 
19
 
! Отговори
Банкеръ преди 10 години
A безопасно ли е да влязат протестиращи с право граждани в парламента с тояги и камъни.То има 20 и сега вътре де.Това,че протестите са позатихнали не значи,че няма да има зима нали.Докъде трябва да стигнете бе господа до Етиопия ли,че да ви уврът кратуните.
7
6
 
19
 
! Отговори
В. Иванов преди 10 години
Заглавието е доста интересно - ОПАСНА СТЪПКА.Да ама НЕ - стига с тези глупости на търкалета и защо !1. Печалбата на едно ЕРП е стотици милиони левове - това се нарича пладнешки обир или по-точно здраво крадене.2.2. Премахване на такса ДОСТЪП - тази утвърдена измишльотина трябва незабавно да се премахне. Казано на жаргонен речник - два проводника вързани за един стълб.3. Нормативно да се реши цена на енергията от фотоволтаицит. Който не му харесва да си събира фотоволтаиците и да си ги ?
6
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А неолибералистът се обади, "било опасно цената на тока да се замразява"! Следователно Орешарски следва да направи точно това, ако иска да е в угода на народа си.
5
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ха, ха.... Разни компИтентни икономисти започнаха да ни подготвят как трябва да се вдига цената на тока, защото ЕРП-та .... не можели да си изпълнят инвестиционната програма и др. безумия! Че къде по света клиентите на бизнеса финансират инвестициите му освен у нас, разбира се! Да си вадят от резервите и да си правят инвестициите! Другото не е пазарна икономика, драги ми "кономисте"! Та само гледайте правителството на седянков как ще ни "оправи"? Само както БСП си знае! А ще има ли протести?
4
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да се преразгледат договорите с "алтернативните" централи и източници на енергия! Само вредят на икономиката и на държавата, за сметка на група печалбари! Кога ще разберат в тази държава, че икономиката е на принципа на скачените съдове? Не може населението да ти е бедно, а икономиката процъвтяваща. Да не произвеждаш реално, а да консумираш! Окръзите да са феодални владения!

Спонсорирани публикации