12 млрд. лв. са заделени за енергетика до 2030 г.

Руслан Стефанов е против отваряне на временно затворената глава АЕЦ "Белене"
Обновена: 1 юни 2013 21:08 | 1 юни 2013 21:08, Елка Василева
15
12 млрд. лв. са заделени за енергетика до 2030 г.
Снимка: архив, Булфото

До 2030 г. българските правителства са заделили  над 12 милиарда лева за развитие на българската енергетика. За това информира в коментарното студио Денят он ер Руслан Стефанов, директор икономическа програма Център за изследване на демокрацията. 

На този  фона обаче всяко българско домакинство използва повече от 10% от дохода си, за  да си плати сметките за ток, газ или друг тип енергия. Тези данни са били известни още през 2010 г., но според последните доклади на Европейската комисия и на Световната банка за състояние на българската енергетика не са показали подобрение.

Според експерта международните доклади не са показали нищо ново – в едно  изречение изводът е следният:  не  се  занимавате с реалните проблемите, които  имате, смятат от ЕК и Световната банка.

Едно от заключенията, които  цитира и Стефанов, е, че българите са енергийно бедни.  Двете институции ни съветват да се занимавам с реалните проблеми на енергийния сектор.

По думите на Стефанов в момента отварянето на временно затворената глава АЕЦ „Белене“ не е правилно. Според него трудно би било да се намери частен инвеститор, който да вложи още 10-12 милиарда лева в атомната централа. Експертът отбеляза и вече инвестираните 2 и половина милиарда лева от страна на държавата. Стефанов не смята за редно евентуална приватизация на проекта, защото по този начин единствено държавата и данъкоплатците ще бъдат ощетени за разлика от инвеститора. Той припомни, че подобни приватизационни сделки досега не са приключвали добре за  България.

Стефанов обясни, че правителствата  са заделили ресурс  за над  12 милиарда лева  до  2030 г.  за ВЕИ и когенерация. Стефанов акцентира, че това е огромна сума – тоест тези пари могат да се вложат и във високотехнологично производство, което на стабилизира икономиката.

Експертът даде и няколко примера: могат да се произвеждат електромобили,  да се развива производство. Ако към тези милиарди обаче се прибавят още 12 милиарда лева и за финализиране на АЕЦ „Белене“, Стефанов пресметна, че 25 милиарда за България са доста съществени, на практика непосилни за по-големи  икономики и изрази съмнения дали подобна енергийна политика е разумна.

Стефанов коментира и факта, че България губи  точки по конкурентоспособност. Ако  през 2006 г. страната  ни е била примамлива дестинация за чуждестранните инвеститори благодарение  на високите оценки за макроикономическа стабилност,  то сега  според него „са лъснали белите ни гащи“  заради  кризата -  проблемите в образованието,  здравеопазването  и  други сфери. За съжаление няма разлика между експертизите на анализаторите от 1999 г. и сега, категоричен е Стефанов.

Той не пропусна да коментира и плана „Орешарски“. Според експерта от Центъра за изследване на демокрацията в политическата платформа има два кристално ясно приоритета - заетост  и  доходи . За тези ключови  приоритета говори и Европейската комисия. Стефанов се надява Пламен Орешарски да се придържа към това,  което е предложил. За съжаление обаче България не е такъв данъчен рай за бизнеса, както всички политици твърдят и отчитат за успех. Стефанов показа таблица, от която ясно личи,  че въпреки  ниските данъчни  ставки  админстрирането  е трудно тромаво. Оказва се, че българският бизнес отделя близо 450 часа в това да си попълни документите, за да си плати  данъците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
drakon 6666 преди 10 години
ето с това може да се плати ван6ния далг на бг
13
1
 
4
 
! Отговори
Този преди 10 години
До ПОЧИТАТЕЛТози Център за "изследване" на демокрацията всъщност лобира за ЕС монопола на тези, които пробутват уж зелена енергия, всъщност с много проблеми. Тук ни замазват очите със "скъпа" АЕЦ Белене, докато в Турция строят двойно по-съпа, но я считат за рентабилна, а и три ще направят. Този "Център" защо не изследва как и къде отиват парите уж за демокрация, а всъщност за лобита. Белене вече напълни гушките на консултанти и банки, и сега се канят да дават пари, май, за нови експертизи.
12
1
 
11
 
! Отговори
Българин преди 10 години
" Център за изследване на демокрацията" ,"Отворено общество" ," Хелзински комитет"...-Центрове ,общества,комитети....Чий ли интереси защитават ?Сигурен съм ,че не българските .
11
1
 
5
 
! Отговори
Тоя център за преди 10 години
изследване на "демокрацията", ако си публикува откъде му идват парите ще стане ясно кой му дърпа юздите. Всичките "псевдо демократи" са на хранилка на Сорос-ЦРУ и за това унищожиха цялата икономика и откраднаха парите на хората
10
1
 
3
 
! Отговори
До 3 преди 10 години
Абсолютно правилно. Да не забравяме, че масовата продажба електропреносната система на България и десетки хидроенергийни обекти бяха продадени от мадридския мушеник и кохортата му, които все още не е с раирани костюми.
9
3
 
4
 
! Отговори
Хуяга преди 10 години
*** ПИШАТ НА ПО ПРАВИЛЕН БЪЛГАРСКИ.Нормално за страна като БГ и искате развитие и по добри условия на живот .Все по неразбираемо става живота при вас.Алчни управници и ............. рая.До номер 4 *** си като губена чорба.БГ ИМА ИЗЛИШЪК НА ЕНЕРГИЙНИ МОЩНОСТИ.22 ГОДИНИ БЯХ В СИСТЕМАТА.Научете се да мислите но не само как да крадете.
8
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Значи за частни ВЕИ може да дадем 12 млрд... но за държавен АЕЦ не можем...
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма да направим, повярвай ми!
6
0
 
24
 
! Отговори
ПОЧИТАТЕЛ преди 10 години
ДО 2020 ЩЕ НАПРАВИМ ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ДЕПУТАТИ ВЕИ СОБСТВЕНИЦИ - МУЛТИ МИЛИОНЕРИ
5
6
 
11
 
! Отговори
бг преди 10 години
ако и сега след референдума кадето харода каза НЕ на белене се загожори пак зна4и народа няма глас а *** пак ще се нагушат на наш гръб НООООООО.......БАСТА ......МЪРТВИ СА
4
12
 
12
 
! Отговори
ПОЧИТАТЕЛ преди 10 години
СЪБИРАМЕ ПАРИЧКИ ЗА ,,ВЕИ'', ВСЕКИ ДЕН МИЛИОНЕР, ТУРЦИЯ ЗАПОЧВА ВТОРА АЕЦ ЗАЕДНО С ЯПОНИЯ И ФРАНЦИЯ, НОВИТЕ БРАТЯ ГАЛЕВИ РЕШИХА И СПРЯХА БЕЛЕНЕ, ГЕРБЕРИ ***...
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Енергетиката трябва да си остане държавна, това е най сигурното нещо за една държава. Даването на ЕРП-тата беше безумна грешка и я усети всеки български гражданин. ЧЕЗ, ЕВН, ЕОН обираха народа на поразия и продължават.
2
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЙовоЕй, много първосигнални тея българи бе. Вятъра и слънцето са безплатни. За това и тока от тях е ефтин. Обаче първоначалната инвестиция е скъпа. За това сега тока от тях е скъп но до 2020 би трябвало да се е изплатила и тока от веи и волтаици да е вече ефтин. Същото е и с атомната централа. Тока от Козлодуй е ефтин защото първоначалната инвестиция се е изплатила вече. Като построят нова АЕЦ кой мислиш ще плаща първоначалната огромна инвестицията? Тя ще е вкарана в цената на тока от АЕЦа
1
23
 
15
 
! Отговори
Йово преди 10 години
Аз не искал да плащам по 80 ст. за зелен ток а искам да плащам по 6 ст, за ядрен. Няма Аец Козлодуй след 2020г. тока ще ни е солен ако имаме само ВЕИ-та.,

Спонсорирани публикации