Praktiker е пред фалит?

Българските магазини обаче няма да бъдат засегнати от ситуацията
Обновена: 11 юли 2013 16:28 | 11 юли 2013 11:58, Елка Василева
22
Praktiker е пред фалит?
Praktiker се бори от известно време за оцеляването си, но е вероятно да обяви фалит. Снимка: архив, Булфото

Германската верига от типа „направи си сам“ Praktiker е изправена пред фалит. Освен свръхзадлъжнялост и несъстоятелност сега компанията е изправена и пред неплатежоспособност, съобщиха от Praktiker AG в сряда вечер в Хамбург, цитирани от Handelsblatt.

Управителят на компанията за България Райнер Витка даде разяснения за ситуацията специално за Investor.bg. По неговите думи до часове ще има официално изявление от страна на кредиторите и инвеститорите на Praktiker кои подразделения ще обявят несъстоятелност.

Българските магазини обаче са регистрирани като независимо дружество и проблемите няма да засегнат дейността им. "Служители няма да бъдат съкращавани", каза още Витка.

По-рано Welt и Hamburger Abendblatt  вече писаха в своите онлайн издания, че Надзорният съвет на компанията се е събрал на извънредна среща в Хамбург. В конферентен разговор с банките кредитори е бил обсъден въпросът дали финансовите институции отново могат да кредитират компанията, която в продължение на години отчита загуби.

Банките и собствениците – преди всичко основният инвеститор Semper Constantia от Австрия, очевидно не са готови да повторят спасителната финансова акция. Говорител на Praktiker е потвърдил, че вече има недостиг в снабдяването със стоки, както и че подобна извънредна среща действително се е състояла.

Praktiker се бори от известно време за оцеляването си. Очевидно обаче ситуацията около групата се е влошила още повече, пише и Wall Street Journal. Най-големият проблем е хроничната липса на ликвидност.

Според запознати компанията е изправена пред две възможности. Както твърдят двама запознати със случващото се източници, ръководството се опитва да наложи "подстригване" на дълга. Коментира се отписване на 50% от задълженията на компанията. В замяна на това кредиторите могат да получат акции в Praktiker чрез увеличение на капитала. В момента обаче акциите на групата струват „жълти стотинки“. В сряда те изтриха почти една пета от цената до 37 цента за брой на борсата във Франкфурт.

Още днес обаче банките са изразили нежелание да участват в ново финансиране. "Няма никакъв смисъл да се запълват повече дупки", заявил е участващ в срещата банкер. Австрийският основен акционер Ален Де Красни (Donau Invest) обаче е била готов отново да влее пари. Praktiker е имал нужда в краткосрочен план от между 30 до 35 млн. евро, за да оцелее, пише Handelsblatt.

Браншови портали пишат освен това, че доставчиците на веригата са започнали да прекратяват договорите си. Източници от индустрията твърдят, че някои доставчици вече правят доставки само срещу предварително заплащане. Това засяга преди всичко магазините от бранда Praktiker, а не тези на по-качествените магазини с марката Max Bahr. Твърде малко доставки са били платени, така че в някои магазини рафтовете са празни, пише още WSJ.

Заради ликвидната криза през последните няколко месеца компанията е "на дрога", както казва председателят на борда Армин Бургер. Тоест, компанията отново започва да увеличава отстъпките, за да привлече клиенти в магазините. Но това увеличава натиска върху маржовете. Със своята добре позната формула "20% отстъпка на всичко" Praktiker се докара почти до ръба на разрухата. Но очевидно на компанията в момента не й остава друг изход, за да получи изобщо някаква ликвидност.


Още по темата четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
2
 
! Отговори
chmatka преди 10 години
ИДВА РЕД И НА БАУ МАХ ...........
20
0
 
2
 
! Отговори
chmatka преди 10 години
СЕГА ОСТАВА ДА ПОЗНАЕТЕ ЗАЩО ........ ХА ХА ХА
19
0
 
2
 
! Отговори
анонимна българка преди 10 години
Ще фалират. Излапаха парите от ЕС и европейските фондове за построяването на магазини по цяла Европа, сега не им трябва да работят.Да не мислите, че някой си е бръкнал в джоба да строи Лидъл, Кауфланд, Карфур, Била, ей така - за хатъра на българина.
18
1
 
3
 
! Отговори
клиент преди 10 години
А какво ще кажете за Kaufland, които надуват цените с 25 до 30% над останалите все още магазини в България, а събота в техния вестник съобщават за намаления от10 до 20% само и само да привличат клиенти, но хората си броят стотинките и все по-рядко влизат там.
17
0
 
4
 
! Отговори
До 4 преди 10 години
До 4 BigBadWolfТова ми напомня на името на един играч, който преди играеше Ultima Online :) - една велика игра!
16
0
 
11
 
! Отговори
полудевам полечка преди 10 години
Дайте някаква работа на някой 16-17 годишен.Пригответе си аптечка на номер 112 в готовност за позвъняване всеки един момент.Единственото което могат днешните младежи е от малки да експлоатират отходните си органи.Тепърва ще фалира всичко живо.
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лошото е, че ще повлекат след себе си и доставчиците...
14
0
 
20
 
! Отговори
Шарм преди 10 години
Българските магазини отдавна са засегнати от ситуацията, Практикер стана ужасно скъп и бързо загуби пазара който имаше, също както и Метро но при метро е в по-малка степен.
13
4
 
13
 
! Отговори
До 2 преди 10 години
До 2:При минимална заплата в България от 290 лв., в Практикер получават по 400-500 лв. както ти твърдиш. За да получаваш голяма заплата, не е достатъчно да имаш само потребности. Трябва да имаш и способности. И това се отнася особено за неграмотници като теб, които дори "осигОровка" не могат да напишат без правописна грешка и започват изречението си с "Е па..."
12
3
 
13
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
Практикер е един долен магазин със тройни цени - да фалират
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Отстъпковако се заслушаш малко в рекламите по радиа и тв със сигурност ще ти писне да я чуваш тази реклама уверявам те почти за всеки уикенд я имат
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Купували ли сте си ел. крушка от Практикер, която има чудни свойства ?Светва веднъж и "предава богу дух", като я развиваш стъкления балон се отделя ...А ежергоспестяваща 11 вата с обяснение, че свети,колкото 75 вата+25% ?А свети колкото 25 ватова крушка ...Все "приятни" изненади !
9
0
 
9
 
! Отговори
HCDV! преди 10 години
до БПрав е 8088, но не го разбра. Това да произвеждаш нещо, да го конструираш или проектираш е едно, а друго да го продаваш. Тук не става въпрос за талант, а за хитрости в търговията често в разрез с морала, които не всеки ги умее и иска да го върши.
8
3
 
6
 
! Отговори
Б преди 10 години
До 8088да си търговец ми се вижда като игра, в сравнение с това да си производител. Нещо чак не мога да повярвам на коментара ви.
7
0
 
13
 
! Отговори
Пасков преди 10 години
До metala: хаха - не е само в Търново тази картинка, ела във София и ще видиш какви дървета слагат за Управители. Те са я сложили във вашия град заспалата да я командват както си искат софиянци. Кой я знае на кого е човек.
6
0
 
19
 
! Отговори
Отстъпков преди 10 години
За тази добре позната формула "20% отстъпка на всичко" не сме и чували в България.Може би затова тук не са фалирали.
5
4
 
21
 
! Отговори
metala преди 10 години
В Практикер гр. Велико Търново имаше една супервайзорка - Катя Станева. Ей хора за първи път видях човек да спи прав и в същия момент да обикаля из магазина. С такива заспали ще фалират не - ами и без стока ще останат. Поне малко да разбираше от търговия. Ама...каквото повикало, такова се обадило - неподреден магазин.
4
1
 
34
 
! Отговори
PFU! преди 10 години
Те тези смешници как няма да са пред фалит. Вестник да си купиш от тия ще излезе менте, една качествена стока нямат. Като решиш да си купиш каквото и да е, трябва да ровиш 15 минути, за да намериш единствения комплект, който не е отворен, разпарчетосан и всеки да си е избрал каквото му трябва от него... Кой нормален човек или фирма може да си позволи да работи по одобен начин и да чака печалба...
3
0
 
32
 
! Отговори
Big Bad Wolf преди 10 години
Още миналата година писаха че Практикер работи на загуба в цяла източна Европа включително и в България и че е просто въпрос на време да почнат да закриват магазини.
2
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Спокойно бе! В България криза няма. Тя кризата нас ни подминава и така вече 5 години.

Спонсорирани публикации