Влизане в еврозоната сега е лошо за България!

Ханке: Безотговорно е да се говори за присъединяване към еврото
26
Влизане в еврозоната сега е лошо за България!
Стив Ханке стана вчера "доктор хонорис кауза" на БАН. Снимка: БТА

Влизането в еврозоната в момента би било лошо за България. Това коментира професор Стив Ханке по време на дискусия в Института за икономически изследвания към БАН.

Ханке даде пример с Гърция, в която комбинацията от липса на фискална дисциплина и завишени публични разходи доведе до тежка криза, след като страната влезе в еврозоната.

Икономистът подчерта, че валутният борд в България дава необходимата дисциплина и стабилност не само на макро ниво, но и на банковата система.

Още по темата
Той изрази задоволство и от регулаторната рамка, която по негово мнение е сред най-добрите в Европа. Икономистът предупреди, че излизане от валутния борд ще доведе до изтегляне на наличните резерви от правителството. Според него говоренето за присъединяване към еврото е безотговорно и хората, които го предлагат, трябва да помислят добре.

Ханке подчерта, че все още не е отминала опасността „да се случи нещо лошо с еврото“. По думите му валутният борд ни дава необходимата гъвкавост да „превключим към друга стабилна валута, ако нещо се случи с него“.

Професорът изключи вероятността от "спукване на балон", каквото се случи в балтийските държави, заради добрата държавна регулация у нас.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: Стив Ханке
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ханке, в случая не си прав!Значи 325 милиона души могат да живеят в Еврозоната, а ние, една шепа народ, не можем?За тях Еврото е добро, а за нас е лошо? Чакаме, чакаме и се мислим за много хитри и предпазливи... Ама докато чакаме, станахме най-изостаналата държава... а онези държави с "лошото" Евро взимат 10 пъти по-големи заплати от нас.
23
0
 
3
 
! Отговори
галактика преди 10 години
Четох една статия на Григор Лилов по тази тема, та ..... Но имам един въпрос: Защо някои членки на ЕС не въвеждат еврото?!?!?!!!!!
22
1
 
8
 
! Отговори
бай Ганьо с Айфон преди 10 години
С чалга,алкохол и бай Ганьовски манталитет няма да ни бъде!
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво става Станишко всеке ден плюеше, че не влизаме в ШЕНГЕН. Може би иска да ни изхвърлят от Евросъюза за да има работа за всички с мотиката.
20
1
 
5
 
! Отговори
Иван Пешев преди 10 години
От еврото само ще го изядем , всички цени на дребно ще бъдат закръглени съвсем легално и законно , но заплатите ще си останат същите и тогва съвсем легално и законно ще започнат да горят магазините за хранителни стоки
19
0
 
12
 
! Отговори
Peshonizer преди 10 години
"Приемайки еврото тези страни са загубили възможността да регулират търговския си баланс и в резултат на това страдат от колосална безработица."Има логика в думите ти, до момента в който не ти напомня, че лева е фиксиран за еврото. Тоест няма как да се регулира търговският баланс с механизмите, за които говориш.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мен пък не ме интересува мнението ти. Мрънкач!
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато някой от тук коментиращите,си вземе някой сополив и миризлив *** да живее у тях,точно тогава и *** ще го вземат в еврозоната !
16
0
 
7
 
! Отговори
коко преди 10 години
Абе тия не ни искат да нтанем като гърците да ревем за евро.
15
9
 
12
 
! Отговори
Бъдещ емигрант преди 10 години
България е почти фалирала държава!Много хора емигрираха и още доста смятат да напуснат тази ***.Въобще не ме интересува съдбата на тази страна.
14
0
 
6
 
! Отговори
Фундамент преди 10 години
Скандалджийчета, правете разлика м/у държава и страна!
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пак отговор за Орешарски и изявлението му от вчера (в малкото каренце отгоре)? Не се учудвам.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
При нас безработицата е над 50% също като в онези страни ,няма на къде повече просто всичко е ликвидирано! Така ,че да влизаме докато можем ,защото до 8 години налице ще бъде Европейска федерация с обща валута и по-добре да фалираме заедно и дълговете ни да бъдат отметнати! Отколкото да фалираме сами на където вървим и да ни съсипят !
11
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 10 години
България в никакъв случай не бива да влиза в еврозоната докато управлението на еврото не стане 100% независимо от волята на който и да е европолитик. Абсурдно е решенията свързани с монетарната политика на блока да трябва да бъдат одобрявани от който и да е парламент(включително Бундестага) и да бъде обект на разглеждане през който и да било конституционен съд (включително немския). Абсурдно е политиците да налагат волята си над икономистите, когато става въпрос за икономика.
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ханке е напълно прав за членството на страната ни в еврозоната, това е извън всякакво съмнение. Причината за това е начинът по който се управлява еврото, то реално води то тотално съсипване на икономиката на почти всяка страна, която го използва: Гърция, Кипър, Португалия, Испания, Италия, Франция, Ирландия и Словения са доказателството за това. Приемайки еврото тези страни са загубили възможността да регулират търговския си баланс и в резултат на това страдат от колосална безработица.
9
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЕ ОБИЖДАЙ ДЪРЖАВАТА!!! НЕ Е ВИНОВНА МАЙКА БЪЛГАРИЯ!!!! ТАКИВА КАТО ТЕБ СА ВИНОВНИ КОИТО ОБИЖДАТ И КРАДЪТ ДЪРЖАВАТА СИ И НАРОДА СИ! БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО! ЗАЩОТО БЕЗ НЕЯ БОГ ДА НИ Е НА ПОМОЩ КОЛОКОТО И ДА Е ЗЛЕ!
8
13
 
15
 
! Отговори
НФБ преди 10 години
ВКЛЮЧВАНЕТО НИ В ЕВРОЗОНАТА Е ДОБРО РЕШЕНИЕ НО ПОЛИТИЦИТЕ НЕ ГО ЖЕЛАЯТ И СПЕКУЛАРАТ ЧЕ ЦЕНИТЕ ЩЕ СКОЧАТ...С ЕВРОТО ЩЕ ИМА ПО-ГОЛЯМА СИГУРНОСТ А И ЦЕЛИЯ СЪЮЗ ЩЕ Е ЗАЕДНО С НАС...ЕТО КАК ПОМАГАТ НА ГЪРЦИЯ В ТОЗИ МОМЕНТ...А НИЕ НИТО СМЕ В ЕВРОСЪЮЗА ХЕМ ТОЧАТ КАПИТАЛИ И ЗАМИНАВАТ В ОФШОРКИ...ХЕМ ИМАМЕ НИСКИ ДОХОДИ ЗА СЪЩАТА РАБОТА...ПОЛИТИЧЕСКА СПЕКУЛАЦИЯ Е НИСКАТА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА...ПРОДАВАЧКАТА В МОЛА РАБОТИ КАКТО ПРОДАВАЧКАТА В МОЛ В ГЕРМАНИЯ ИЛИ ФРАНЦИЯ..СЪЩОТО Е И ЗА ШОФЬОРА...
7
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За тази мъртва, скапана държава всичко е лошо.
6
7
 
23
 
! Отговори
Big Bad Wolf преди 10 години
За какъв *** не това скапано евро, направо да сменяме лева с юана и без това основно търгуваме с Китай, а и Китай е най-мощната в момента икономика,
5
4
 
7
 
! Отговори
до 2 преди 10 години
Незнам кой мълчал като пръднал , ама кво да се прави , българска му работа приказват без хал хабер да има, всичко знае всичко рразбира ама накрая все на дъното.

Спонсорирани публикации