Бизнесът ще плати намалението на тока за бита

Инфраструктурата е в критично състояние, предупреди Атанас Тасев
30 юли 2013 22:25, Красимир Ангелов
4
Бизнесът ще плати намалението на тока за бита
Снимка: Булфото, архив

Намалението на цената на тока е изкривяване на икономическата логика и ще бъде за сметка на бизнеса, заяви за телевизия Bulgaria On Air енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

По-ниските тарифи за битовите потребители и малките фирми влизат в сила от август с близо 5%. Нощният ток също поевтинява.

Както е известно Държавната комисия за енергийно и водно регулиране взе решението си за новите цени късно през нощта след 7-часови обсъждания. По думите на Тасев обаче намалението ще бъде платено от българските фирми.

"Намаленият износ на електроенергия се дължи основно на повишението на стойността на добавките в цената за пренос“, припомни експертът и обясни, че в новия модел на ценообразуване, който Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) прие, това е вече коригирано.

"По отношение на методиката за ценообразуването за централите, произвеждащи от възобновяеми източници обаче, дупката е в размер на 1,2 млрд. лева годишно", каза Тасев. Според него намалението на средства за инвестиции в сектора е кризисен модел, който не би действал при работеща икономика.

"За да се гарантират ниски разходи и сигурна електропреносна мрежа, са необходими инвестиции. Многократно е констатирано, че инфраструктурата е в критично състояние. Кабелите в София не са сменяни от 40 години. Ако зимата е тежка, ще има много аварии", твърди експертът.

Според него едно от решенията е да бъде увеличен износът. "Страната ни има капацитет да изнася до 2 хил. мегавата електричество дневно и при устойчив, постоянен износ на тези количества действително ще получим 1,5 млрд. лева“ изчислява Атанас Тасев. Основната линия, по която трябва да се работи, е Турция, обясни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
6
 
! Отговори
До Манджата преди 10 години
Онзи ден даваха кадри как са повредили соларките на кмет от БСП.Промяната в Закона за енергетиката задължаващ държавата да присъедини ВЕИ-тата когато са готови е приет при тройната.Преобладаващите ВЕИ-та са на"австрийски"фондове.Интересно ако преборят банковата тайна в Австрия чии *** ще лъснат?Аз продължавам да твърдя,че откраднатите пари от българската държава в началото на прехода отдавна са се върнали.А някои не са и напускали България.
1
0
 
20
 
! Отговори
ИЗБИРАТЕЛ преди 10 години
тасев ПАРИТЕ ЗА ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ ИДВАТ ОТ НАС-ПРОСТОЛЮДИЕТО.НАЙ ГАРАНТИРАНОТО В ДЪРЖАВАТА Е ИЗКУПНАТА ЦЕНА НА ТОКА ОТ ВЕИ-ТАТА.ДОРИ ПАРИТЕ ЗА ЗДРАВЕ НЕ СА ТОЛКОВА ГАРАНТИРАНИ.ЗАЩО Е ТАКА,ЗАЩОТО ПОГЛЕДНЕТЕ НА КОГО СА ВЕИ-ТАТА.НАЙ БЕЗЦЕРЕМОННО ОГРАБВАНЕ НА БЕДНИЯ И ИЗТОЧВАНЕ ОБЩЕСТВЕН РЕСУРС

Спонсорирани публикации