Започна строежът от Дупница до Благоевград на "Струма"

Дължината на трасето е 37 км
31 юли 2013 20:49, Петя Славова
8
Започна строежът от Дупница до Благоевград на "Струма"
Снимка: БТА

Започна строителството на участъка от автомагистрала "Струма" от Дупница до Благоевград. Лот 2 е с дължина близо 37 км.

Началото на работата по трасето бе дадено днес от министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева в присъствието на ръководителя на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Лазар Лазаров и зам.-министъра на транспорта Петър Киров, съобщи "Фокус".

"До лятото на 2015 година трябва да бъдат завършени още 37 км от магистрала “Струма” – магистралата, която поема над 80% от автомобилния трафик в посока Гърция. Същото лято ще може да започне изграждането на участък от 65 км на АМ “Струма” от Кюстендил до Сандански”, уточни министър Терзиева.

Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и държавния бюджет. Срокът за изпълнение е 22 месеца.

По думите на регионалния министър Лот 2 е най-сложният за изпълнение от всички трасета в проекта за магистрала "Струма". Предвидено е изграждането на четири пътни възела: "Дупница-юг", "Бобошево", "Кочериново" и "Благоевград". Ще се строят два тунела с дължина до 500 м всеки. Ще бъдат монтирани шумозаглушителни прегради между магистралата и населените места, ще се построят селскостопански подлези и надлези.

Изпълнител на тази отсечка е Консорциум "Струма-Лот 2", в който участват "Импреза" АД, Италия, "ГБС Инфраструктурно строителство" АД, България и "Пътстрой-92" АД, България.

Стойността на договора е 358 722 000 лв. с ДДС.

За 2 949 843 лв. строителният надзор ще осъществи ДЗЗД "Обединение "Струма-ПП", в което участват "Пътинвестинженеринг" АД и "Пътпроект" ЕООД - София.

Припомняме, че милата седмица регионалният министър пусна в експлоатация първите 14 км от Лот 1 на магистрала „Струма” между Долна Диканя и пътен възел „Дупница-Север”.

Още новини от бизнеса, четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
0
 
! Отговори
ББ преди 10 години
Северна България да мре!
3
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Спомням си колко много първи копки имаше по времето на тройната коалиция. Някои даже бяха по 2-3 пъти на едно и също място. И нито едно рязане на лентичка освен на АМ Тракия до Стара Загора. И сега ще стане така. Ще се усвояват пари, а резултат никакъв!
2
13
 
26
 
! Отговори
к5110 преди 10 години
ОТКРИЛА УЧАСТЪКА ОТ АМ СТРУМА НА Б,БОРИСОВ! ПЪРВА КОПКА НА ДРУГ УЧАСТЪК ОТ АМ СТРУМА С ЕВРОПАРИ ДОГОВОРВНИ ОТНОВО ОТ Б.БОРИСОВ! НАЛИ НЕ ЯДЕТЕ АСВАЛТ,БЕ БЕЗБОЖНИЦИ!!!!А КОГА ЩЕ УДАРИТЕ ПОРЕДНАТА КОПКА НА КОНЦЛАГЕРА В БЕЛЕНЕ?
1
0
 
11
 
! Отговори
typipros1 преди 10 години
ОООбичам първи копки още от 44ртаима единье и пиенье пу много