Туризмът търси начини да намали дела на вносните храни

Вносът задушава икономиката ни, смятат от сектора
16
Туризмът търси начини да намали дела на вносните храни
Снимка: БулФото-архив

Идеята в българския туризъм да бъде въведена нов вид категоризация на туристическите обекти, така наречената "зелена звезда", лансира тези дни заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев, който отговаря за ресор "Туризъм".

Предложението е "звездата" да бъде давана на тези хотели и ресторанти, а и други обекти, които предлагат на клиентите си български хранителни продукти, като например българско прясно и кисело мляко, зеленчуци и плодове. По този начин от бранша, а и от ресорното министерство, искат да въведат мярка, която активно да подкрепя българските производители, като им даде шанс продукцията им да се реализира в националния ни туристически продукт.

"Замисълът на зелената звезда е да се намери ефективен начин да се наложат нашите храни в български туристически обекти. В момента 81% от храните и напитките, които се използват от бранша, са внос. Пазарът е превзет от внос, който пречи на българските производители, задушава икономиката ни", коментира пред Investor.bg Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

По думите му хората се научиха да следят и да внимават за здравето си и започнаха да търсят по-качествената храна. Ако се въведе тази зелена звезда, собствениците на ресторанти и хотели ще се постараят да въведат в бизнеса си екологични продукти българско производство, с гарантирано качество, категоричен бе той.

По негови думи с повишаване на качеството на продуктите в хотелите и заведенията ще се повиши и качеството на предлаганата туристическа услуга. А по този начин страната ни ще може да се промотира пред света с призиви, като „Без ГМО“; „Екологично чиста“ и други.

Според Рагин обаче идеята за "зелена звезда" тепърва ще се развива и ще бъде предмет на дискусия между експертите от бранша и тези в ресорното министерство. По негови думи браншът тепърва ще обмисли по какъв начин би било правилно да се въведе зелената звезда – с помощта на специален сертификат, разрешително, лиценз или друг документ.

Сходно е мнението и на Стефан Шарлопов, който е председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Той обясни обаче, че все още няма правилник, който да регламентира употребата на зелената звезда.

"Предложението за въвеждането й със сигурност ще бъде дискутирано вътре в бранша, тъй като идеята е много добра. С помощта на зелената звезда ще се подкрепят българските производители на плодове, зеленчуци и всички останали хранителни суровини, а това от своя страна ще бъде един естествен стимул за икономиката на страната", посочи той.

Шарлопов заяви, че най-важното по отношение на въвеждането на звездата е ясното обозначение и разграничаване на стандартите, по които ще се определя за кой туристически обект може да бъде дадена тя.

"Не трябва да се допуска българският туризъм да се напълни с места, които уж предлагат продукти на наши производители, а всъщност да не е така", допълни той.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
Дешо преди 10 години
И въпреки упреците, е добро начинанието. Нека се ПОДКРЕПЯМЕ взаимно!
12
2
 
4
 
! Отговори
работник преди 10 години
Ако това ще ми повиши заплатата в пъти - да,искам да ме завладеят икономически, а не да работя за да свързвам едва двата края и да се чудя дали ще мога да заделя пари за почивка на децата си. Искам да работя с пет пъти по-висока производителност и да получавам поне два пъти по-висока заплата. Искам да работя в предприятие, където поне са чували за LEAN и ERP системи, а не слушам простотии на новоизлюпили се собственици, колко е трудно на пазара и как трябва да се свиват разходите (ест.заплатите)
11
1
 
5
 
! Отговори
ненов преди 10 години
браво страхотна идея само дето не производителите а самите хотели си затварят цикъла.Знам го защото съм работил в албена и там така правят произвеждат си домати и краставици и си ги пласират по хотелите пак далавери някакви и уж мислиме за народа
10
2
 
5
 
! Отговори
pepatilena преди 10 години
Конкуренцията с развити икономики е най - мощният убиец на собствената промишленост и най - сигурния начин да бъдеш завладян икономически и съответно най - сигурния начин за изтичане на средства и капитали. Разните му там икономически експерти да се научат първо да мислят самостоятелно и тогава да стават икономисти. Що не земете да приватизирате и общиснките администрации и да ги продадете на чужди фирми?
9
5
 
9
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 10 години
УБЕДЕН СЪМ ,ЧЕ ЕЙ СЕГА ДА СЕ ЗАБРАНИ ВСЯКАКЪВ ВНОС ,ТОГАВА БЪЛГАРСКИТЕ РОДНИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ ЩЕ ВИ СЕ КАЧАТ НА ГЛАВАТА С БАСНОСЛОВНИ ЦЕНИ ,И ПАК КАТО ПРЕДИ НЕЗНАМ СИ КОЛКО ГОДИНИ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ НЯКОЙ НА ГОЛЕМИЯ ЕКРАН И ЩЕ ВИ ПРИЗОВЕ - БРАТЯЯЯ ,ЗА БОГА НЕ КУПУВАЙТЕ ! И ПАК ЩЕ РАЗРЕШИТЕ ВНОСА ,ЗА ДА ИМА И КОНКУРЕНЦИЯ И ПО-НОРМАЛНИ ЦЕНИ !
8
7
 
16
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 10 години
ДОРИ И КАТО ИДЕЯ ЗВУЧИ И ДОСТА ГЛУПАВО И ДОСТА ЗАДЪЛЖАВАЩО БЕЗ СЪОБРАЗЯВАНЕ С ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПРИНЦИПИ !ТО Е ХУБАВО ДА СЕ ПРАВИ ОБОРОТ НА РОДНАТА ИНДУСТРИЯ ,НО ПРЕДСТАВЕТЕ СИ ,ЧЕ СТЕ ХОТЕЛИЕР ,ЗАДЪЛЖАВАТ ВИ ДА КУПУВАТЕ ДОМАТИ ,ПИЛЕТА ,И Т.Н. ПРОИЗВЕДЕНИ В БЪЛГАРИЯ,НО ПЪК НА ВАС ВИ Е ИКОНОМИЧЕСКИ ПО ИЗГОДНО ТЕЗИ СТОКИ СЪС СЪЩОТО КАЧЕСТВО ТА И ПО-ДОБРО ЗА ГИ КУПУВАТЕ НАПР. ОТ ГЪРЦИЯ ИЛИ КИПЪР ! НЕКА БЪЛГАРСКИЯТ ПРОИЗВОДИТЕЛ ДА ПРОДАВА НА НОРМАЛНИ ЦЕНИ,А НЕ НАСИЛА ДА ВИ КАРАТ ДА МУ КУПУВАТЕ СТОКАТА
7
4
 
19
 
! Отговори
зяпнал преди 10 години
Не е истина - вносът задушавал българската икономика??!! Ами защо ревахте да влизаме в ЕС за по-лесен достъп до пазарите???? И какво - "лошите" западняци с високите заплати произвеждали по-евтино от нас??? Докато всички ***, които са се провъзгласили индустриалци ( а предприятията им като манифактура от 19 век ) не разберат, че конкуренцията е най-мощния стимулатор на икономиката ще реват на умряло за разни кампании от сорта на още по-големите *** от туризма.
6
12
 
9
 
! Отговори
Made no Bg преди 10 години
Държа на здравето си и за това предпочитам вносни продукти!Избягвам българско производство.
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Голям проблем на българската икономика е, че масово се използват вносни стоки, при положение, че има българско производство на същия артикул с със същото качество. Хотелите използват вносни храни и консумативи; сладкарите използват вносна захар, консервните комбинати - вносни зеленчуци ... Всички създават косвенно безработица без да го осъзнават, а след това се оплакват от нея и от ниската покупателана способност. Пълно безумие.Същото е с усвояването на евроредсвата- с по-голямата част от тях се купуват вносни стоки и вместо да се стимулира нашето производство -парите отиват в чужбина. Как
4
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вносителите и търговците съсипаха селското стопанство. Затова ядем дървени домати и безвкусни плодове. Миро Мършата ни научи да ядем 20 годишно месо, а кебапчийниците замирисаха на ***. Храним се с измислени храни и се чудим защо заболяванията се увеличават. Причина за това е липсата на държава .
3
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НАШАТА ИКОНОМИКА Е ЗАДУШЕНА ВЕЧЕ! КЪСНО СЕ СЕТИХТЕ;)
2
16
 
6
 
! Отговори
0_0 преди 10 години
Пак по-големи католици от Папата се изкарахме...
1
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Барманите ще гледат крави, а сервитьорките кокошки. За собствениците на хотели по право се пада *** със свинете.

Спонсорирани публикации