Няма "зелен балон", който да се спука, твърд е финансист

Няма инвеститори за готови ВЕИ проекти
14 авг 2013 21:56,
4
Няма "зелен балон", който да се спука, твърд е финансист
Николай Ялъмов. Снимка: Bulgaria On Air

В момента няма инвеститорски интерес към готови проекти за производство на зелена енергия, коментира в ефира на Bulgaria On Air Николай Ялъмов, председател на борда на директорите на финансова група “Капман”. Той обясни, че в сравнение с направените вложения, цената при продажбата на такъв проект би била „крайно незадоволителна”. Липсата на интерес се допълва от факта, че един проект може да се изплати за десет години, допълни Ялъмов.
Според него няма „зелен балон”, който ще се спука.

С направените законодателни промени е станало ясно, че не само ВЕИ производителите са виновни за високите цени на тока, отбеляза финансистът.

„От една страна държавата осъзна, че не може само с ограничаване на производителите на зелена енергия да реши кризата в енергетиката и се обърна към другите производители, които рамо до рамо да решат проблема. Намали се таксата за износ и оттук нататък ще се търсят решения за проблемите за взаимодействие с ЕСО и регулатора”, подчерта финансистът.

Той допълни, че перспективата е към постепенно увеличение на цената на тока.

Развитието на пазара в Румъния е с две-три години назад в сравнение с българския,  посочи Ялъмов.

„Те нямат толкова проекти, но и действащата система е друга. Румъния прие т.нар. зелени сертификати, според които производителите на вредни емисии са задължени да закупят чиста енергия. Държавата не стои непременно между тях и има основно регулаторни функции”, обясни финансистът. Той допълни, че тази практика е по-ефективна и е масова в Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Имах си аз... финансист по България on Air (Телевизията на ***) и тука в медията Инвестор (отново ***). Как ще кажат, че има "зелен балон"?! Те милите толкова пари цоцат от далавери и субсидии покрай фотоволтаиците и ветро-генераторите.
2
1
 
18
 
! Отговори
.....! преди 10 години
Наскоро разбрах, че ВЕЦ "Енина" (100-годишна, втората в България) е с капацитет 1 MW, а се натоварва само до 180 kW!!! Т.е. няма и на 20%. Енергията произведена от нея се изкупува на около 0.03 лв./кВч. За сравнение тази от "зелените" централи е на 0.90 лв./кВч, а от "американските" TEЦ-ове - на 1.10 лв./кВч. Оставям всеки сам да си направи изводите какво става в нашата мила родина.... :-(( Трябва ни някой като хан Крум и законите му навремето, но за съжаление няма как да се случи.
1
0
 
10
 
! Отговори
$$? преди 10 години
Зеленият балон се спука още 80те години :-! Питайте някой физик или енергетик, който е наясно с научните закони, а не измислените финансови спекулации..

Спонсорирани публикации