Ще има ли полза от електронния регистър на земеделците?

Производителите очакват реални мерки срещу сивия сектор
Обновена: 22 авг 2013 14:04 | 22 авг 2013 10:26, Надежда Бочева
9
Ще има ли полза от електронния регистър на земеделците?
Снимка: БТА

Земеделските производители да влязат в електронен регистър до 1 октомври – това предложи преди дни агроминистърът Димитър Греков. Той обясни, че вписването на стопаните в регистъра ще става напълно безплатно и по места в областните дирекции по земеделие. След като стопаните бъдат обхванати от електронната система, ще се знае какви площи се обработват и с каква продукция.

Според ресорния министър с новия регистър ще е ясно и за търговските вериги на какви количества продукция могат да разчитат, тъй като сега малките производители не могат да произведат големите количества, които търсят веригите магазини. Земеделците освен това не покриват и всички условия за финансови документи и добри опаковки на стоката.

Дублиране на информацията

Защо обаче министерството прави такъв регистър, след като всяка година земеделците се регистрират в областните дирекции? От октомври до февруари производителите по закон са задължени да подават анкетни карти, в които посочват колко декара обработват, в кои землища са имотите и какви култури се отглеждат. Тази информация се обработва в областните дирекции по земеделие и се вписва в регистър.

Освен това от май до юли производителите също подават информация за земите, които обработват и вида на сключените договори – наем, аренда и т. н.

На практика агроминистерството разполага с достатъчно подробна информация за това какво правят производителите всяка стопанска година. Въпреки това в цялата страна ще започне масова пререгистрация на агробизнеса, която ще дублира съществуващата информация.

Производителите очакват действия срещу сивия сектор

От новия регистър ще има полза, ако чрез него се противодейства на сивия сектор, заяви Цветан Цеков, зам.-председател на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).

Според него в системата с анкетните карти има пропуски - често търговци се регистрират като производители. Така те ползват по-нисък наем, за да наемат сергии по пазарите. Там не се издават касови бележки и некоректните търговци купуват без документи плодове и зеленчуци, които препродават.

Веднъж, след като са се регистрирали, търговците с години просто презаверяват документите, че произвеждат.

Цветан Цеков посочи, че производителите искат комплексни мерки, които да спрат този тип продажби и незаконния внос на плодове и зеленчуци.

Позицията на министерството

Целта на създаването на регистъра е да се знаят всички производители в България, заяви пред БНР заместник-министърът на земеделието Явор Гечев. Въпросът е как един търговец, който е регистриран като земеделски производител, има 10 дка домати? Как той реализира продукция не за 10 дка домати, а няколко хиляди тона, което на практика е скрито прекупуване, попита той.

Гечев обяснява, че регистърът ще дава прогнозни средни стойности на това, което е възможно да се произведе от единица продукция. Целта е да се ограничи практиката прекупвачите да не плащат данъци и да реализират големи печалби на гърба на производителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
3
 
! Отговори
лол преди 10 години
Повечето хора в коментарите изобщо нямат понятие какво коментират и какво говорят.Държавата вече има тази информация, защото до преди няколко седмици се подаваха декларации 69 и 70, в които се декларира стопанин и всички имоти, които работи и уточнено дали са негови или заети с арендед договор или договор за наем. Тази информация е в областните дирекции по земеделието.Пестициди и торове се слагат по цял свят. Иначе нищо не расте на полето.За жалост, данъци се укриват масово от ***
6
0
 
10
 
! Отговори
до6 преди 10 години
Ела,бе ***,ела на полето да те видя-от януари почват разсади,чак лятото береш,ако е рекъл Бог да запази реколтата от слани,градушки,порои ,суша и какво ли не още.И после те притискат с вносен евтин ***,който в нормалните страни отива на прасетата,държавата нехае,народът- нехае,че яде отрови,и полека лека и малкото останали земеделци ще фалират ,тогава да те видя,глезен нагъл лигьо,кого ще обиждаш,когато ги няма ръцете,които те хранят .
5
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да ви имам земеделците. Мързелива пасмина (поне едно 80% от тях), които търсят максимална печалба с минимален труд.
4
0
 
7
 
! Отговори
Земеделец преди 10 години
Има кой да ви снима.Ще си го продавам ей така на познати.За какво прекупвачи и чиновници да лежат на моя гръб.Хем го продавам по-евтино и клиентите ми са доволни.Хем и аз съм на печалба.Прекупвачите ни го изкупуват на безценица и лапат големия пай. И в крана сметка пак клиента губи.Трябва в тая държава да накараме готованите да гладуват.Който не работи.....
3
1
 
7
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
От какъв зор нови пререгистрации като имате толкова много данни.Проверка на място по-ще свърши работа ,а не да намирате работа на писарушките- безплатно,безплатно,ама и времето е пари.Някой трябва да им занесе информацията и колко е вярна ?А така точно на сивия сектор едва ли противодействате.
2
2
 
10
 
! Отговори
akud преди 10 години
в сивия сектор на БГ земеделието са всички индианци или по известни като ромитЙ. не плащат никъкви данъци и блъскат всичко с пестициди
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А не, как ще накарате дядото на село да се регистрира в нета ми е чудно? Или онези, които обикалят с каруците и предлагат дини? За хората, които гледат повечко декари така и така в момента има повече от достатъчна информация и просто трябва да се цифровизира а да не казвам, че тя пристига от производителите в цифров вид(такова е изискването) Силно се съмнявам, че ще стане един голям батак и дублиране на имоти при което хората губят и субсидиите. Закон за определен % печалба на прекупвачите!

Спонсорирани публикации