Трябва да се помисли за редуциране на информационната асиметрия!

Ралица Агайн в ефира на Bulgaria On Air
Обновена: 2 окт 2013 21:57 | 2 окт 2013 21:56, Екип на Bulgaria On Air
7
Трябва да се помисли за редуциране на информационната асиметрия!
Ралица Агайн Снимка: Bulgaria On Air

„Трябва да се помисли за редуциране на информационната асиметрия. Инвеститорите разполагат с много по-малко данни, отколкото хората, които държат голям пакет ценни книжа от дадена компания“, каза в ефира на Bulgaria On Air Ралица Агайн, бивш заместник-председател на Комисията за финансов надзор (КФН).

„Докато при банките и застрахователите се акцентира върху предотвратяването на системния риск, при иновациите не е съвсем така. Иновациите във финансовия сектор могат да подобрят състоянието на бизнеса и потребителите, но могат и да натоварят опасно държавата“, обясни още финансистът.

Агайн даде за пример краудфъндинга. „Тук съвременните интернет предприемачи се възползват от възможността да събират малки суми пари от многобройни поддръжници. Това обаче не е регулирано в повечето страни. Подобно явление е проблем именно от гледна точка на правилата, изискванията и регулациите. Финансовият сектор е по-регулиран и от търговията с оръжие“, допълни тя.

По думите й не сме се поучили от грешките си от кризата от 2008 г. „На пазара в момента има много нови и сложни финансови инструменти, които обаче не са регулирани и реално не се забелязват от регулаторните органи, съответно не се взимат и общи решения за вкарването им в определени критерии в отделните страни“, каза още Ралица Агайн.

Според бившия заместник-председател на КФН не е тайна, че най-радикалните иновации във финансовия сектор са дошли от различни пазари.

„Например микрокредитите имат огромно влияние върху световните пазари. Те вече са сериозна част от живота в повечето развити страни. Това е факт, въпреки че не са част от банковия сектор, а идват от странични пазари, на които навлизат все нови и нови участници. В повечето случаи иновациите идват именно от такива различни и малки компании, които са извън разпоредбите, но черпят от пазарите, колкото могат, и се разрастват“, уточни Агайн.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: Bulgaria ON AIRРалица Агайн
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
kironki преди 10 години
Инфантилизираната псевдо и актуално-префърцунена, екстраполирана в пъблик-вижъна а-утилитарна демагогия, сугестира към семи-алитератност на субективната изява на този обременен фимейл брейн.
3
0
 
0
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Ралица Агайн - извикайте в Гугл - Румен Солаков и ще разберете от какъв род е. Ралица Агайн е от този род . Връзката е Ангел Солаков - бивш министър на вътрешните работи, Иван Солаков -бивш министър на труда и социалната политика и баща на Румен Солаков. Поредното недоразумение на природата....
2
0
 
0
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
краудфъндинг, хепънинг, аутсорсинг, ДАНСwithme - нищо не важат в сравнение с прозрачност и предвидимост!
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не че нещо, ама какво е "краудфъндинг"?

Спонсорирани публикации