Къде ще се спука следващият имотен балон?

Германия и скандинавските страни са сред застрашените
28 окт 2013 16:02, Миглена Иванова
1
Къде ще се спука следващият имотен балон?
Снимка: архив, Reuters

Цените на имотите на развитите пазари започнаха да се възстановяват от срива след кредитната криза от 2008 г. Темповете на ръст на някои места обаче са такива, че подклаждат страховете за нов балон, пише CNBC.

Израел, Канада, Норвегия, Белгия, Австралия, Дубай и Хонконг са пазарите, които причиняват най-големи главоболия на икономистите и анализаторите на пазара на имоти. В Израел например от 2009 г. насам цените на имотите са скочили с близо 40 на сто, в Норвегия – с 30 на сто, а в Швейцария – с над 20 на сто.

Бумът на тези „горещи“ пазари се подхранва и от лесния достъп до кредитен ресурс, който имат купувачите. След като Европейската централна банка (ЕЦБ) и Федералният резерв на САЩ наводниха банките с пари, много от тях насочиха целия този ресурс към кредитиране на купувачите на жилища при ниски лихви заради рекордно ниските основни лихви, поддържани от централните банки.

„Когато лихвите са толкова ниски, винаги има риск от алокиране на много пари в активи“, коментира Лиам Бейли, партньор в глобалната консултантска компания Knight Frank.

Ръстовете на цените на повечето от „горещите“ пазари се очаква да продължат и през 2014 – 2015 г., а икономистите на Goldman Sachs предупреждават, че някои от имотните балони отново ще се спукат.

Някои от правителствата на държавите с „нагорещени“ жилищни пазари вече предприеха действия за „охлаждане“. Властите обаче се опасяват от прекалено рязък спад на цените, което може да преобърне и икономиките на страните.

Goldman Sachs прогнозира, че през следващите 5 години има огромен риск цените в Израел, Германия и Швейцария например да се сринат с над 15 на сто заради бързия и рязък ръст на цените в последно време. Ако обаче се вземе предвид съотношението между цените на жилищата и наемите и в един момент хората спрат да купуват жилища, защото им излиза твърде скъпо, най-застрашени от спукване на имотния балон са Белгия, Финландия, Норвегия и Канада.

Повече можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
9
 
! Отговори
МА преди 10 години
надува се балона надува се и пак хоп няма никой...Goldman Sachs тия пък мошеници коментират други мошета

Спонсорирани публикации