Прогнозират 9.3% спад на инвестициите в промишлеността за 2014 г.

Близо 38% от предприятията не планират разходи за дълготрайни активи
5
Прогнозират 9.3% спад на инвестициите в промишлеността за 2014 г.
Снимка: архив, Булфото

Намаление на обема на инвестициите в промишлеността с 9,3 на сто спрямо 2013 г. прогнозират от НСИ след проведена през октомври анкета сред бизнеса. Около 38% от предприятията не планират разходи за придобиване на дълготрайни активи през следващата година.

Очаква се през 2014 г. с най-голям дял да бъдат инвестициите за механизация или автоматизация на съществуващи производствени процеси и за въвеждане на нови производствени технологии - 38.7% от общия обем на инвестициите в промишлеността.

На второ място с 26.1% дял са предвидените инвестиции за увеличаване на производствения капацитет, следвани от тези за заместване на износеното оборудване - с 22.8%, и за опазване на околната среда, мерки за сигурност и други - с 12.4%.

Енергетичните и свързаните с водата отрасли формират най-голям относителен дял в планираните инвестиции - 53.4%. След тях се подреждат отраслите, произвеждащи стоки за междинно потребление, и тези, произвеждащи недълготрайни потребителски стоки - съответно с 24.8 и 12.8%.

Предприемачите обаче очакват през настоящата година направените инвестиции да бъдат със 7.2% повече в сравнение с 2012 г.

Най-голям дял в планираните инвестиции през 2013 г. формират енергетичните и свързаните с водата отрасли (42.7%), следвани от отраслите, произвеждащи стоки за междинно потребление (34.6%), и отраслите, произвеждащи недълготрайни потребителски стоки (14.0%).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: промишленостнси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Поп Грую преди 10 години
НСИ казва едно, предприемачите - обратното.Фъсилинче, защо не написа в заглавието "Прогнозират 7.2% увеличение на инвестициите в промишлеността за 2014 г."?Кажи ***, ***!Лъжлив драскач!Ами имайте малко мярка, бе!То бива лъжи и наглост, все едно Тиквата слушам!
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"с най-голям дял да бъдат инвестициите за механизация или автоматизация на съществуващи производствени процеси"=съкращаване на работни места
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Veselina Jordanova - gerberska podloga....
1
1
 
4
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Естествено е да намалеят ама не с 9% ами поне с 50, кои инвестититор ще си харчи парите, кат всеки момент ако не му ги открадне някой "бисер" или "хидроинженер" Волен да му ги национализира!!!

Спонсорирани публикации