Чуждите инвестиции през 2014 ще са основно в Южна България

В Северна България се очаква запазване на нивата от тази година
Обновена: 22 ное 2013 10:49 | 21 ное 2013 19:41,
4
Чуждите инвестиции през 2014 ще са основно в Южна България
Снимка: Bulgaria On Air

И през следващата година чуждестранните инвестиции отново ще се насочат предимно към Южна България, коментира пред Bulgaria On Air икономистът от Института за пазарна икономика Явор Алексиев.

Особено активизиране на икономическата активност се очаква в областите Пазарджик и Бургас.

Данните от мащабен анализ на ИПИ сочат, че през следващата година в голяма част от областите в Северна България ще има запазване на нивата на инвестиционната активност и дори спад. По-голяма динамика се очаква да има в Добрич и Шумен, посочи Алексиев.

Той поясни, че по-бурното развитие на определени области от Южна България през последните години е свързано с фокусирането на изпълнението на инфраструктурни проекти, довели до създаване и на повече работни места.

„В Северна България ги нямаше тези големи икономически центрове. Днес на север единствено Варна е силният притегателен център, но нейното териториално местоположение и отдалеченост предопределят и по-бавното й възстановяване“, коментира икономистът.

Той подчерта, че за втора поредна година София-град се обособява като област с по-различно социално и икономическо развитие спрямо останалите области.

Според Алексиев прилагането на национални политики трябва да бъде съобразено с регионалните особености. По думите на икономиста предстоящото въвеждането на необлагаемия минимум няма се отрази на работещите в София, но сериозно ще рефлектира върху областите от Северозападна и Североизточна България, където са и най-бедните региони.

Несъобразяването с регионалните особености ще задълбочи още повече пропастта в икономическото развитие, коментира още икономистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
HETO преди 10 години
Аааах, каква изненада!? А аз вече се бях приготвил морално - по обещанията на БСП - че като дойдат те на власт, ще цъвтим и връзваме и така до съсзаването на втори Бабилон. Е тука ме хванаха в крачка ... (ирония изключ)
3
0
 
10
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Кой разсипа заводите на големи градове ,като Плевен ?Какво е това деление на север и юг напоследък?В Северна България се закрива абсолютно всичко-последно и военните прокуратури останаха само на юг ,остана само Варна.Вижте добре картите на финансови компаниии-къде са им офисите,вижте нови предприятия къде се откриват ,вижте къде се наливат пари по програми основно.Магистралите на юг с приоритет за север пари няма.За Северна България-военните поделения за настаняване на бежанци ?!!!
2
2
 
11
 
! Отговори
мнение преди 10 години
В тези тежки времена на безработица и жалки доходи, трябва и сами да се подкрепяме - като например купуваме стока от български производители, без разбира се да правим компромис с качеството. Имаме наистина хубави дрехи, козметика, храни, лекарства и др. Така ще се вдигнат оборотите на българскити фирми, а оттам дай боже по-високи заплати и повече заетост..Стандарта и безработицата пада така. Да бъдем патриоти като потребяваме все повече и повече българска стока!!
1
0
 
5
 
! Отговори
777 преди 10 години
червените и гажалите си пазят гъ8овете-всичко за юга, а севера въшките го яли.

Спонсорирани публикации