Тристайните апартаменти са все по-търсени в София

Средният купувач е семеен мъж с малко дете и доход около 2 хил. лева
Обновена: 27 ное 2013 17:40 | 27 ное 2013 12:05, Миглена Иванова
130
Тристайните апартаменти са все по-търсени в София
Снимка: Investor.bg

Мъж на 35 години, с доход около 2 000 лева, средно ниво на мениджмънт в частния сектор, семеен с малко дете. Така изглежда профилът на най-активния купувач през месец октомври, а интересът му е насочен към тристаен апартамент в добър район на София.

Тази тенденция отчитат от консултантската компания Кредит Център и сайта creditpoint.bg.

Активните купувачи в момента са задържали доходите си непроменени по време на кризата, успели са да запазят спестяванията си, както и способността си да покриват по-висока месечна вноска, и нямат собствено жилище, посочват консултантите.

„Допреди няколко години тази група купувачи избираше покупка на двустаен апартамент, докато в момента подобрените условия по кредитите и ниските цени на имотите позволяват придобиването на по-голям имот”, коментира изпълнителният директор на компаниите Тихомир Тошев.

„Въпреки че кризата повлия значително на стандарта на много хора в България, съществува група от потребители, които запазиха стабилни доходите си. Обикновено това са хора, които работят в секторите, свързани с аутсорсинг или работещи за износ. Повечето са сравнително млади, заемат средни мениджърски позиции в успешни компании и търсят покупка на първо жилище за новосъздаденото си семейство. Промяната идва с ориентирането към тристайни апартаменти с площ от 90-130 кв.м, вместо досегашните двустайни с квадратура около 70 кв.м”, допълва Тошев.

По думите му най-често купувачите с този профил теглят кредит, покриващ около 70% от стойността на имота за срок от 16 до 20 години. Месечната им вноска е близка до тази на кредит за двустаен апартамент, закупен през 2008 година.

Средният размер на изтеглените ипотечни кредити през октомври се равнява на 34 420 евро, а съотношението между евро и лева е 27/73 в полза на българската валута. Преглед на средния размер в различните големи градове в страната сочи, че в столицата стойността му расте отчетливо от началото на годината до момента.

Още за ипотечното кредитиране четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Новите сгради от последните години са плод на соц комплекси, породени от правоъгълните сиви панелки, но и сегешните чудеса на архитектурата не са по-добре- важно е отвън да е внушително, пък как ще обзавеждаш кривите си стаи, не е важно. Много трудно може да се намери читаво жилище.
93
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тръгването на пазара на имоти е вече фактОтдавна твърдя , че умишлено се натисна пазара надолу ,но се видя че никои не иска да прода на ниска цена Дори да има сделки на редуцирани цени те са по скоро единични отколкото правило Спомнете си колко беше бензина през 2008 *** и колко е сега През последните години хората с кеш си понакупиха и то на сравнително ниски цени Ще стане като в Европа , малко ще са щастливците със собствен дом - помнете ми думата
92
0
 
12
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
До 98Ne znam za 5000 no imam kolega v Sofia koito vzima 3400 kato C programist. Tova sa napylno realni sumi. 1000lv v IT sferata se schista startova zaplata i to v nqkoia smotana firma.
91
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как пък няма да исипя един чувал с пари за панелка в *** софия ,че и на кредит с дублираща лихва и накрая да се чудя къде да паркирам и само ядове ,пълно с нервни болуци , наркомани и всякаква *** а вече и африканси нюанси ???? Тия ИТ-та мноо *** парчета били . В България такива райски места има където за по-малко пари може да се вземе супер къща с двор и да си живееш супер и пак да си бачкаш IT или каквото си искаш, не само с ИТ се вадят кинти . Ама тука много хвалипръцковци ......
90
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хахаха големи майтапчии сте.Кой ще ви дава на вас 5000 лева заплата бе, на мен ми мязате на безработни меринджей, дето висят в работно време в нета и пишат измислици. Иначе новото стройтелство е пълна мизеря, отвън лъскаво , а вътре гнило. На снимката - след 5 етаж не става за нищо, за останалите се надявам, че имат поне два прави ъгъла вътре и таванчето да е над 2.3 високо. Мале щу народ си такова мамата с тия заеми за подобни ,,луксозни,, кутиики.
89
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цените на имотите така или иначе ще растат 5 години пазара е надолу , но вече ясно се усеща тенденцията В останалия свят няма такова нещо като 500 евро или 1000 евро на квадратДори в забитите германски провинции е повече Изборът е заем или наем и занапред ще е така , а доколкото знаем всички за българина да има собствено жилище е въпрос на чест Огледаите се и прочетете за последните тенденции Имам наблюдение върху цените на строителните материали ...ами поскъпнали са ...нали ?
88
28
 
11
 
! Отговори
до 91 и 92 преди 10 години
Да, има доста високи заплати и в много други сфери, освен ИТ, ако човек е способен (говорим за международни компании; местните в голямата част са или ДС, или мутри, или некадърници, много малко са читавите местни фирми). Аз лично след 15 год. стаж имам 5-цифрено възнаграждение на месец, от което харча горе-долу половината, останалото спестявам/инвестирам. Повечето ми приятели и те са горе-долу в тези стойности, около 5000-20000 лв. на месец. Възможности има много за който може!
87
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това строителство трябва да го забранят ! какви са тея кокошарници ? Питайте ги хората на трите последни етажа от картинката как тече и мухлясва сега , ако ще го изплащат и цял живот мъка ми е.
86
6
 
5
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Vie deto revete che nikoi ne zimal 2000 leva ia vzemete vijte kak sa zaplatite v IT sferata osobeno pyk v Sofia. 2000 sa daje malko za nqkoi. V koia godina jiveete?
85
32
 
6
 
! Отговори
do 90 преди 10 години
Айде стига бе, трябва да си ненормален да работиш за под 1000 лева! Аз лично не познавам такъв човек от всичките ми поне 100-тина познати. Стартовата заплата при нас е около 1500 и то за току-що завършил, който почти нищо не умее. Това е в международна фирма, не се занимава с ИТ, нито е някакъв монопол - затова е по-добре да има инвеститори и международни фирми, а не местни дерибеи! И не се заблуждавайте от Болния и колонизаторите, дай боже всекиму такива колонизатори като тази фирма!
84
9
 
33
 
! Отговори
доход 2000 лева преди 10 години
"Мъж на 35 години, с доход около 2 000 лева" - Проблемът на пропагандата е, че борави с виртуални герои. В днешната дистопична България, мъжете работят или за под 1000 лева или като Росен Плевнелиев получават 8-цифрени комисионни от приватизация на националните блага.
83
0
 
26
 
! Отговори
след 10г преди 10 години
На банката остава сираче с тристаен апартамент и неплатен дълг.
82
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пич, та па къде живееш, какви са тия масови коли за 30000 евро ? Масовите бракми са за 3000 лева, а притежаването на жилище в БГ си е традиция - *** ще си скъсаме , но покривче ще си купим. Естествено, след това ще го измизерстваме. За съжаление всичкото това пренатягане води до отглеждането на едно *** със зор, което после духва извън държавата и тристайния си го ръгаме в онова нещо, дето преди това сме скъсали за да го купим :)
81
14
 
18
 
! Отговори
3344 преди 10 години
Нали всички тръбят, че в най-бедната страна в Европа няма пари дори и за хляб?А като гледам, по улиците масово се карат коли за 30 000 Евро и джипове. Местата за паркиране не стигат, купуват се жилища (имаме най-много недвижими имоти от цяла Европа на глава от населението) и то по няколко на семейство, за всеки член по една кола и един апартамент.Значи нямате пари за билетче в градкия транспорт, ревете че не може да си платите тока, а купувате джипове и имоти... и телефони за 400-500 лева!
80
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И така си оставаш след ипотечния заем за тристаен - с едно дете. Естествено, че човек с 2000 кината заплата може да си позволи вноска от 600 кинта, предполага се, че щом има дете има и жена, тя също докарва вкъщи :) Тука големи баровци се навъдихте, с колко карате на месец??? Имам чувство, че част от пишештите още висят на врата на мама и тате, а преразказват нещо чуто недочуто :)
79
13
 
4
 
! Отговори
До 82 преди 10 години
Нямам претенсия за граматика учил съм училище в Германия и университет в САЩ .Мама ме учи да пиша .
78
1
 
27
 
! Отговори
BG преди 10 години
тия са много зле от Кредитния център. Сега сме 2013 не сме 2007. Кой нормален човек с доход 2000лв ще се набута със заем особено пък с дете, ами че те толкова си трябват за месчна издржка и що годе сносен живот, включително да си караш някаква кола на старо... защото вноската по една ипотека ще ти е поне 500-700лв на месец. Това значи че за да се замислиш дори за ипотечен заем ти трябват мин. 3000 лв нето на месец
77
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Искаш да живееш в големия град, нормално, всеки търси поминък за себе си и семейството си. Е, това са жилищата. И най евтините са ни скъпи, ами при тези заплати какво да е. Винаги е било така и навсякъде. Ако имаше работа по родните ни места шеше да е супер, дворчето, кокошките, прасенцето за Коледа, пък и заплата. Е, НЯМА ПЪЛНО ЩАСТИЕ!
76
0
 
6
 
! Отговори
3M преди 10 години
До do 3MЯвно за теб е особено кисело, затова обиждаш. Както и да е, ще си останеш със злобата само.
75
0
 
4
 
! Отговори
до 79 преди 10 години
ЛекАри. Сигурно имаш претенции за правопис.

Спонсорирани публикации