Тристайните апартаменти са все по-търсени в София

Средният купувач е семеен мъж с малко дете и доход около 2 хил. лева
Обновена: 27 ное 2013 17:40 | 27 ное 2013 12:05, Миглена Иванова
130
Тристайните апартаменти са все по-търсени в София
Снимка: Investor.bg

Мъж на 35 години, с доход около 2 000 лева, средно ниво на мениджмънт в частния сектор, семеен с малко дете. Така изглежда профилът на най-активния купувач през месец октомври, а интересът му е насочен към тристаен апартамент в добър район на София.

Тази тенденция отчитат от консултантската компания Кредит Център и сайта creditpoint.bg.

Активните купувачи в момента са задържали доходите си непроменени по време на кризата, успели са да запазят спестяванията си, както и способността си да покриват по-висока месечна вноска, и нямат собствено жилище, посочват консултантите.

„Допреди няколко години тази група купувачи избираше покупка на двустаен апартамент, докато в момента подобрените условия по кредитите и ниските цени на имотите позволяват придобиването на по-голям имот”, коментира изпълнителният директор на компаниите Тихомир Тошев.

„Въпреки че кризата повлия значително на стандарта на много хора в България, съществува група от потребители, които запазиха стабилни доходите си. Обикновено това са хора, които работят в секторите, свързани с аутсорсинг или работещи за износ. Повечето са сравнително млади, заемат средни мениджърски позиции в успешни компании и търсят покупка на първо жилище за новосъздаденото си семейство. Промяната идва с ориентирането към тристайни апартаменти с площ от 90-130 кв.м, вместо досегашните двустайни с квадратура около 70 кв.м”, допълва Тошев.

По думите му най-често купувачите с този профил теглят кредит, покриващ около 70% от стойността на имота за срок от 16 до 20 години. Месечната им вноска е близка до тази на кредит за двустаен апартамент, закупен през 2008 година.

Средният размер на изтеглените ипотечни кредити през октомври се равнява на 34 420 евро, а съотношението между евро и лева е 27/73 в полза на българската валута. Преглед на средния размер в различните големи градове в страната сочи, че в столицата стойността му расте отчетливо от началото на годината до момента.

Още за ипотечното кредитиране четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
3
 
! Отговори
Unknown преди 10 години
До sopol:Европа май си я виждал само през Google Maps.
53
3
 
6
 
! Отговори
Попов преди 10 години
До Bai PenchoАбе не си прав, ама няма как да го разбереш, защото си далече от тези неща. А нашенците са много силни да плюят нещо, което не разбират и да завиждат на другите.Заплатите на лекарите и учителите са проблем на държавата, а не на хората, които работят в чуждестранни фирми за повече пари.
52
4
 
12
 
! Отговори
sopol преди 10 години
ако къща в мюнхен е 300 000 евро, то апартаментите трябва да са с цени като в горно нанадолнище. тук всички сте умни и тарикати, ама из европа като се разхождате гледате като телета. от космоса се познавате
51
11
 
2
 
! Отговори
До 55 преди 10 години
Епа то сигурно и в Букурещ има квартали където цените на имотите са по 100 евро квадрата, ама стават ли тия квартали за обитаване от нормални хора? Инак да не забравяме, че и в София има квартали където цените на имотите все още са по 5000 и нагоре евро квадрата!
50
8
 
14
 
! Отговори
Истината преди 10 години
до 54и останалите ...Кажете ми една столица в която цените на имотите са по ниски от София.В Букурещ са по 1500 евро , Скопие дори са по 1000 евро , В Тирана са около 1200 евро , колкото и в Белград, в Москва са по 5000 евро , за Лондон и Париж да не говорим.В София има и по 300 евро Илиянци , Кремиковци , Бутонец , ако искате да ви ги подаряват и да ви плащат сметките за парно и ток. 700 евро са изгодни цени за столица в ЕС
49
15
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз пък немога да разбера що за *** трябва да е човек та да плати от 800 евро нагоре за кв.м. апартамент в България
48
11
 
23
 
! Отговори
Bai Pencho преди 10 години
Айде идете кажете на един доктор, че сте учили повече от него и на база на това вземате 5 пъти повече от него. Ще ви остави да си кърпите гъзовете сами, да ви питам C++ или там каквото е дали ще ви помогне. Слезте на земята да не боли после.
47
3
 
24
 
! Отговори
ганчо преди 10 години
поредна платена реклама,не си давайте парите,няма кой да ви купува кутийките на малаумните цени които предлагате.....
46
15
 
34
 
! Отговори
Bai Pencho преди 10 години
Абе не мога да разбера, програмисти та програмисти. Бах в тая държава само програмисти ли живеят бе, че само те купуват жилища. От 2 мил работещи колко са програмистите. Даскалите, лекарите и тн на палатки ли да живеят с доходите, които са в пъти по малко от вашите. Ще дойде време и ще разберете, че заплатите ви са ефект на моментната конюнктура на пазара на труда и вие сте едни най обикновенни писачи на кодове или квото там му викате, на всичкото отгоре половината от вас са и без образование.
45
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До redordeadЗа тези пари получаваш апартамент за основен ремонт. А и какво значи ОК квартал? Един колега ходи на оглед в Хиподрума, оказа се, че апартаментът е за основен ремонт и е на първа линия на булевард България, толкова шумно, че на отворени прозорци едва са се разбирали с брокера.
44
6
 
3
 
! Отговори
Ba преди 10 години
Грубо погледнато около 100000 души в Бг са със заплати около 2000 лв. Да приемем, че всички търсят да си купят апартамент в София. Значи ли това, че са много търсени тези апартаменти при условие, че населението само на столицата наброява над милион?
43
5
 
18
 
! Отговори
Gadnqra преди 10 години
И колко програмисти сте останали дето не сте си купили жилища бе шарани. Тя София е Лондон и има непрекъснат приток на хора. Свърши тя тая, няма вече от къде. От тук нататък само надоле.
42
2
 
18
 
! Отговори
redordead преди 10 години
много хора не са ходили извън БГ ама си мислят, че там е рай:) По-добре са устроени нещата адмиснитративно, пътища, ала-бала, но много неща са и в пъти по-скъпи - имот например. За човек с 2000 лева, няма как да не вземе кредит, защото един апартамнет 3-стаен в ОК квртал е от 60-65К в евраци нагоре, той за да ги спести трябва 6 години да не харчи и по един лев:) Кредита си е част от живота, един се оправя с кредит и малка заплата, друг взима 3 к, няма отговорности и пак не му стигат...
41
21
 
13
 
! Отговори
Unknown преди 10 години
Добър район на София НЯМА.Живея в Мюнхен в къща за 300 000 евро в добър район. Между другото не съм женен :) На 32 съм :)
40
9
 
10
 
! Отговори
до 39 преди 10 години
ХА-ХА-ХАНе казвам че не получават по 2000 просто не заслужават и тези 2000.Получавам доста повече от 2000лв на месец! На 37 години съм.2000лв ни е храната, сметките и подръжка на 2 коли месечно в София. Без таксите за училище на детето, екскурзии, дрехи и т.нСобствено жилище си го купихме едва след като събрахме парите. Отне ни около 5 години.Ипотечен кредит не теглих!
39
2
 
20
 
! Отговори
Жоро Бекъма преди 10 години
Кви ИТ специалисти кви 5 лева.Погледнете футбалерите , завършили 8 клас в спортното и вземат 15-20 хиляди заплатки , а вие ми говорите за ИТ специалисти с по 3000 хилкиАре със здраве и като сте нямали акъл да станете специалист да сте станали футболист..та то некадърните , неграмотните си намериха начин да вземат по 2 бона - пример контрапротестиращи защитаващи правителството , които бяха назначени , въпреки, че плакатите им бяха пълни с грешки
38
1
 
7
 
! Отговори
123... преди 10 години
До Adam Smith.Прав си. Но това не променя факта , че в провинцията хората не са чували за такава заплата дори и с висше образование.
37
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добре платенени сме с жена ми и нямаме проблем да изплатим апартамент и за 10 години, но мислим да напускаме тази държава. Не искаме децата ни да живеят тук. Имаме познати с деца които са пред завършане и буквално ги гонят да емигрират, позлват думи като: ти тук няма да останеш, догодина да те няма, утре ти купувам билета...
36
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Заплащането в ИТ сектора наистина е доста високо. Аз съм икономист и работя за 1700 лв нето. Не просто работя, а си скъсвам ***. Братчето ми от малък е все на компютъра. Дипломира се преди 2 години и вече печели колкото мен, че и малко повечко. А е едва на 26. Аз съм вързан в София, а той неговата професия може да си я упражнява от където си поиска. Ей това й е най-хубавото. Отделно той може много повече да расте от мен.
35
3
 
7
 
! Отговори
Д-р МАХМУРЛИЕВ преди 10 години
Всичко бЕга към София, ама ще се види накрая...

Спонсорирани публикации