Без политическа стабилност няма инвестиции, отсече Данев

Бизнесът търси успокояване на обществено-политическата ситуация, отчита анкета на БСК
16 дек 2013 17:17,
7
Без политическа стабилност няма инвестиции, отсече Данев
Снимка: Creative Commons

Ако големите проекти в българската енергетика – "Южен поток" и седми блок на АЕЦ "Козлодуй", се случат без ангажимент от държавата и данъкоплатеца, ще се смени и инвестиционната среда в страната.

Тази позиция изрази изпълнителният председател на БСК Божидар Данев по време на представяне на резултатите от годишната анкета на камарата за бизнес средата през изминалата година.

За всички трябва да е ясно, че без политическа стабилност няма инвестиции, заяви Данев. Той посочи, че без съмнение политическата обстановка е пречка номер едно за бизнеса.

"В последните години няма нито един сериозен инвеститор и не можем и в бъдеще да разчитаме да се появи такъв – нито от съседните ни страни, нито от по-далечни, точно заради нестабилната политическа обстановка", коментира изпълнителният председател.

По повод на напредъка по двата енергийни проекта в последната седмица Данев заяви, че Българската стопанска камара е "за" развитието на енергетиката, но не за сметка на българската икономика, на държавните структури и българския данъкоплатец. "Държавата не трябва да поема ангажимент за изкупуване на енергия. Хубаво е да имаме инвеститор и да развиваме ядрената енергетика, но без ангажимент на държавата", категоричен е Данев. За "Южен поток" той коментира, че е "великолепна" инвестиция, защото ще създаде много нови работни места.

Като посочи, че в момента се води опасна политика в енергетиката, Данев допълни, че реверансът към цената на електричеството за битовия потребител не трябва да е за сметка на икономиката. Грешните сигнали, които изпращаме с ценообразуването на тока, ще продължат да клатят енергетикат, смята той.

В анкетата си стопанската камара отчита желанието на бизнеса за успокояване на обществено-политическата ситуация, за да се подобри цялостната бизнес среда. Само 17% от анкетираните смятат, че са необходими предсрочни парламентарни избори веднага, според 44% е разумно те да бъдат през 2014 г. Заедно с тези за Европейски парламент, а всеки трети смята, че правителството трябва да изкара пълния си мандат.

Протестите от зимата срещат одобрението на 55% от анкетираните, а тези от лятото са подкрепени от 42%.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
5
 
! Отговори
ACA преди 10 години
Нещо повече, аз смятам че тези бюлетини бяха напечатани с цел шантаж. Това Народно Събрание трябва да си отиде с наведена глава.
4
0
 
5
 
! Отговори
ACA преди 10 години
Извода е правилен. Главния прокерор няма какво да шикалкави, оми трябва да подаде оставка за недопустима намеса в предизборния ден. Новия главен прокурор трябва да заведе дело за манипулиране на изборите от лятото. Господин Цацаров, Мая Манолова и Николай Бареков трябва да бъдат съдени за недопустимо демонстративно погазване на закона в предизборния ден. Ако дийствително имаше съмнения че ГЕРБ иска да фалшифицира изборите това можеше да стане с поставянето на един полицай пред склада.
3
1
 
9
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
И без протести хората по света смятат това управление за някакво недуразумение,продължение на най-добрите живкови традиции.Пак сме на кота нула,като преди 24 години.
2
0
 
8
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
Без законност в държавата също няма да има инвестиции, а законност означава реформа и лустрация в съдебната и изпълнителната власт, плюс демонополизиране на медийния, енергийния, телекомуникационния и банковия пазар!Как си го представяте БСП, ДПС, ГЕРБ и ЮРУШ да свършат тази работа?
1
1
 
9
 
! Отговори
georgi ishkitiev преди 10 години
За каква политическа стабилност говорим след като половин година има протести против правителството.Сегашното управление отмени половината закони и наредби на предното. Няма диалог между президент и парламент :). Малко по малко пак ни спират еврофондовете.Уж сме в Европа, а се съобразяваме с интересите на Русия. Уж сме демократична страна, а министрите ходят заградени с полиция на работа.Африканските страни сигурно са по стабилни политически

Спонсорирани публикации