Стойнев видя "Great Wall", повози се и рече: България тръгна!

75 автомобила родно производство потеглиха с тирове за Ботуша
Обновена: 16 дек 2013 21:03 | 16 дек 2013 17:10,
135

Снимка: БТА

75 китайски автомобила "Great Wall", произведени у нас, потеглиха с тирове за Италия.

Това стана факт на церемония в ловешкото село Баховица, където се намира завода на "Литекс Моторс". Гост бе и икономическият министър Драгомир Стойнев.

"България отново е на картата на автомобилостроенето. Горд съм, че отново българи произвеждат нещо за Европа", заяви изпълнителният директор на "Литекс Моторс" Илия Терзиев.

Пред журналисти той допълни, че по план през 2014 г. трябва да се произведат още 460 автомобила за Италия.

"Има подготвени меморандуми за 1700 автомобила за износ през следващата година за Румъния, Чехия, Словакия, Сърбия. От една година работим с Македония. Надявам се до края на 2014 г. да имаме подписан договор и с Турция. До момента в завода са произведени 2170 автомобила", пресметна той.

След като разгледа завода и видя как се сглобяват китайските автомобили, министър Стойнев каза, че е хубаво, когато вижда толкова млади хора, които са наети на работа и са предпочели да останат в България.

"Важно е, защото без млади хора, без обучени кадри ние трудно можем да вървим напред. Считам, че с тази реформа, която правим в образованието и въвеждането на дуалната система, евентуално можем да имаме пилотен проект, в който млади хора още от ранна възраст да започнат работа, да учат занаят, което ще намали младежката безработица", заяви министърът.

"България тръгна по пътя на икономическия растеж. Догодина очакваме икономически растеж, който се потвърждава от всички международни институции. Ние сме обещали реиндустриализация на България. Виждате, че една по една фабрики и инвестиции започват да се случват. Надявам се с проекта "Южен поток", който ще минава оттук, да се създадат и допълнителни работни места. Правителството има план и за вдигане на крака и на "Химко"-Враца", заяви още Стойнев.

По думите му без конкурентоспособна енергетика трудно можем да имаме конкурентоспособна икономика. Затова според него, стабилизирайки енергетиката, икономиката ще тръгне по правилния път.

Преди да си тръгне, Драгомир Стойнев изпробва най-новия модел "Great Wall Н6". Производството му е започнало преди две седмици, а първите пет автомобила вече са продадени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
17
 
! Отговори
Rhapsody of fire преди 10 години
Ауууууу, как допуска такова нещо - България да дейстрва като колонизатор, който източва парите на италианския народ? Питал ли е Сидеров?Съгласно Планът Сидеров италианците трябва да си купуват само Фиат, Ланчия, Мазерати, Ламборджини и Бугати. Как може такова колониално отношение???
55
3
 
11
 
! Отговори
ХОВЕР 6 преди 10 години
с НОВЕР 6 ако му сложат и по-мощен бензинов двигател и му свалят още малко цената, ще имат много добър успех на пазара, защото със стария грозник за 1 година 2 хиляди коли, малко е смешно.
54
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 64Е, ти от Луната ли падаш че не виждаш общото? Тази колица си е чист чалгарски продукт- тоест пълен ***!
53
4
 
3
 
! Отговори
Чудно ми е.... преди 10 години
59, Какво общо намираш между чалгарското предаване ББ и българската промишленост?
52
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бе всеки кошник е хубав докато е нов на 3-4 години. Тя и ладата 80 та беше много хубава до към 5-тата 6-тата си година и после запомних баща ми да виси отдолу й есе да й ремонтира нещо.
51
25
 
14
 
! Отговори
Истината преди 10 години
След Дянков, Боко и ГЕРБ всяко правителство е по-добро.
50
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега остава да изберат за победител някоя от двете Златки в Брадъра за да докажем за пореден път, че живеем в някакъв Абсурд...Абсурдистан!
49
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
7.5л/100 км извънградско и 9.5л/100 км градско ми се виждат много за колица с двигател 1.5 бензин - Voleex C10
48
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хубава а няма нито една пред парламента!
47
1
 
35
 
! Отговори
дайте пример преди 10 години
Хайде сега щом министъра е харесал качеството на колите, веднага да подменят авто парка на парламента, президенството и министерствата Греат Уол. Както при чехите, техните властимащи политици ползват Шкода.
46
1
 
27
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
Гъбаркате се с китайците, но Китай произвежда всяка година 1 милион инженери, 5% от тях да стават са 50000, за една година, а не общо. В България я излизат 100(20 ми е на езика) качествени инженери, я не. Доста от инженерите им учат в Щатите и Германия и отиват веднага в производството, а не на пазара да продават краставици или като сервитьори и охранители.
45
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да прекрасно,но не може да не отбележим че нито един от компонентите на тези машини не е произведен в БГ,само се сглобяват тук.Едно приятелче беше на интервю малко преди откриването на завода,на въпрос ще мога ли да си изявя наученото от университета му казаха че там само ще сглобяват и НИКОГА няма да има нужда от инженери,проектанти и т.н.Тоест пак много думи без покритие за разлика от Румъния при която за Дачия се произвеждат 35% от колата в страната
44
4
 
20
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
Ако по време на Борисв е пуснато производството тогава ...Браво на Бойко Борисов ! Колкото и да не го обичаме на бялото, черно неможем да кажем. Но ако това правителство не е спряло производството тогава Браво и на тях. Няма значение кой бил и кой е сега, е по важно е да се работи и да има добър резултат за народа на България.
43
2
 
10
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н 46, въпросът ми беше реторичен :DПросто ме кефи как г-н министъра хвали Великата стена, но в същото време депутатите даже за любовниците си не ги купуват.
42
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Просто като чета какво е казал министъра ми става ясно какви демагози са...абсолютни клишетам,това което очакват да чуят хората-глупости на таркалета както се вика...Жалка картинка
41
14
 
11
 
! Отговори
optimist преди 10 години
Great Wall = ***!
40
4
 
5
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Ослушват се какво могат изкрънкат от завода.
39
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Калеко Алеко"Като са толкова хубави, що в парламента не сменят мерцедесите и беемветата с Грейт Уол? "****защото мерцедесите им ги купувате вие, Ако те сами си ги купуваха щяха да наблегнат "Great Wall " с отстстъпка за държавни хрантутници
38
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България се превърна в регионална сила и малък балкански тигър по времето на ГЕРБ.Оставка и Бойко премйер за да продължим с градежа на бг.
37
1
 
9
 
! Отговори
1234 преди 10 години
До Dan 6 С всичко съм съгласен,но само с това ,че в БСП има комунисти няма как да се съглася! Разберете комунистите са хора идеалисти които ако бяха на власт щяха да ги избият до крак тези от парламента като предатели на народа и тях и цялата пасмина която рути тази страна от над 30 години особенно последните 25.