Стойнев видя "Great Wall", повози се и рече: България тръгна!

75 автомобила родно производство потеглиха с тирове за Ботуша
Обновена: 16 дек 2013 21:03 | 16 дек 2013 17:10,
135

Снимка: БТА

75 китайски автомобила "Great Wall", произведени у нас, потеглиха с тирове за Италия.

Това стана факт на церемония в ловешкото село Баховица, където се намира завода на "Литекс Моторс". Гост бе и икономическият министър Драгомир Стойнев.

"България отново е на картата на автомобилостроенето. Горд съм, че отново българи произвеждат нещо за Европа", заяви изпълнителният директор на "Литекс Моторс" Илия Терзиев.

Пред журналисти той допълни, че по план през 2014 г. трябва да се произведат още 460 автомобила за Италия.

"Има подготвени меморандуми за 1700 автомобила за износ през следващата година за Румъния, Чехия, Словакия, Сърбия. От една година работим с Македония. Надявам се до края на 2014 г. да имаме подписан договор и с Турция. До момента в завода са произведени 2170 автомобила", пресметна той.

След като разгледа завода и видя как се сглобяват китайските автомобили, министър Стойнев каза, че е хубаво, когато вижда толкова млади хора, които са наети на работа и са предпочели да останат в България.

"Важно е, защото без млади хора, без обучени кадри ние трудно можем да вървим напред. Считам, че с тази реформа, която правим в образованието и въвеждането на дуалната система, евентуално можем да имаме пилотен проект, в който млади хора още от ранна възраст да започнат работа, да учат занаят, което ще намали младежката безработица", заяви министърът.

"България тръгна по пътя на икономическия растеж. Догодина очакваме икономически растеж, който се потвърждава от всички международни институции. Ние сме обещали реиндустриализация на България. Виждате, че една по една фабрики и инвестиции започват да се случват. Надявам се с проекта "Южен поток", който ще минава оттук, да се създадат и допълнителни работни места. Правителството има план и за вдигане на крака и на "Химко"-Враца", заяви още Стойнев.

По думите му без конкурентоспособна енергетика трудно можем да имаме конкурентоспособна икономика. Затова според него, стабилизирайки енергетиката, икономиката ще тръгне по правилния път.

Преди да си тръгне, Драгомир Стойнев изпробва най-новия модел "Great Wall Н6". Производството му е започнало преди две седмици, а първите пет автомобила вече са продадени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Фабриката се появи в резултат на правителството на господин Борисов. Комунистите няма какво да се хвалят защото бума в индустрията започна точно по времето на ГЕРБ.
35
1
 
3
 
! Отговори
Йово преди 10 години
До гай баньоРазбирам те, но аз не говоря за някакви цехчета вдигнати от "кота 0", иначе има много малки и средни фабрики в шивашката, безалкохолната. ПВЦ и селскостопанската(Месо и Млеко преработвателни) промишленост които са от "кота 0" но те не са фактор който да дръпне икономиката нагоре.
34
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България тръгна към тоталитаризьм с управлението на тези плъхове.
33
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко струва едно такова возило в България или както някога по Живково бългаско производство за износ, не се пуска на вътрешен пазар. От българи се произвежда но нито се яде нито се носи от българи освен ако не са емигрирали някъде.Хубавите наши стоки ги купувахме от СССР, ГДР, Унгария, Чехия, Полша.
32
4
 
9
 
! Отговори
stenata преди 10 години
От една страна смятам от много време насам, че стойнев трябва да получи медицинска възбрана да си отваря устата. От друга - човекът е забавен до степен на професионална циркова клоунада, как да го спреш съвсем!:))) И кога тръгна производството на Great Wall, че не става много ясно от дебилната радост на министъра?!
31
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стойнев,Стойнев-ХИМКО спря,както и много хим.заводи заради непосилните цени на пр.газ.Как ще го вдигаш на крака и с тези цени?Колко торови заводи останаха по тази причина в БГ?Няма ли някой който да му каже ,че това са глупости.
30
2
 
5
 
! Отговори
гай баньо преди 10 години
До ЙовоСамо казах че завода РАБОТИ.А нови заводи вдигнати от нулата има колкото щеш но не са в северозападнала България.
29
2
 
24
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Като са толкова хубави, що в парламента не сменят мерцедесите и беемветата с Грейт Уол? Че и тук се правят, малко да стимулират производството?
28
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КОЙТО ИСКА ДА СИ КАРА КИТАЙСКИТЕ КОЛИ,АЗ КАТО ПО БАЛЪК ЩЕ КАРАМ ЯПОНСКИ
27
1
 
13
 
! Отговори
Onboard преди 10 години
Да ви кажа ли колко взема един електро-инженер там? :)
26
3
 
5
 
! Отговори
Йово преди 10 години
До гай баньоДа не би новия собственик да е вдигнал завода за гуми "ВИДА" от кота 0. Този завод си го имаше и преди 1989 г.
25
0
 
18
 
! Отговори
Име преди 10 години
2000 бройки на година... :)) Серийни автомобили за ценители :))
24
2
 
17
 
! Отговори
Дебора преди 10 години
Браво! Актуално високо технологично образование и ПРОИЗВОДСТВО могат да вдигнат икономиката на България.Пожелавам успех на производителите и дай Боже още такива производства в цяла България!!!Само отваряйте очите и внимавайте какви закони на корумпирания некадърен държавно административен апарат ще сложат крак и на това производство.
23
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
с ГОЛФА ги пера и по надежност и по хубост,оп и по скорост
22
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тука всичко става с цели епохи закъснение,а понякога дори не става
21
2
 
3
 
! Отговори
гай баньо преди 10 години
До ЙовоМа ти сериозно ли?Ако смяташ че България се простира от Видин до Враца може и да ти повярвам че няма заводи строени от кота нула.А ВидаХИМ работи с нов собственик от доста време и май ми намирисваш на нямащ нищо общо със северозападния край и си пишеш колкото да не умреш.
20
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До боян, няма автомобил, който да се произвежда в една държава! Български фирми например произвеждат чаркове за почти всики големи марки европейски автомобили. Като се почне от спирачки, огледала, скоростни кутии и т/н.
19
1
 
20
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Държавната администрация не иска да се вози с тях.
18
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Един приятел вече година кара Волекса на горната компания и е много доволен! До сега нула дефекти и за градски условия е идеална.
17
5
 
23
 
! Отговори
боян преди 10 години
Между другото, това е абсолютна и 100% лъжа! Автомобилите се внасят на модули и се сглобяват тука, не знам защо продължават да лъжат по този начин... Нищо от тези коли не е произведено в България и всеки, който се съмнява, да иде в Баховица и да види сам (ако го пуснат, разбира се).