Стойнев видя "Great Wall", повози се и рече: България тръгна!

75 автомобила родно производство потеглиха с тирове за Ботуша
Обновена: 16 дек 2013 21:03 | 16 дек 2013 17:10,
135

Снимка: БТА

75 китайски автомобила "Great Wall", произведени у нас, потеглиха с тирове за Италия.

Това стана факт на церемония в ловешкото село Баховица, където се намира завода на "Литекс Моторс". Гост бе и икономическият министър Драгомир Стойнев.

"България отново е на картата на автомобилостроенето. Горд съм, че отново българи произвеждат нещо за Европа", заяви изпълнителният директор на "Литекс Моторс" Илия Терзиев.

Пред журналисти той допълни, че по план през 2014 г. трябва да се произведат още 460 автомобила за Италия.

"Има подготвени меморандуми за 1700 автомобила за износ през следващата година за Румъния, Чехия, Словакия, Сърбия. От една година работим с Македония. Надявам се до края на 2014 г. да имаме подписан договор и с Турция. До момента в завода са произведени 2170 автомобила", пресметна той.

След като разгледа завода и видя как се сглобяват китайските автомобили, министър Стойнев каза, че е хубаво, когато вижда толкова млади хора, които са наети на работа и са предпочели да останат в България.

"Важно е, защото без млади хора, без обучени кадри ние трудно можем да вървим напред. Считам, че с тази реформа, която правим в образованието и въвеждането на дуалната система, евентуално можем да имаме пилотен проект, в който млади хора още от ранна възраст да започнат работа, да учат занаят, което ще намали младежката безработица", заяви министърът.

"България тръгна по пътя на икономическия растеж. Догодина очакваме икономически растеж, който се потвърждава от всички международни институции. Ние сме обещали реиндустриализация на България. Виждате, че една по една фабрики и инвестиции започват да се случват. Надявам се с проекта "Южен поток", който ще минава оттук, да се създадат и допълнителни работни места. Правителството има план и за вдигане на крака и на "Химко"-Враца", заяви още Стойнев.

По думите му без конкурентоспособна енергетика трудно можем да имаме конкурентоспособна икономика. Затова според него, стабилизирайки енергетиката, икономиката ще тръгне по правилния път.

Преди да си тръгне, Драгомир Стойнев изпробва най-новия модел "Great Wall Н6". Производството му е започнало преди две седмици, а първите пет автомобила вече са продадени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
0
 
! Отговори
Stefko 88 преди 10 години
До detelinaДетелинке ,в нашия квартал "Слатина" има нова детска градина. Що пишеш глупости ,хората правят нещо ,опитват се да развиват индустрия в непосилно тежко време ,за мен това е похвално и им желая успех!
115
1
 
2
 
! Отговори
555 преди 10 години
Гришата Ганчев Ловешкия мафиот добре изпира пак пари. А за тези Китайски така наречени автомобили да не споменавам колко са здрави!
114
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ето пример за държавна политика: capital.bg/biznes/kompanii/2012/04/16/1808546_fiat_otkri_zavoda_si_v_surbiia/ Планирано производство 200 000 годишно, 35% собственост на държавата, говорим за Сърбия!На всеки чиновник във външно министерство трябва да се постави конкретна сума която трябва да постигне в полза на родната икономика, при липса на резултат да слиза стъпало надолу в йерархията, при постижение - повишение! Чиста пазарна логика и милиарди ползи за държавата!
113
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Каква пародия! Ще изнесат 75 автомобила, имало поръчки и за още 460 както и за още 1700. Дайте тласък на това предприятие, направете така че служебните автомобили на администрацията да са задължително местно производство, също на полицията, на военните и т.н. Разумно изхарчени 200 000 лв ли са да се купи джип Мерцедес за армията? А знаете ли колко такива са купени....
112
1
 
11
 
! Отговори
detelina преди 10 години
Тръгнала, къде-към небитието!?1300 години България,се е съхранила ,а нашите некадърни политици само за 24 години направиха всичко на пух и прах!Освен хотели по морето, какво друго построиха,че не се сещам!?Как никой не построии една детска градина, едно училище!?САМО СЕ ХВАЛЯТ, А ИСТИНАТА Е, ЧЕ СМЕ НАЙ-БЕДНАТА И НЕЩАСТНА НАЦИЯ В ЦЯЛ СВЯТ!ДЕЦАТА НИ В ЧУЖБИНА, ХОРА РОВЕЩИ В КАЗАНИТЕ И ВСИЧКО ТОВА В 21ВЕК!АКО ТОВА НЕ Е ЦИНИЗЪМ,НЕ ЗНАМ КАКВО Е!?
111
0
 
8
 
! Отговори
AIMILIVS преди 10 години
Ние имаме хубава земя , която с доста по-малко средстства и рекламиране в Европа и може би непосилна за българските "бизнесмени" и държава честност и откритост може да ни превърне в лидер в продажбата на натурални продукти в Европа , също така малко хора знаят , че България е търсено име в областа на леярството , тук се леят най-различни части за коли , машини и т.н. и в Европа сме известни с това , но никой не говори за тия неща.
110
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стойнев - българският Ким Чен Ун!
109
5
 
11
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
България бе на ръба на пропастта на 10 ноември 1989г. Но след това направи голям скок напред! Тръгнала работа, ама капиталистическа!
108
2
 
11
 
! Отговори
1111111 преди 10 години
е надминали сме и американците в автомобилостроенето ,направо сме за гинес ,има няма 100 човека произвеждат автомобили ? КАК става това ? ЖУРНАЛИСТИТЕ що не снимате производствения процес? Или поне да разкриете далаверата произведено в Китай и продадено в България ,а от България в ЕС
107
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хубаво е. Прекрасно дори. И заплатите им са европейски.
106
5
 
12
 
! Отговори
ХА ХА преди 10 години
Няма лошо, ама кой некадърник ви писа табелата? "Made in България" ?! Golqm смях! Аман от неграмотници!
105
8
 
16
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Голяма тордост за българската икономика. Тръгнала напред. Всичко идва готово от Китай, тука само им слагаме печат Made in Europa. Митници и врътки.А цената на тези табакери за България е безумно висока.
104
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 114:Във Франция ситроен.
103
8
 
5
 
! Отговори
dragko преди 10 години
Да живей нашият главатар Б.Б.....Хахахаха........
102
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бойко Борисов е вождът на БГ.Всичко друго е фабрика за разграбване на БГ.Хора не вервайте повече на другите мръсни партии.
101
3
 
11
 
! Отговори
ha ha преди 10 години
то хубаво правим коли, ама да не се окажат като стоките от битака, всяка трета работи другите направо в кофата, за друго нестават.
100
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТЕРЗИЕВ, ЗАЩО" ОТНОВО "?! ОБЯСНИ НА МЛАДИТЕ ХОРА ,ЗАЩО "ОТНОВО "!!! ЗАЩОТО МНОГО ПРЕДИ КИТАЙСКИТЕ ВОЗИЛА , В ЛОВЕЧ СЕ ПРОИЗВЕЖДАХА АВТОМОБИЛИ -РУСКИ , С ДВИГАТЕЛ НА BMW /ТОВА Е ИСТИНА!!! / ! В ПЛОВДИВ ПРАВЕХА "RENAULT" и когато бг. си позволи да прави износ на РЕНО , ни забраниха производството !!! ТЕРЗИЕВ/ганчев/ ОБЯСНЕТЕ НА МЛАДИТЕ ХОРА В БГ. !!! няма да ви е трудно - ТЕ СА ТОООЛКОВА МАЛКО !!! БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТАКИВА , КАТО ВАС !!!
99
0
 
37
 
! Отговори
джони преди 10 години
До Денислав: И да те допълня: В Русия Путин се вози на ЗиЛ, в САЩ Обама се вози на Кадилак, в Германия - мерцедес, Франция - пежо...В България трябва да се возят на Грейт Уол.
98
2
 
37
 
! Отговори
Денислав преди 10 години
Депутатите трябва да си продадат държавните мерцедеси и да се возят с такива коли. Не разбирам как може депутат да взима заплата 2000 лева (не знам колко точно им е заплатата) и да се вози в кола за стотици хиляди лева и да ги настаняват в апартаменти пак за стотици хиляди левове. Относно "българското производство" на Great Wall - това не е производство, а е сглобяване, има огромна разлика, когато почнат тук да се правят частите, тогава може да се нарече "българско производство".
97
2
 
35
 
! Отговори
ACA преди 10 години
Аз си спомням че и при Жан новините бяха все така оптимистични. Даже Краси Премянов беше казал че долара ще го направят левче . . . Не знам дали гледахте посещението на Миков в Китай: Сключили два договора. Единя за един милион и другия за два милиона. Котайците сигурно са платили мострите за да ги разгледат. Все пак има ръст от 100%. Догодина може да сключат договор за три милиона. Стана ми едно тъжно.

Спонсорирани публикации