Може ли доларът да поевтинее през 2014 г.

Зелените пари ще загубят статута си на безопасно убежище, смятат експерти от Wells Capital Management
3
Може ли доларът да поевтинее през 2014 г.
Снимка: Reuters

Американският долар ще поевтинее през предстоящите 12 месеца, като вследствие на възстановяването на световната икономика валутата ще изгуби статута си на безопасно убежище, смятат експерти.

Зелените пари изгубиха позиции от лятото на 2013 г. насам след първоначалния оптимизъм, който породи заявката на Федералният резерв на САЩ да свие стимулите. Като цяло пазарните нагласи за 2014 г. са, че американската валута ще набере сила. Не така смятат обаче анализаторите от Wells Capital Management.

 Експертите очакват доларът да се отслаби на фона на постепенното стабилизиране на глобалната икономика.

"Реалният ръст на БВП на САЩ вероятно ще надхвърли 3 на сто през тази година и като цяло това се очаква да засили щатския долар. Въпреки това повечето други икономики също ще постигнат ускорения. И в повечето случаи темпът на икономическо подобрение там ще е по-значителен в сравнение с този в САЩ. Това трябва да доведе до по-слаб долар", коментира Джим Полсън, главен инвестиционен стратег и икономист в Wells Capital

По думите му корекцията на програмата за количествени улеснения на Фед няма да свие паричната база и следователно няма причина да се смята, че понижаването на стимулите ще даде тласък за поскъпване на долара.

Според него зелените пари ще загубят статута си на безопасно убежище, който бе извоюван по време на финансовата криза. Промяната ще дойде с оглед на доверието в устойчивото възстановяване в световен мащаб.

Джим Полсън е сред малцината анализатори, които очакват понижение на щатската валута през следващата година въпреки корекцията в поликата на Фед.

"Доларът ще бъде най-силната валута сред страните от Г10 през 2014 г.", заяви от своя страна пред CNBC Иън Станард, ръководител на европейските валутни пазари в Morgan Stanley.

Валутният анализатор в BNP Paribas Майкъл Снейд посочи, че доларът ще се справя добре срещу нископродуктивните валути, като еврото и йената, поради различните политики на централните банки.

"Тъй като еврозоната е изправена пред инфлационен натиск, Европейската централна банка ще облекчи политиката си допълнително", отбеляза анализаторът, допълвайки, че Централната банка на Япония ще следва подобен път.

Още новини за икономика и валута четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: долар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Падане на долара ще има на всяка цена но не се заблуждавайте това ще бъде с цел стимулиране на американската икономика и конкурентно-способноста относно Европа към външните и пазари с Китай. В НАКАКЪВ СЛУЧАЙ НЯМА ДА СТАНЕ КАТО ТУРСКАТА ЛИРА ИЛИ ИНДЙСКАТА РУПИЯ :D
1
1
 
9
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Който има излишни няколко милиона долара,да дойде да ги замени в Кривундлово,където е...дислоцирана единствената...индийска банка в страната,естествено...срещу рупии.Уредил съм най...благоприятният курс,защото управителят -индус е баджанак на мой първи братовчед.Аз също се познавам добре с него; сега по Коледа го виках да...помага за прасето и го научих да прави...бахур и да пече касапски...мезета.Като се отървете от $,след това може да почерпите в хоремага по един...скоч.

Спонсорирани публикации