Няма как със свиване на разходите да се бори бедността

Бобева: Има още място за социални разходи и натоварване на бюджета
14 яну 2014 15:15,
19
Няма как със свиване на разходите да се бори бедността
Снимка: Булфото

Държавите от Централна и Източна Европа се изправят пред различни проблеми и съответно прилагат различни подходи за преодоляването им. Заради това причините да се гледа на всички тях като на единна група стават все по-малко. Такова мнение изрази вицепремиерът на България Даниела Бобева по време на конференцията на Euromoney за банковия сектор в Централна и Източна Европа, който се провежда във Виена.

Бобева бе част от откриващия панел на събитието и постави въпроса за целесъобразността от самоцелно преследване на съкращаване на разходите в държавните бюджети. Мнението на вицепремиера е, че заради натиска за съкращаване на бюджетните дефицити много от страните, включително България, са претърпели големи загуби в социалния сектор.

Според Бобева няма как със свиване на разходи да се води борба с бедността и затова не е правилно да се използва само такъв подход за балансиране на държавните разходи. В тази връзка към настоящото правителство има много критики, тъй като се увеличават много от социалните плащания, призна Бобева. Чрез тях обаче може да се подпомогне вътрешното потребление, смята тя.

Според вицепремиера има още място за социални разходи и натоварване на бюджета, тъй като съотношенията на държавния дълг у нас са доста ниски. Тя коментира още, че е важно да се формулира точна цел за икономиката и ако това е постигане на бърз растеж, то да се приеме факта, че такъв няма как да се постигне без натрупването на дисбаланси в икономиката.

Бобева даде пример с дефицита по текущата сметка на България, който от над 20% в предкризисните години се е изменил до излишък от 0,6% за миналата година. За да няма шокове обаче, тя препоръчва създаването на достатъчно адекватни буфери, чрез които да се предотвратяват евентуалните шокове, които може да се получат при големи дисбаланси.

Като фактор със сериозен потенциал за насърчаване на икономическия ръст у нас Даниела Бобева посочи развитието на капиталовия пазар. Тя отново повтори своята теза, че чрез работещ пазар ще се помогне за изсветляване на бизнеса, насърчаване на инвестициите и осигуряване на ресурс за корпоративния сектор. България има своите шансове за растеж, като в голяма степен те са свързани с експорта на страната.

Като сериозен проблем за страната ни обаче Бобева посочи липсата на кадри за много от икономическите сектори, както и силно неравномерното им разпределение в географско отношение.

Надеждите за ръст на износа не само на България, а и на останалите страни от региона, са свързани с възстановяването на страните от еврозоната. Все повече обаче се залага на връзките между отделните държави от Централна и Източна Европа, както и на тези с азиатските държави, обясни Бобева.

Повече икономически новини прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
IIvanoff преди 10 години
АКО разходите се крадат от определени, то пак ЧРЕЗ тях не може да се бори бедността !! - напротив - провокира се увеличаването и, чрез задължаването на всички които не участват в процеса, да връщат откраднатото ... и то с лихвите!
16
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 години
Бедност се бори с икономически политики , ама тия какво са чували за такива....
15
0
 
0
 
! Отговори
Арети преди 10 години
Дяволът се крие в детайлите:-(((!!!
14
1
 
3
 
! Отговори
П_Петров преди 10 години
Проста коза! Бедността се преодолява с квалификация, производителност, технологии и инвестиции в производство, а не със социални разходи. Със социални разходи се насърчава мързела и простотията, социализма го доказа! Социални трябва да останат само здравеопазването, образованието и нетрудоспособността, а майчинството след първата година да е семейно облекчение по данък общ доход и ДДС. В настоящият момент всеки работещ плаща почти 60% данъци, пряко и косвено през работодателя. Дефицитът пак е дълг, който се плаща от данъкоплатците!
13
2
 
2
 
! Отговори
Крис преди 10 години
Абсолютно правилно, с икономии не можем да борим бедността и да развиваме икономиката и всеки гледащ реално на нещата, а не псевдо анти-комунист може да види това. През 2002г. Кристина Киршинер каза същото нещо на МВФ,когато я натиснаха да прави икономии, тя наля парите във фирмите и производството. 12г. по-късно от фалирала държава през 2002г. Аржентина е една от водещите икономики сега...
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хитър Дянков и *** Борисов тъкмо научиха народа да не яде и да живее без ток, и първо *** Борисов изгони Хитър Дянков, а след това народът изгони *** Борисов и мутрите му. След изборите, *** Борисов и Умен Костов решиха да гонят новоизбраното правителство. Решиха България да се управлява 3,5 години от герб, 2 месеца от БСП; 3,5 години - от герб, 2 месеца от БСП....
11
2
 
5
 
! Отговори
Комуне преди 10 години
Давайте, другари, вдигайте дефицита и пълнете гуши! След като всички бъркат в кацата с меда, ние не бива да оставаме назад ;) Е вярно, че заем се тегли, когато използването му ще доведе до повишаване на производителността, до възвръщаемост... , но той пролетариатът идея си няма от икономика - все ще го залъжем някак си! Докато се стигнем положението на Гърция (или дори до това от '97), ще мине достатъчно време - ще пуснем някоя алтернатива тогава, тя да убере пешкира ;)
10
1
 
7
 
! Отговори
Бобева преди 10 години
Тази жена си проби път по линията на най-древната професия.Стана специалистка на принципа да обяснява "какво пада от водопада"Тя е специалист по нищоговорене и нищоправене.Сружи си с изтъркани клишета от 90-те години. Може би е един от "добрите" министри в това правителство, защото ако не прави нищо добро не прави нищо лошо. Само дето има едно ненужно министрество начело с нея за което ние плащаме пари.
9
1
 
12
 
! Отговори
Аз преди 10 години
С кредити също няма как
8
2
 
18
 
! Отговори
Blake преди 10 години
За съжаление с популистки мерки (5 лева на месец, -1 лев сметка за ток) също не става... Много по-добре беше тези пари да се вложат в нещо, което ще помогне в борбата с бедността, вместо да се изхарчат по този безмислен начин...
7
4
 
22
 
! Отговори
ьбнцф преди 10 години
Тази смешка ни съобщава официално, да очакваме още кредити от това продажно правителство преди да се срине с гръм и трясък!! Сега трябава да ги махнем от властта, защото преди да си отидат ще опоскат де що има изостанало за крадене!!!
6
3
 
19
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Благодарение на прехода и лично на "експерти" като Бобева - Българите стават все по-бедни, по-болни, по-прости, по-нещастни и все по-малко на брой. Тази тъжна констатация направи проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика по време на пресконференция в БТА. За тази своя констатация ученият цитира данни от Евростат, според които 60 процента от българите живеят в мизерия, а 2 800 000 са били обезщетенията, изплатени от НОИ през 2013 г. на заболели българи.
5
0
 
15
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
През 2001 година Даниела Бобева става един от учредителите на Съюза на свободните демократи, оглавяван от Стефан Софиянски.
4
1
 
18
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Вицепремиерът Даниела Николова Бобева-Филипова е била член на Съвета на директорите на Мостстрой АД, купено в началото на 2004 от Васил Божков - Черепа. Този факт от биографията на Бобева е пропуснат в официалното и CV. Името и нашумя и около компенсаторните записи на Енгибарова-Шмид...Едно от многото отвратилено алчни и крадливи "емблематични" лица на прехода - реставрацията на капитализма...
3
1
 
36
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
....какви приходи можеш да чакаш от ***...Единствената жива индустрия в България е събирането на скрап - останки на соца. А тя се движи от ***. Другото е банков офис до банков офис, мол до мола, дзрехи втора и трета употреба. Основата на бюджета е дране на данъци от народа, суперцени на ток, вода и парно. Катастрофа....
2
4
 
22
 
! Отговори
Моника Хохегер преди 10 години
Аз лично по-тъпо нещо от тази Бобева не съм срещала. Затова я назначихме, да си покрадваме на спокойствие.
1
4
 
37
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
"загуби в социалния сектор", ха сега де г-жо Бобева това къде го прочете или си ходила в събота на лекции на Ореха и Чобана в УНСС???? А и какви приходи можеш да чакаш от *** заемащи 90% от социалния сектор *** будала смотана????

Спонсорирани публикации