Русия и ЕС обсъждат спорните договори за "Южен поток"

Новак и Йотингер ще се опитат да намерят решение на проблема
17 яну 2014 16:15, Елена Кирилова
2
Русия и ЕС обсъждат спорните договори за "Южен поток"
Снимка: архив Ройтерс

Европейският съюз и Русия търсят днес консенсус по споровете с договорите за "Южен поток". В рамките на днешния ден еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер ще проведе разговор с руския енергиен министър Александър Новак.

Необходимо е намирането на решение за това как споразуменията да бъдат хармонизирани с разпоредбите на Третия енергиен пакет.

Йотингер беше оторизиран от шестте страни, през които преминава трасето на тръбата, да ги представлява по време на предстоящите преговори.

Още през декември Европейската комисия обяви, че договорите, които Русия подписа с шестте държави, не кореспондират с европейското законодателство. Ето защо Брюксел пожела те да бъдат предоговорени, тъй като има нарушение на разпоредбите на Третия енергиен пакет.

Основните опасения са, че износителят "Газпром" ще управлява и газопреносната мрежа.

Засега от Москва отхвърлят всякаква възможност за предоговаряне. Руският посланик в ЕС Владимир Чизов заяви по-рано тази седмица, че Третият енергиен пакет не може да бъде единственият критерий, който да регулира всички детайли по толкова сложен проект като газопровод.

Предложението на Москва е Третият енергиен пакет да бъде адаптиран и хармонизиран с двустранните споразумения с шестте страни, а не обратно.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air! 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: Южен потокBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
vsashnost ne vijdam nisho loscho GASPROM da e sobstvenik na edna traba mi gasta si e tihna che polovin ZAPADNA EVROPA SE DARJI OT AFRIKANZI I AZIATZI kakvo da kajem nie kakvi prava imame v EVROPA