Половината световно богатство – в ръцете на 1% милиардери

Неравенството в доходите може да има драматични последици
20 яну 2014 11:43,
82
Половината световно богатство – в ръцете на 1% милиардери
Снимка: Ройтерс

Половината от общото световно богатство е съсредоточено в ръцете на едва 1% от населението на Земята. Този най-богат процент разполага с нетно състояние от 110 трлн. долара или 65 пъти повече от по-бедната половина на човечеството.

85-те най-богати хора в света пък имат състояние колкото това на най-бедните 3,5 млрд. души на света.

Изчислениеята са публикувани в доклада на Oxfam „Working for the Few”, посветен на неравенството в доходите и неговите ефекти. В него глобалната организация излага детайлни данни за неравенството, което се създава от рязкото увеличаване на състоянието на богатите. Според документа то поставя огромни рискове пред прогреса на човечеството.

Изчисленията на Oxfam показват, че през 2013 година 210 души са станали милиардери, с което са се включили в елитния клуб на общо 1 426 души с имущество за над милиард. Общото състояние на тези хора се равнява на 5,4 трлн. долара.

„Подобна масирана концентрация на икономически ресурси в ръцете на малцина поставя значителна заплаха за политическите и икономически системи. Вместо да се движат напред заедно, хората са все по-разделени откъм политическа и икономическа сила, което неминуемо увеличава социалното напрежение и риска от разпад на обществото“, се казва в доклада.

Документът е публикуван непосредствено преди годишната среща на Световния икономически форум в Давос. С него Oxfam призовава глобалните лидери да направят стъпки за обръщане на процеса за рязко увеличаване на неравенството.

Някои от препоръките са насочени към промяна на политиката за облагодетелстване на богатите с различни данъчни отстъпки и политически услуги. Според проучване на организацията в много държави хората вярват, че законите и регулациите се правят в услуга на богатите.

„Проучване в шест държави – Испания, Бразилия, Индия, Южна Африка, САЩ и Великобритания, показват, че мнозинството от хората са убедени, че законите се правят в услуга на богатите“, се казва в документа.

За пример се дава Индия, където за последните 10 години милиардерите са се увеличили от едва шестима до 61 души. Те концентрират богатство на стойност 250 млрд. долара. „Това, което е шокиращо, е делът на това елитно малцинство в общото национално богатство – от 1,8 на сто през 2003 година той достига 26 на сто през 2008 година“, се посочва в доклада.

В документа се посочва още, че седем от всеки десет души живеят в държава, в която неравенството в доходите се е увеличило през последните 30 години. В САЩ пък икономическият ръст след 2009 година е донесъл увеличение на богатството на 95% от клуба на най-богатия процент американци, докато 90% от цялото население се е оказало обедняло.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: неравенство в доходите
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
5
 
! Отговори
sopol преди 10 години
законите не се правят за богатите, те се правят от богатите.ако търсите справедливост, значи сте попаднали на грешната планета
64
1
 
7
 
! Отговори
DEf преди 10 години
За това беше измислена "Кризата"!!! И докато в БГ хората /най-вече от провинцията/ не разберат че не трябва да ходят на работа за по-малко то 600 ЕВРО / 1200 лв ще става и по-зле!!! П.С и да не чакат с месеци забавени заплати!!!
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
zastreliai te gi ,kvo tolkova.
62
0
 
14
 
! Отговори
тя преди 10 години
Какво е това? Общественият строй на капитала ,наречен в сократце " демокрация" води до чудовищни богаташи.
61
0
 
2
 
! Отговори
до 75 преди 10 години
Всички Bitcoin инвеститори мразим банките, но и аз мисля, че зад създаването на крипто валутите имат пръст банките. Вероятно Bitcoin ще бъде контролиран от банка в бъдеще(говореше се за за Bank of America).Но както и да е, защо да не се възползваш от бързата и лесна печалба?! А пък ако наистина голяма банка почне да регулира пазара, цените ще скочат до небесата още по време на слуховете.Buy the rumor sell the news!
60
0
 
5
 
! Отговори
обективен преди 10 години
Още от древността ,от римско време ,неравенството в обществото съществува .Това неравенство продължава и днес ,особено в така наречения трети свят,Африка,Латинска Америка ,Пакистан, Индия и други .Може би проблема ще възникне в света, когато хората в тези страни разберат , че ядат само ориза от основното ястие, без пържолата :)
59
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Биткоин е още един начин за далавери и шашми. Днешният свят е заложник на банките, които държат в ръцете си цялата световна икономика. Трилиони се изсипаха за "спасяването им", докато мениджърите им тънеха в пари и охолство. Вдигат и свалят лихвите както им се харесва, готови са да съблекат и ризата от гърба на длъжника. Банките раздуха имотния балон и предизвикаха световната икономическа криза, те са в основата на всички злини. Сега перфидните банкери са измислили нов начин за грабеж - биткоин. Би трябвало правителствата да им се противопоставят и да спрат това. Но като знам колко са корумпир
58
14
 
3
 
! Отговори
The Wolf of Cryptos преди 10 години
Докато се вайкате, че нямаме равен старт, никога няма да станете богати. Единствените граници си ги поставяте вие сами!До преди година бях *** заварчик(с малко опит на 28 съм само) и като вас се рових из нета, докато не попаднах на Bitcoin. Започнах с 300$, после инвестирах още 700$ научих се да предсказвам пазара и сега стоя на малко над 100,000$ за 12 месеца!!!Винаги има начин, разберете го... Но трябва и да се рискува(вложих 2 заплати), и знам че е страшно особено като си беден...
57
0
 
0
 
! Отговори
Народен съд преди 10 години
До А. ХитлерТи махна всички,да не е дошло време да сложим теб на власт?
56
1
 
8
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
До 71Абсолютно си прав. А най- големите комунисти са евреи, които искат 99% от хората да са еднакво бедни и да им работят за жълти стотинки, за да живее добре само световната юдеиска върхушка.
55
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-богатите хора в света са Комунистите, понеже те не ограбват хора, а цели държави
54
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
винаги е било така - богатите са малко и притежават почти всичко. Поне при капитализма и някой друг обикновен човечец може да се издигне с ум и иновативни идеи.
53
2
 
22
 
! Отговори
Кара Колю преди 10 години
Този 1%, това не са хора, това са мръсни евреи. Нищо чудно колко много ги обичат у целият свят. Не съм чул някой от тях да работи нещо, освен да дават пари назаем с лихва. Все пак вярвам, че на този свят ще дойде справедливостта!
52
1
 
8
 
! Отговори
Рузвелт преди 10 години
"Свободата при демокрацията не е гарантирана,когато хората търпят частната собственост дотакава степен да се разрастне, че да стане по-силнаот самата демократична държава. Това е залегналои в основата на фашизма - да управлява частнатасобственост на правителството чрез един вожд,една група или власт на някаква частна клика."Франклин Делано Рузвелт
51
2
 
18
 
! Отговори
straightForAreason преди 10 години
Кога сте чули някой аристократ , лорд или монарх да е гениален , да е измислил нещо иновативно да е помогнал на другите да се развият . Това което богатите правят е просто дават ти възможност да си им роб и ако се докажеш мн умен , ще те дръпнат да им вършиш работа за стотинки от това което те получават . Всички брилянтни умове излизат от средната и ниската класа и това е факт . Задоволството е смърт на желанието и мотивацията .....
50
1
 
15
 
! Отговори
straightForAreason преди 10 години
Повечето милиардери , са с наследствено богатство или позиция в обществото . Вярно е такива като на Зукърбърг и Гейтс , са някакво изключение . Но за какъв равен старт си говорим , много от българските деца нямат равен старт с американските си връстници . Има ли образование , има ли подкрепа за развитие на младите умове ? Няма и няма и да има . Корупцията и олигархията жънат най доброто от робите , както се изрази един наш политик мат'ряла .
49
1
 
17
 
! Отговори
straightForAreason преди 10 години
Цялата система включително капитализъм комунизъм и диктатурите се създават и се дирижират от определена група от хора . Надолу имаше един наистина информиран човек който сподели истината за написаното от Маркс ... Има и хора които вярват , че с труд и със знания се става милиардер , има толкова много хора гениални които умират от мизерия , защото техните творения не пасват на капитализма и консуматорското общество , за пример Никола Тесла ...Умните хора са манипулирани за да изкарват пари .....
48
2
 
9
 
! Отговори
Дайте пари! преди 10 години
Много ми се иска да завладея територията на Земята, после да изпия всичката вода, после да взема всички пари, после да остана сам на Земята, после да я изям и нея, после да глътна слънчевата система, па после и нататък. Не знам защо.
47
1
 
20
 
! Отговори
2012 преди 10 години
Ако алчността и матерализма продължават да са "ценностите" на тази цивилизация ,нищо хубаво не ни чака
46
6
 
2
 
! Отговори
Вагнер преди 10 години
Това не знам да са официални данни,просто попаднах на тв Скат и имаше един професор на гости на телевизията,който живее от няколко години в англия,писал е книга за елита и св.ред...и т.н...та той ги говори тези цифри!