Предлагат нови 10 варианта за лого на туризма ни

Предложенията са от фирмата, която изготви стария вариант на емблемата
Обновена: 29 яну 2014 18:12 | 29 яну 2014 18:10,
58
Предлагат нови 10 варианта за лого на туризма ни
Снимка: МИЕ

Министерството на икономиката ще трябва да избере между 10 предложени нови лога на туристическия ни продукт, с които страната ни да започне да се рекламира като атрактивна туристическа дестинация. Новите предложения за лого отново са изготвени от рекламната агенция "Пъблисис" (Publicis Mark), част от консорциума, който спечели обществената поръчка за изготвянето на стратегия за реклама на туризма ни в началото на 2012 година.

Старият графичен символ, който трябваше да служи за лице на туристическия ни продукт, окончателно няма да влезе в употреба. Самият той стана обект на публично обсъждане, защото приличаше досущ на логото на Киргизстан. А дори бившият министър на културата Вежди Рашидов го оприличи на омлет и бонбон от панаир.

За разработване на национален бранд на туризма ни, част от който е и широко обсъжданото лого, бяха платени 1,6 млн. лв. по проект, финансиран с европейски средства. Заради проблемите с логото и заради открити нарушения в процедурата миналата година ресорното министерство спря стратегията и нейното въвеждане. Още тогава бившият икономически министър Делян Добрев заяви, че ще иска логото да бъде преправено. След като ГЕРБ подаде оставка, бе назначен служебен кабинет, а няколко месеца по-късно вече имаше ново правителство и въпросът остана встрани.

Ралица Жикова, ПР мениджър в "Пъблисис" и един от ръководителите на проекта, коментира пред Investor.bg, че фирмата няма да получи допълнителни средства за доразработването на новите предложения за лога.

„Не сме уговаряли допълнително заплащане с Министерството на икономиката и енергетиката. На съвместните ни срещи се бяхме фокусирали главно върху преработката на логото и не сме обсъждали да работим по останалите елементи от стратегията за бранд „България“, обясни тя.

Стана ясно, че за изготвянето на 10-те предложения са участвали дизайнери, но Жикова не уточни, дали е имало представители на Съюза на българските художници (СБХ), който миналата година изрази сериозни критики по отношение на графичното и стилистичното оформление на емблемата.

Жикова няма информация кога най-рано обществеността ще може да види новите предложения за лого. „Избирането и представянето на новото лого са изцяло в ръцете на министерството, затова и не може да се каже кога най-рано ще заработи стратегията. Оставили сме на министерството да прецени и да реши“, допълни тя.

Вчера зам.-министърът с ресор туризъм Бранимир Ботев коментира, че вероятно изработените нови лога ще бъдат представени за обществено обсъждане скоро.

Откакто зае поста заместник-министърът многократно бе разпитван по темата, докато накрая сподели, че ситуацията около логото е "като в омагьосан кръг", защото министерството не може да си иска обратно парите за изготвянето му.

Повече икономически новини прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
11
 
! Отговори
Валерия преди 10 години
Все по изпростачени и грозни символи и лога.Изпростява ни интелигенцията и творбите им също.На там е тръгнало и до кога не се знае.
28
2
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 10 години
До симанчоНие бяхме такава дестинация докато не свалиха бай Тошо и не почна Анархията!Ако не знаеш, питай хора от бранша!
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бутилка с номер 40,сутиен с буква на латиница, и банан с число над 20 за уса стандарта и Великобритания 9 ,ако сложим и едно петолъчно листо и ще идват на талази от цялата вселена.Хехех
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до анти24 Така е!Но нали Черноморието ни показва какви сме поне пред Европа?
25
1
 
7
 
! Отговори
симанчо преди 10 години
пропуснахме шанса да станем топ красива и предпочитана дестинация за истински туристи, а не пиянки и ръфляци, дето им е все тая има ли море или няма. можем само да се учим как се прави туризъм и как се пази природа от Турция, Гърция, Хърватска, та дори от Румъния. Това само балканските страни. А за лого- 1,6 милиона:))) А НЯКОЙ ДА Е ОЧАКВАЛ ПО- ЕФТИНО ЛОГО/
24
2
 
1
 
! Отговори
Славея преди 10 години
ЛОГО-Грозданка Плашимирова.
23
0
 
10
 
! Отговори
до анти преди 10 години
Ти ми даи един пример за бранш ,отрасал,индустрия и каквото и да било в България дето да няма измама ,далавера ,некадърност ,шуро-баджанащина ,и ще съм много по- доволен.
22
0
 
10
 
! Отговори
Дорина преди 10 години
Милиони народни лева са дадени за тази грозотия.Да се излагаме пред цял свят с тази мешаница.
21
2
 
7
 
! Отговори
Василена преди 10 години
Да се смени логото, защото се излагаме с тази шарения и безвкусица.Толкова ли няма художници,графици ,ами ще плагиатстваме от др.държави .Доколкото знам нашето лого почти се припокрива с същото от бивша съветска република.Срам.Сякаш си нямаме мозък ,фантазия ,талант,виждане по темата.Нека да е нещо абстрактно ,но и много стилно,тежкарско.Да не би да сме народ кой да е .Я по сериозно!!
20
0
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 10 години
До до анти до УСа18 Мога да пиша за измамите в туризма до полунощ!
19
1
 
12
 
! Отговори
Joro преди 10 години
Това ми прилича на нещо изходено след бурна вечер. Това не струва повече от 5 лева.
18
7
 
5
 
! Отговори
Уеб ДИЗАЙНЕР преди 10 години
ЗА 50 ЛВ ЩЕ ВИ НАПРАВЯ КЪДЕ-КЪДЕ ЛОГО!!!!А ЗА 1,6 МЛН ЛВ .... ?!?!?!?- - - Браво бе мишка една, кажи си ти колко си ***, за тва ще бачкаш за 600 лева на месец. Морон един дигни си малко цената, овчар ***
17
2
 
4
 
! Отговори
до анти до УСа преди 10 години
Да не ти спомене ,че някои е в чужбина или чужденец и вадиш кирливите ризи.А какви са тея туристи в СБ се едни пропаднали бели *** от всички дупки на Европа и търсачи на еротични масажи ,алкохолен запои и дори непълнолетни социални авантюристи.Кое му е лошото, има елитни голф клубове има и долнопробен ширпотребен туризъм.Най-добре е логото да е нещо носещо соц носталгия за пенсионерите то Бившия източен блок.Иначе гоним гаргите с шарениики.
16
0
 
7
 
! Отговори
гавраил преди 10 години
*** .прилича ми на веднъж ядено.бездарен напън ,но пък ходи на статуквото в България
15
0
 
9
 
! Отговори
АНТИ преди 10 години
До ot USAНаистина е кошмар!Качи се туриста на автобуса(Сл.бряг-Несебър) - минава *** покрай него и е обран!Ако се качи на Такси - таксиджията с "помпата" прави сметката космическа!Ако дойде все пак на полуострова безпроблемно(автобус за организиран турист),викачи на всеки 5 метра ще го дърпат да го обръснат на сухо в механа!И това е от години и нито Кмет, нито Полиция...никой не прави нищо по въпроса!
14
1
 
9
 
! Отговори
*_* преди 10 години
И като ги изработят другите проекти-да ги пуснат по мрежите за обсъждане-не да си го приемат тихомълком!
13
1
 
16
 
! Отговори
йованчо преди 10 години
Днес четох една статия в която пише, че логото на Киргизстан им е струвало около 500 евро. Тая наша пишман агенция не стига че го е изкопирала, но е взела 1,6 милиона лева!!!??? За едно лого!? Пък това отгоре ми прилича на рози, портокали и платени чадъри - вероятно на плажа!!!
12
1
 
23
 
! Отговори
plAdneshki obir преди 10 години
Ако бяха обявили открит конкурс с награда 10 000, щяха да получат поне 100 по-добри варианта. Но целта не им е била това. Целта са били онези 1,6 милиона лева!
11
3
 
14
 
! Отговори
ot USA преди 10 години
много си е хубаво това лого,точно символизира осраното и презастроено черноморие и другите мизерии в бг,да си знаят туристите в какъв *** ще попаднат.на родното черноморие не стъпвам,засраха го а сега и с тези руснаци дето ги докараха да тероризират туристите.а какви прекрасни спомени имам от приморско с беседките,смокините и безбрежните дюни,от слънчев бряг със зеленината,цветните морски алеи,спокоиния плаж,много ми е мъчно,детските ми лета са преминали там,беше приказка,сега е някакъв невероиятен кошмар
10
2
 
13
 
! Отговори
сър-ГейШеф преди 10 години
Докато БСП е на власт поне една петолъчка требе да има, малцинствата също си искат своето- турците полумесец до звездата, *** златен зъб, перничани винкел и емблемата на VW, от ЮРУШ искат Болен да е като воден знак, а от ГЕРБ маркуч и пожарникарска каска. Химна на туризма го написаха Обратен Ефект с Бай Петко. Да ви питам- какво им е на яйцата на очи дето вече им платихте 1,4 млн. лв. ???

Спонсорирани публикации