Предлагат нови 10 варианта за лого на туризма ни

Предложенията са от фирмата, която изготви стария вариант на емблемата
Обновена: 29 яну 2014 18:12 | 29 яну 2014 18:10,
58
Предлагат нови 10 варианта за лого на туризма ни
Снимка: МИЕ

Министерството на икономиката ще трябва да избере между 10 предложени нови лога на туристическия ни продукт, с които страната ни да започне да се рекламира като атрактивна туристическа дестинация. Новите предложения за лого отново са изготвени от рекламната агенция "Пъблисис" (Publicis Mark), част от консорциума, който спечели обществената поръчка за изготвянето на стратегия за реклама на туризма ни в началото на 2012 година.

Старият графичен символ, който трябваше да служи за лице на туристическия ни продукт, окончателно няма да влезе в употреба. Самият той стана обект на публично обсъждане, защото приличаше досущ на логото на Киргизстан. А дори бившият министър на културата Вежди Рашидов го оприличи на омлет и бонбон от панаир.

За разработване на национален бранд на туризма ни, част от който е и широко обсъжданото лого, бяха платени 1,6 млн. лв. по проект, финансиран с европейски средства. Заради проблемите с логото и заради открити нарушения в процедурата миналата година ресорното министерство спря стратегията и нейното въвеждане. Още тогава бившият икономически министър Делян Добрев заяви, че ще иска логото да бъде преправено. След като ГЕРБ подаде оставка, бе назначен служебен кабинет, а няколко месеца по-късно вече имаше ново правителство и въпросът остана встрани.

Ралица Жикова, ПР мениджър в "Пъблисис" и един от ръководителите на проекта, коментира пред Investor.bg, че фирмата няма да получи допълнителни средства за доразработването на новите предложения за лога.

„Не сме уговаряли допълнително заплащане с Министерството на икономиката и енергетиката. На съвместните ни срещи се бяхме фокусирали главно върху преработката на логото и не сме обсъждали да работим по останалите елементи от стратегията за бранд „България“, обясни тя.

Стана ясно, че за изготвянето на 10-те предложения са участвали дизайнери, но Жикова не уточни, дали е имало представители на Съюза на българските художници (СБХ), който миналата година изрази сериозни критики по отношение на графичното и стилистичното оформление на емблемата.

Жикова няма информация кога най-рано обществеността ще може да види новите предложения за лого. „Избирането и представянето на новото лого са изцяло в ръцете на министерството, затова и не може да се каже кога най-рано ще заработи стратегията. Оставили сме на министерството да прецени и да реши“, допълни тя.

Вчера зам.-министърът с ресор туризъм Бранимир Ботев коментира, че вероятно изработените нови лога ще бъдат представени за обществено обсъждане скоро.

Откакто зае поста заместник-министърът многократно бе разпитван по темата, докато накрая сподели, че ситуацията около логото е "като в омагьосан кръг", защото министерството не може да си иска обратно парите за изготвянето му.

Повече икономически новини прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
KISELO MLQKO
8
0
 
19
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
Яце на очи с маруля , домат и зеле.
7
2
 
10
 
! Отговори
нострадамус преди 10 години
Ирина Бокова (втори мандат шеф на Ю Н Е С К О):Ще правим културноисторически туризъм!Ще правим сватбен туризъм!Ще правим винен туризъм!Ще правим поклоннически туризъм!ЛУДА ЛИ СИ ***?СЪС СОЦИАЛ-ТУРИСТ ДЕТО НЯМА 50 ЛЕВА В ДЖОБА,КВО ША ПРАИШ?!
6
0
 
14
 
! Отговори
**** преди 10 години
Това лого прилича на *** тоалетна хартия,свита на топки.То бива *** но тези които дават пари за такива глупости,са си направо за пандиза.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Блаженни вЕрващите, а софийското копеУе, което ще вземе парите сигурно вече се знае. Веднъж ли, дваж ли...
4
1
 
19
 
! Отговори
бездарници преди 10 години
Това горе е абсолютен омлет с гарнитура карфиол и една българска роза от Спинишев. Или върнатия омлет след препиване с долнопробна водка. Гроззотия
3
1
 
23
 
! Отговори
иванчо преди 10 години
нагляри. а в новото лого ще има ли вплетен горд строеж на фона на изсечена гора, *** море и бетонни джунгли. И туристи, налягали един върху друг
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Точно на логото горе нещата за които България най не става. Да сложат торба силикон и *** да тича към него и ще е бомба.
1
2
 
21
 
! Отговори
ДИЗАЙНЕР преди 10 години
ЗА 50 ЛВ ЩЕ ВИ НАПРАВЯ КЪДЕ-КЪДЕ ЛОГО!!!!А ЗА 1,6 МЛН ЛВ .... ?!?!?!?