БТТП напуска тристранката, ако минат поправките в НК

Те засягат криминализирането на неплащането на осигуровки
Обновена: 31 яну 2014 21:30 | 31 яну 2014 20:40,
26
БТТП напуска тристранката, ако минат поправките в НК
Снимка: Creative Commons

Българската търговско-промишлена палата (БТПП) може да се оттегли от Националния съвет за тристранно сътрудничество, ако минат поправките в новия Наказателен кодекс за криминализиране на неплащането на осигуровки от страна на работодателя. Това каза председателят на палатата Цветан Симеонов на пресконференция за приоритетите на работодателските организации през годината.

След като през миналата година парламентът отхвърли предложенията за промени в Наказателния кодекс, с които да се криминализира неплащането на осигуровки от страна на бизнеса, сега пак се предлага наказателна отговорност за работодателя.

Предлага се работодател, който не плати задължителните здравни и социални осигурителни вноски, наема работници без договор, обяви възнаграждение в по-малък размер от действително изплащаното на осигурено лице или състави документи с невярно съдържание, да се наказва с лишаване от свобода до шест години и лишаване от право да заема определена длъжност и да упражнява определена професия или дейност.

От Асоциацията на индустриалния капитал и Българската стопанска камара също обявиха, че имат готовност да предприемат „решителни действия“, ако поправките в проектозакона бъдат приети, но изтъкнаха, че това е решение на техните управителни органи. Въпреки това от работодателските организации се надяват да не се стигне до подобно решение или поне да бъде приета корекция, която да вмени отговорност и на работника.

Според Цветан Симеонов работникът и работодателят носят споделена вина, ако се укриват осигуровки. “Този член може да се превърне в източник на тероризиране на работодателите от работниците”, смята Симеонов. Настоява се този текст да отпадне от Наказателния кодекс или да се предвиди наказателна отговорност и за двете страни.

"Проектът на нов Наказателен кодекс поставя в общ режим на наказателна отговорност неплащането на осигуровки и на данъци и такси. Подобно аналогично третиране е в противоречие с Конституцията, която постановява, че общественото и здравно осигуряване е право, докато плащането на данъци е задължение“, посочва се в становище на стопанската камара.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
kazak81 преди 10 години
Human Power vzima na rabotnicite po 11 evro na den i gi nastaniava po 7 4ovekavav Francia,a tuk pla6tat minimalna rabotna zaplata i razlikata e za tiah..
19
0
 
3
 
! Отговори
kazak81 преди 10 години
Kato ima izmamnici kato Ivan Neykov-biv6 ministar ,Asen Agov- deputat i Vasil Vasilev -Sauza na rabotodatelite i firmata im Human Power kak iskate da se opravi tazi darjava.?
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ето за това съм съгласен да има реферндум.... Плевневлиев къде си моето момче
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да напуска!
16
0
 
3
 
! Отговори
dimitar преди 10 години
dokato ne se kriminalizira neplashtaneto na osigurovki i danaci v realni razmeri bg vse ste e v poziciya parter.tova obache nyama da se sluchi zashtoto nyamame politici a podlogi.korupciyata e proyala vsichki struktori na darjavata.bg e edin ikonomicheski trup.
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
не разбирам какво лошо има в това, работодателите да плащат осигуровките на работниците..и напълно естествено е, че трябва да има наказание ако не го извършват...извинете ме, но работника е този, който блъска по цял ден, търпи разни глупави мениджъри, търпи заядливи колеги и още куп други неща, не ме плащат заплата с месеци.. е драги ми работодатели като не ви харесва, не наемайте работници, а си вършете работата сами!!!!!
14
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Решението е просто. Всеки работник и служител с фирма. Сами да си плащат заплати и осигуровки. Да плащат на счетоводители, адвокати и т.н..А още по просто е затваряй фирмите, товари машините и в Румъния, Сърбия, Македония, та дори и в Гърция. И чуждия капитал първи напуска.
13
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз съм работодател на 10 човека! Грижа се за хората и те за мене! На всички ни е ясно, че трябва да оцелееме в тези трудни моменти! Ти навярно си един *** и мързелив чиновник, чакащ на данъците на тези работодатели да ти изкарат заплатата! Злобен си, защото не ти стиска да си работодател!С тая тъпотия нямаш данни! Продължавай да се грижиш за собствения си гъ.з !
12
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българските работодатели са некадърни да изкарат пари за средни европейски заплати. Не са способни да плащат данъци. Чакат и реват на държавата да ги храни, да им дава държавни поръчки, европейски помощи от европрограми. Те не произвеждат - те "усвояват" европомощи. Те са като роми, социално слаби, които живеят на помощи - държавни и европейски. А най-смели и инициативни са, когато държавата им гарантира приходите и печалбата за 30-40 години напред- както при ВЕИ централите.
11
21
 
10
 
! Отговори
7 преди 10 години
До друг анонименНяма как да набиеш в кухата чутура на великия демократски пролетариат, че парите за заплати не падат по небето, а се изработват. Как да обясниш на куха празна чутура, дет се мисли за велик и супер-специалист, че за да получи заплата, да му се внесат осигуровките и т.н. първо той трябва да ги изработи, като преди това изработи и амортизациите на инвеститора, печалбата му, данъците му и чак тогава ако остане ще му платят заплата и евентуално осигуровки.
10
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гузен БТТП, негонен бяга и излиза от тристранката.
9
8
 
5
 
! Отговори
2 преди 10 години
До АнонименМи стани и ти чорбаджия за да имаш пари бе. Ама не става, нали?А на мен хич не ми дреме дали някой ми плаща осигуровка на реалната заплата или на минимална. Пенсия така или иначе няма да получа, а парите ми за здраве още лани ги закопаха в асфалт, а от мен чакат да си цакам за всичко.
8
9
 
11
 
! Отговори
наблюдател преди 10 години
Поредният идиотизъм. Криминализирането на граждански парични задължения са отпаднали още от времето на римската империя. А този, който е предложил подобна глупост е пълен тъпук и пуполист.Има си достатъчно методи за събиране на публични държавни вземания! Проблемът не е в некоректните работодатели, а в курумпираната данъчна администрация, която не си мръдва пръста да събере тези задължения.Пример Мента Стоянова как скатаваше десетилетие цар Киро от плащане на данъци!
7
6
 
4
 
! Отговори
друг анонимен преди 10 години
До до 7Приятелю иска ми се да е така, но качествените специалисти или не взимат 400лв или отдавна не са в България. Също така важните кадри отдавна се осигуряват на пълните си заплати, защото могат да поставят условия, това ги прави важни. Между другото можете да ми слагате отрицателни оценки колкото пожелаете, аз съм си опекъл нещата и за мен този закон не вещае промени, но имам достатъчно близки и приятели, за които ще има последствия и за съжаление всичко ще се случи точно както ви казах
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
GADOVE V PANDIZA ILI KONFISKACIA
5
15
 
11
 
! Отговори
друг анонимен преди 10 години
Глупавите хора си коментират ... всеки пише правила а никой не мисли, от тъжно, та по-тъжно. И какво смятате, че ще се случи като се приеме закона ? Изведнъж всички ще се осигуряват на пълна заплата и ще заживеем весело и щастливо ? Не мисля. Просто работодателите ще си сметнат допълнителните пари за осигуровки и ще ги вземат от нетното възнаграждение на работника, пък който не му харесва, знае къде е трудовата борса. Глупави хора пишат глупави правила, мъката е пълна.
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Егати наглите гадове- ето това е лицето на Бг бизнеса- как може да ме накажат, че крада. Представяте ли си какво самопризнание правят с този ход, какво лицемерие и самочувствие имат- ***! Конфискацията на имущество отдавна е финтирана с покупката на име на друг човек, любовница, *** дето не знае, че е собственик или рода (ама родата на такива бандити генетично си носят престъпния ген и е рисковано) принципно всичко се държи със заплашване от саморазправа, а сега и това- само бедните плащат
3
1
 
24
 
! Отговори
някой преди 10 години
ако този закон влезе в сила и се прилага строго,ще стане пренаселено в затворите.много отдавна трябваше да се приеме такъв закон.цели поколения няма да видят пенсия заради тези ПРЕСТЪПНИЦИ.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Trqbva da minat,koyto e protiv zna4i mu e guzna savestta takiva napravo v pandiza koy znae kolko hora sa razplakali nikakva milost
1
0
 
29
 
! Отговори
Бай Ганьo преди 10 години
Ами то ако минат тези поправки - те наистина ще трябва да напуснат защото ще ходят към пандиза...

Спонсорирани публикации