Скокът на минималната заплата не е пречка за бизнеса!

Веселин Халачев: Несигурността отблъсква инвеститорите
Обновена: 10 фев 2014 21:52 | 10 фев 2014 21:52,
4
Скокът на минималната заплата не е пречка за бизнеса!
Снимка: Bulgaria on Air

Данъчната среда в България е добра и не това е, което спира инвеститорите или е причина за оттеглянето им. Големият проблем е свързан с несигурността, коментира в ефира на Bulgaria On Air Веселин Халачев, председател на Сдружение за насърчаване на малкия и среден бизнес „Обединени бизнес клубове в България”. Той допълни, че плоският данък е близък до тези в офшорните зони, но често разходите на инвеститорите излизали повече заради т.нар. скрити данъци под формата на глоби, увеличение на наеми и т.н.

Според Халачев увеличаването на минималната заплата не е пречка пред бизнеса.

„Очевидно е, че всеки трябва да живее нормално и като получава повече, ще има най-малкото и по-голяма покупателна способност. Проблемът за бизнеса не е толкова в повишаването на заплатата, а в недостатъчната квалификация на служителите”, коментира Халачев.

Ключов проблем пред малкия и среден бизнес е недостатъчната информираност, допълни още председателят на сдружението. По думите му това е и основна пречка в намирането на финансиране и в съставянето на добри проекти по оперативни програми. Той подчерта, че бизнесът има нужда от повече достъпна информация.

Халачев се съгласи с изказването на вицепремиера Даниела Бобева от преди дни, че малкият и среден бизнес трябва да се обедини.

По думите му сдружението или консорциумът няма да обезличи малките фирми, а ще защити интереса им, като ги направи конкурентни на по-големи фирми в кандидатстването по обществени поръчки например. Според Халачев Законът за обществените поръчки трябва да се промени в посока предоставяне на по-голяма свобода на малкия и среден бизнес в участието на търгове. В момента залаганите прагове и изискваните гаранции били твърде високи за малките и средни компании и те губели в конкуренция с големите.

„В крайна сметка големите наемат малките и те изпълняват поръчките. Но впоследствие се оказва, че голямата фирма фалира и не може да покрие задълженията си”, коментира Халачев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички вестници и телевизии ще бъдете подпалени паднели това правителство,дето се правите на мафиоти, дето изопачавате всички новини и числа.
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проблемът за бизнеса е в недостатъчната квалификация на шефовете-комунисти с основно образование.Проблемът е че ако се увеличат заплатите ще се намалят нашите и няма да има за да учи детето ми в чужбина. за жената, за колата , за любовницата, за ***, за наркотици.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не е пречка, но на бизнеса така му е изгодно, да кара Българския народ да им работи като роби. Мизерници.
1
0
 
3
 
! Отговори
min.?/god.eu преди 10 години
hahaha...ami dignete go, de!:-)))kato v Belgia, kato v Germany!:-))))taman ei sega nemski tv canal pravi reklama na bg dokterki i bg zabolekarki v starcheskite domove na Germany - mnogo haresvat bg i romanskite dokteri v Germany i France!

Спонсорирани публикации