Длъжникът ще решава сам кое задължение да плати първо

НС прие на първо четене промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс
17 фев 2014 12:18,
3
Длъжникът ще решава сам кое задължение да плати първо
Снимка: архив Reuters

Депутатите одобриха на първо четене промените, според които длъжниците сами ще определят кое свое публично задължение да погасят първо, ако нямат възможност да покрият всички свои дългове.

Народното събрание гласува промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс на извънредно заседание днес.

Промените в кодекса станаха наложителни след решение на Конституционния съд, което обяви за противоконституционна единната сметка за задълженията на гражданите.

Още по темата
Единната сметка премахна отделните платежни нареждания за различните плащания – към републиканския бюджет, за здравни и осигурителни вноски, както и за задължителната втора пенсия. В същото време обаче беше въведен и принцип за погасяване на задълженията по давност.

Със своето решение Конституционният съд определи, че това нарушава правата на гражданите. Събирането на четири вида плащания в една сметка пък поставя под въпрос философията, принципите и функционирането на пенсионната и здравноосигурителната система на България.

С промените, които се правят сега, се регламентира разпределението на сумите, постъпили за плащане на съответния вид публични задължения, посочват вносителите. С постъпилата сума ще се погасява задължението, срокът за внасяне на което изтича най-рано към датата на плащането. Ако срокът за внасяне на две или повече публични задължения от един и същ вид изтича на една и съща дата, те ще се погасяват съразмерно.

Запазва се правото на електронен достъп на лицата до данъчно-осигурителната им сметка, като им осигурява възможност във всеки един момент да знаят дали са погасили своите задължения.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: единна сметка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Пича преди 10 години
Поема към терминал 2 и пътува с Луфтханза.
2
0
 
2
 
! Отговори
Края на приказката преди 10 години
Има длъжник - има проблем, няма длъжник- няма проблем, няма нужда и от решение. Чичо Дйо ко е казал преди повече от 80 години. На края длъжника взема правилното решение и поема към терминал 2!
1
1
 
8
 
! Отговори
съсипан националист преди 10 години
Решавам да се махна завинаги!! *** държава - само турци и ***(не съм фен на исляма)! Нито пък съм фен държавата да ме краде и да ми дава такива смешни пари за заплата! Също така няма шанс да стана пенсионер в тази държава, да съм си отдал 50 години от живота в работа за тази изгнила история и да дойдат някви комунисти и турци да ме окрадат и да се гаврят с мен! :) ADIOS

Спонсорирани публикации