Зимата - топла, но сметките за парно си вървят

Колко плащаме зависи от потреблението, а не от градусите навън
21 фев 2014 19:23, Анисия Иванова
30
Зимата - топла, но сметките за парно си вървят
Архив: Булфото

Въпреки топлата зима някои абонати на "Топлофикация" може и да не намерят голяма разлика в сметките си, защото всичко зависи от индивидуалното потребление на клиентите. Това мнение изрази на пресконференция в БТА Николай Жечев, директор на една от големите фирми за дялово разпределение.

Колкото сте си пускали радиатора, толкова ще платите, няма значение навън колко е студено, каза Жечев. Топломерът измерва топлинната енергия, влязла в сградата и тя се плаща, добави той.

Според него дори и в една топла зима може да се плати по-висока сметка, отколкото в студена зима, ако даден клиент е увеличил мощността на радиаторите си и е спрял да пести.

От фирмата - топлинен счетоводител представиха данни за потребеното количество топлинна енергия в София в последните десетилетия, според които най-много е нараснало потреблението в годините между 1996 и 2000, когато е било разрешено да се демонтират радиатори - тогава потреблението е достигнало до 73,76 киловатчаса на кубичен метър за отоплителен сезон, а след въвеждането на дялово разпределение постепенно е започнало да намалява до около 30 киловатчаса на кубичен метър.

За намаляване на потреблението допринасят монтирането на термовентили, смяната на абонатните станции с нови, по-модерни и санирането на сградите, макар и частично, коментира Жечев.

От фирмата за топлинно счетоводство са категорични, че ако се върне възможността за изчисление на сметките на база кубатура на жилището, то това ще увеличи точно най-ниските сметки - на хора, които пестят. Най-ниските сметки ще се увеличат двойно, дори тройно и не виждам от това някой да спечели, заяви Жечев.  Разходите в София за услугата топлинно счетоводство са общо около 6 млн. лв. като повечето от тези пари отиват за заплати.

В същото време при 40 процента спад в потреблението, което се дължи на дяловото разпределение, икономията от потребление на енергия в София за отоплителен сезон е 124 млн. лв, изчисли Жечев. 

От фирмата призоваха за реални санкции спрямо потребителите, които манипулират уредите си и по този начин крадат енергия от съседите си. Би трябвало да може домоуправителят на сградите етажна собственост да осигури достъп до тези апартаменти, в които предполагаме, че се извършва манипулация на уредите, но етажната собственост невинаги ни съдейства и тогава не можем да установим нарушенията, посочиха топлинните счетоводители.

За сезон обикновено се установяват около 20 случая на манипулации и се налага като санкция консумация на максимална мощност за дадения апартамент, заявиха от фирмата.

Жечев коментира и еднаквите цени на услугата "дялово разпределение". Според него конкуренцията между фирмите за дялово разпределение е възпрепятствана от законово изискване, според което за да работи дадена фирма с уреди за дялово разпределение, тя трябва да бъде упълномощена от производителя на тези уреди. 

Коментарът му е по повод еднаквите цени за услугата "дялово разпределение" и започналото във връзка с това производство на Комисията за защита на конкуренцията. Преди дни КЗК обвини "Топлофикация-София" в злоупотреба с господстващо положение. След анализ комисията твърди, че едностранното определяне на еднакви цени за всички фирми за дялово разпределение от страна на "Топлофикация-София" води до премахване на ценовата конкуренция и засяга благосъстоянието на потребителите. Това води до по-ниско качество на услугата и лишава абонатите от възможността да изберат онзи доставчик на услугата, който би им предложил по-благоприятна цена. 

"Топлофикация София" искаше всички фирми за топлинно счетоводство да имат еднакви цени, защото предлагат една и съща услуга, каза Жечев. Според него в това има логика, защото при условие че няма преносимост на уредите по силата на закона, то потребителите така или иначе не сменят топлинния си счетоводител заради разлика от няколко стотинки в цената на предлаганата услуга.

За да има преносимост на данните, трябва цялата информация да бъде предоставена на потребителите - става въпрос за коефициента за присъединяване към радиаторите на различните видове уреди, каза Жечев. Ако този коефициент се знае, то всеки един топлинен счетоводител може да прави сметките за всеки един уред, добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
8
 
! Отговори
Големия удушвач преди 10 години
Жечев казва :Топломерът измерва топлинната енергия влязла в сградата и тя се плаща ! Точно тук е уловката - искат да платим доставената енергия , а не потребената !!! А тя е тази отделената от топлообменниците към двата кръга-на парното и топлата вода. А тя може да се отчете , ако се монтират два топломера на тези кръгове/както Фандъкова обеща миналата година/ ! ПП: Бих плащал ВЛЯЗЛАТА енергия, но ако тя остава/или се излива/ при мен. А тецовата вода :1.ВЛИЗА. 2.Топлоотдава. 3.И се връща !!!
18
1
 
2
 
! Отговори
mobile преди 10 години
Za 10 dni dekemvri platih kolkoto za celiq januari.
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега ще по врачувам малко, ще ви кажа догодина какви ще са думите на топлофикация. Миналата зима беше много топла, а сега не е така и сметките ще скочат с 50%. Когато заплатите и пенсиите в тази страна стигнат тези не другите европейски страни могат да искат западни цени на парното. Изравниха цените с европейските, но забравиха доходите на хората. Политиците крадат като за световно и хич не ги интересува как се живее с 160 или 500 лв. или за частниците които не плащат на работниците си.
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Парното въобще не е пускано тази зима, но сметки си идват. Тези топлинни счетоводители са ненужни, те са само едни допълнителни лапачи. Защо никъде не се засича дали топлоподаването е с нужното качество. Всички само лъжат и крадат. Вальо Топлото кога ще върне милионите които отмъкна или чакат делото да мине давност.
15
3
 
2
 
! Отговори
mitko преди 10 години
Къде ли по света поевтинява? Проблема ни не е във високите цени,защото те са съизмерими с тези в богатите държави на запад.И тези цени са обусловени от средните световни цени-цените на суровините,на горивата,производителносттана труда и много други фактори.Проблема при нас са ниските доходи.А никой на международните пазари не ни продава нефт и газ на ниски цени,защото сме бедни.Следователно-имаш пари плащаш си редовно парното и ти е топло,и ти е комфортно.
14
1
 
11
 
! Отговори
ицо преди 10 години
Абе хубаво си вървят ама незнам колко са останали вече будалите дето да плащат нещо,което някой от години им обяснява как се смята и все не може да го докара достоверно....Ай сектир уважаеми кой плащал плащал,глупавите и те бяха до тука.....А от топлофикацията имат и нова услуга вече обаждане по телефона да ви понатиснат да отидете до касите им,пожелавам им успех.....Хаххахахахха
13
1
 
20
 
! Отговори
пореден преди 10 години
"Колкото сте си пускали радиатора, толкова ще платите"...с пълните глупости от платени репортажи ни пласирате в лигата на одраните.Клашници трябва да затрещят една Киевска буря ни трябва и ще запеете друга песен *** крадлива монополска ***.
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЯМА ТАКЪВ ЛУД КОЙТО ДА СИ ПОМИСЛИ ,ЧЕ В БЪЛГАРИЯ НЕЩО ЩЕ ПОЕВТИНЕЕ
11
1
 
29
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 10 години
Нормално, след като един кубик топла вода я подгряват със 500 киловата що да не е така?Топлофикация си е над всички закони - вкл. и физически
10
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е БКП какво ново под слънцето очаквате. Ни тока по-евтин, ни парно, ни горива...
9
1
 
26
 
! Отговори
фъндъкова преди 10 години
е вече разбрах, независимо колко е студено/топло навън, за да затопля до 25 градуса в стаята лете или зиме все една и съща енергия ще потребявам... ами не го спирайте това парно през лятото, моля ви , недейте
8
1
 
22
 
! Отговори
Теди преди 10 години
Въпреки меката зима ни дерат здраво ...
7
1
 
21
 
! Отговори
Писаря преди 10 години
Роб съм на парнаджиите, а не клиент. Ако бях клиент щях да се откажа, ***.. им. Няма да карат дълго, но ние не можем да ги търпим повече.Изядоха ни.
6
2
 
25
 
! Отговори
Някой си преди 10 години
Да, прав е, че потреблението зависи от външната температура.Просто е ниски температури, високо потребление, високи сметки.Ама тази зима не предразполагаше към високо потребление, респективно високи сметки, а тъкмо обратното.Обаче сметки, противно на всякаква логика, в най-добрия случай бяха равни на миналогодишните, където температурите предполагаха високо потребление, съответно високи сметки.На мен ли ми се губи логиката нещо?
5
1
 
24
 
! Отговори
художника преди 10 години
Разходите в София за услугата топлинно счетоводство са общо около 6 млн. лв. като повечето от тези пари отиват за заплати.???------------------------6 000 000 : 600лв.средна заплата = 10 000 души топлинни счетоводители???То пълно със шуро-баджанаци бе. И после, как нема да са ни високи сметките!!!
4
1
 
28
 
! Отговори
perekly преди 10 години
Щом сте клиенти на Топлофикация и енергоразпределителните дружества сте длъжни да сте на ясно, че температурите и цените са винаги растящи.Така декември беше с 2 градуса по-топъл , но със сто лева по-скъп!
3
1
 
30
 
! Отговори
tarbuh преди 10 години
Алооо, нали зависеше от това колко енергия трябва, за да се нагрява водата бе??? Съответно при по-студена зима трябва повече енергия, за да стигне водата дадена температура. Сега ново двайсет. Нагаждате си аргументите само за да взимате винаги много пари, независимо от обстоятелствата!
2
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
При по-топла зима сметките ще скочат, защото уредите се нагряват от слънцето.
1
3
 
3
 
! Отговори
pepi преди 10 години
ne me u4udva