"Видеолукс Холдинг" купи Praktiker

Новият собственик планира да запази типа на бизнеса "направи си сам"
27 фев 2014 17:34,
10
"Видеолукс Холдинг" купи Praktiker
Снимка: Reuters

"Видеолукс Холдинг", собственик на веригата за техника "Технополис", е подписал предварителен договор за покупката на българското поделение на веригата Praktiker. Това потвърди за Investor.bg собственикът на компанията Божидар Колев.

„В момента сме на етап предварителен договор с компанията-майка в Германия. Предстои да финализираме сделката след одобрение на Комисията за защита на конкуренцията”, каза Колев.

Той отказа да коментира цената на сделката, като посочи, че това е договореност с Praktiker - дружеството, което представлява веригата у нас.

Новият собственик на Praktiker ще запази концепцията на бизнеса от типа "направи си сам" и ще продължи да я развива под немската марка.

„Инвестираме в бизнеса "направи си сам", защото имаме опит на ритейл пазара. Вярно е, че това е конкурентен бизнес и в него има много играчи, но в същото време има и добро бъдеще, заради добрите позиции в световен мащаб“, представи аргументите новият собственик.

Германската верига има общо девет магазина в осем български града и 567 служители.

През 2012 г. в България, където компанията има около 600 служители, беше отчетен спад на продажбите от 4,4% до 90,2 млн. лева, но това намаление показва стабилизация на фона на спада от 12% за 2011 г., от 21,8% за 2010 г. и срив от 25,3% за 2009 г. спрямо предходната. И докато през последната предкризисна 2008 г. компанията е отчела приходи от продажби в размер на 183,8 млн. лева, четири години по-късно те са с над 50% по-ниски – 90,2 млн. лева. Данни за 2013 г. засега не са представени.

Германският собственик продава бизнеса си на всички пазари, където присъства, след като миналата есен влезе в процедура по несъстоятелност.

Едва вчера стана ясно, че изпадналата в несъстоятелност компания е продала своите 27 филиала в Румъния. Местната компания Search Chemicals S.R.L. поема и всички 1600 служители, съобщи в сряда в Хамбург синдикът Кристофър Сийгон, цитиран от DPА. Финансовите подробности не бяха оповестени.

В Румъния марката Praktiker трябва да продължи да съществува. Мениджърите там са успели да стабилизират бизнеса въпреки обявилата фалит германска компания-майка.

Припомняме, че първи бяха продадени магазините на веригата в Люксембург. Преди две седмици бе приключена и продажбата на украинската дъщерна компания – четирите обекта заедно с 380 служители бяха поети от инвеститора Kreston Guarantee Group. Всички магазини там ще продължат дейността си, а служителите ще запазят работните си места, увери синдикът. Като цяло холдингът, който управлява магазините зад граница - Praktiker International GmbH, се състои от 11 дъщерни компании, а процедурата за фалит тече от октомври.  

Повече подробности за съдбата на Praktiker  в Европа можете да научите тук

Още иконимически новини можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: направи си самPraktiker
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
3
 
! Отговори
ааа преди 10 години
Жалко за Практикер.За малко се "отъркахме" в нормални магазини.Кракът ми няма да стъпи повече там,както и в Пикадили...
8
0
 
6
 
! Отговори
1 преди 10 години
Едни "австрийски" капитали....."огняновки" :)
7
3
 
14
 
! Отговори
екс преди 10 години
Както тоя под мене, дето няма кирилица, го каза - Практикер фалира. Това, което в БГ са "купили" е името, и ще го напълнят с абсолютни ***, нямащи общо с качеството на Практикер (не че в Германия се е ползвал някога с добро име).
6
2
 
12
 
! Отговори
Do Pich ot Germania преди 10 години
Abe Pich, az ziveja v Germania, Praktiker e "pleite" znachi falirala, za kakvi mutri i drugari govorish ?Dobre che ima njakoi investitor da zadvizi businessa.
5
15
 
24
 
! Отговори
Пич преди 10 години
След навлизането на другарите на власт на чуждите инвеститори им стана ясно, че рекета и мръсните номерца се връзщат в България. Първо Пикадили, после Практикер, следва някоя друга верига. Идеята е ясна - локалните мутри ще притеиснат чужденците, да им продадат бизнеса. Следва монопол, високи цени, ниско качество, подигравка със служителите, все познати картинки. Започнаха с "Лафка", сега обръчите на червените монополи се затягат. Гласувайте пак за БСП, ДПС, Пеевски и КТБ. Да ви е честито!
4
1
 
6
 
! Отговори
Аз купих Практикер преди 10 години
До optimistти се продаваш за 3 лв. не се бъркай в бизнеса
3
3
 
27
 
! Отговори
optimist преди 10 години
Кой? Кой? Кой купи "Практикер" и "Пикадили"?!
2
4
 
9
 
! Отговори
акуд преди 10 години
дпс , бсп и атака се страхуват от подобни събития каквито достигнаха украйна и янукович
1
8
 
13
 
! Отговори
Дъбър преди 10 години
Браво Пеевски, пазарна икономика, няма монопол.....