Извънсъдебен орган ще решава споровете между производители и търговци

Бобева: Предстоят промени в Закона за защита на конкуренцията
Обновена: 28 фев 2014 18:10 | 28 фев 2014 18:09, Анисия Иванова
0
Извънсъдебен орган ще решава споровете между производители и търговци
Вицепремиерът Даниела Бобева Снимка, архив: Булфото

Промени в Закона за защита на конкуренцията, свързани с нелоялните търговски практики, ще бъдат внесени скоро в Народното събрание. Това каза вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева по време на парламентарния контрол. По думите й обсъжда се възможността да бъде създаден извънсъдебен орган за решаване на споровете между производители и търговци.

Този инструмент е дал добри резултати в страните, където е въведен.

Още по темата
Dnes.bg припомня, че на 11 февруари по време на форума "Правителство-Бизнес“ стана ясно, че правителството подготвя регулации в националното законодателство, засягащи търговските вериги. Тогава премиерът Пламен Орешарски разкритикува сектора, като заяви, че местните доставчици и чуждите вносители не се третират еднакво. Представителите на търговските вериги заявиха обаче, че регулациите на дейността им ще доведат до драстично повишаване на цените.

Бобева коментира днес, че един от важните приоритети на правителството по отношение на търговията е възстановяването на баланса между производителите и търговците, главно чрез въвеждане на законодателни промени за гарантирането на равнопоставеност на двете страни в този процес. С промяна в Закона за защита на конкуренцията, която в най-скоро ще внесем в НС, ще се опитаме да уредим тази материя, обясни тя.

Тя със съжаление отбеляза, че преговорите с големите търговски вериги не текат гладко. Водим дискусия с големите търговски вериги, въпреки че това законодателство не ги касае, а се отнася до нелоялните търговски практики, независимо от това кой ги прилага, допълни Бобева.

Тя каза, че вътрешната търговия по цялата вертикална верига е в много неблагоприятно състояние. Данните показвали, че през последните седем-осем години има определена концентрация на вътрешната търговия в рамките на търговията на дребно в няколко големи вериги, допълни Бобева и открои, че съществуват доста неблагоприятни тенденции по отношение на участието на местните производители в търговията на дребно.

Вицепремиерът информира, че при извършените 733 проверки на супер- и хипермаркети са били издадени 7 акта за установяване на административни нарушения и 34 предписания за отстраняване на констатирани несъответствия. Най-често нарушенията са свързани с наредбата за етикетирането.

По отношение на идеята за закриване на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата вицепремиерът коментира, че процесът на вливане на комисията в рамките на Министерството на икономиката и енергетиката е обвързан със запазване и засилване на контролните функции на институцията.

Целта не е просто да се съкращават административни бройки, а засилване на контролните функции в тази област, заяви Бобева. Тя съобщи, че е направен финансов анализ на състоянието на борсите и тържищата, при който е установено, че голяма част от тях изпитват сериозни финансови затруднения. Бобева заяви, че не се планира държавна намеса и добави, че процесите на консолидация ще вървят естествено.

Повече икономически новини четете в Investor.bg.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари