Завръщащите се от чужбина българи не са заплаха!

Икономистът Николай Ников: Те носят нови стандарти и правила
Обновена: 3 мар 2014 17:31 | 3 мар 2014 10:30,
107
Завръщащите се от чужбина българи не са заплаха!
Снимка: Bulgaria On Air

Българите, които се връщат от чужбина, не са заплаха за работните места на живеещите и трудещите се тук, каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air икономистът Николай Ников.


Според него именно завръщащите се имигранти имат потенциал да раздвижат пазара на труда и с познанията си да увеличат шансовете на фирмите у нас за успешни решения и разрастване на бизнеса. „Това значи и по-голям икономически растеж“, допълни той.

По думите му в интерес на България е да се намери начин да бъдат привлечени висококвалифицираните и образовани българи зад граница да се върнат в родината.

„Те носят със себе си нови стандарти, нови правила, нови порядки на работа. Ангажирането им в държавни структури например, би подобрило съществено дейността на администрацията. Ето защо не считам за негативна тенденция, че много българи напускат пределите на страната. Когато се установят, те създават семейства, получават ценно ноу хау, и не на последно място – изпращат пари на близките си тук“, каза още Николай Ников.

Според него обаче често сънародниците ни зад граница полагат нискоквалифициран труд.

По думите му около 80% от имигрантите искат да се върнат в България, а голяма част от тях работят, за да си купят жилище в България.

„Истината обаче е, че колкото и да искат да се върнат, към момента нямат много надежди за по-добър живот тук. Без национална стратегия и политика няма как да накараме повече български имигранти да се върнат в родината. Все още има абсурдни пречки. Например, България все още не признава дипломи от Великобритания и САЩ. Необходимо е да се премине през дълга и тромава 6-месечна процедура, за да се стигне до признаване на една диплома от Министерството на образованието и науката“, обясни Ников.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 10 години
До Анонимен 30Какво общо има личният живот на г-н Ников с темата? Само мишки, като вас се ровят. Тук става въпрос за връщане на кадри в БГ, ако това е достижимо.
93
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
KOMUNISTITCESKATA VI DOKTRINA OT DIKTATURA NA PROLETARIQTA ZAD KOQTO SE KRIEXTE PREVYENAXTE V DIKTATURA NA OLIGARXIQTA MAFIQ DOLU BSP OSTAVKA
92
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ZA KUDE LI SA VA6ITE MRYSNI PRESTYPNI KOMUNISTI4ESKI DU6I SVYRZANI SAMO S TEROR KRAJBI UBIISTVA I PREDATELSTVA
91
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
DA ZA VAS MRYSNITE KOMUNISTI 6TASTIETO NEE V PARITE I ZATOVA OTKRADNAXTE MILQRDI OT BYLGARIQ I OSTAVIXTE BYLGARITE BEDNI I 6TASTLIVI VA6TA MAMICA GADNA
90
0
 
8
 
! Отговори
до 100 преди 10 години
Може и да са се върнали, но не и за да работят за жълти стотинки. Или са им предложили по-добри условия (спрямо СТАНДАРТА на живот) или не са имали възможност да останат. И, между другото, за "репрезентативен" си има хубава българска думичка - "представителен". Българино.
89
1
 
8
 
! Отговори
до 99 преди 10 години
Вие децата и внуците на комунистическата пасмина вилняла 45 + 25 години вече над главите ни, в какво измервахте и продължавате да измервате щастието, нали само и в нищо друго освен ПАРИ, ПАРИ И ПАК ПАРИ И ЗЛАТО ! За мен вашата " държава " е прогнила гнилоч !
88
7
 
1
 
! Отговори
До 91 преди 10 години
А аз напротив - познавам много такива, които предпочетоха да се върнат в БГ. Така че мнението не е репрезентативно (ако не знаеш какво означава тази думи, погледни в речника)!
87
3
 
2
 
! Отговори
До 96 преди 10 години
Като щастието ти се измерва само в пари - си една бедна, дребна и неподлежаща вече на спасение душичка!
86
0
 
7
 
! Отговори
кой коментира по тв? преди 10 години
Ников е един бездарен ***,който е толкова глупав,че не може да запази откраднатите пари от баща му и Цоцорков. Бездарник изгонен от 3 банки! Автор на пасквилни анализи, които само той чете... Дори Сибанк го изритаха специалиста!
85
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
NA TYPATA CIGANSKO BOL6EVI6KA DYRJAVA NE I RABOTETE DA ZAGINE I NOVA 6TE SI NAPRAVIM BEZ KOMUNISTI
84
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
VIE DETO STE V BG A STE I DOVOLNI OT 350LV ZAPLATA ABSOLIUTNO ZASLUJAVATE TYPATA SI SYDBA.SLED 200 GODINI RABOTA MOJE I DA SI KUPITE KOLA SLED 400 GODINI APARTAMENT XAXAXA
83
1
 
7
 
! Отговори
Да представяш... преди 10 години
желаното, което е недействително за действително- означава да живееш в измислен Свят, тоест шизофренията е завладяла всички тук ! Иска им се на комунистическата номенклатура някой да се връща, но вече все по- малко са лудите, които го правят ! Да оставим *** вилняла 25 години да загине !!! Смърт на тази " държава " !!!
82
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До жежНапук на всички политици,ние ще си дойдем в България,може и ние да сме гладни,но така и в техните купички-по-малко !Ще караме по-младите да раждат по 3 и 4 деца и ще им помагаме,така напук на всички"доброжелатели"на Българския народ ще възродим България!Амин!
81
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кои по точно са тези които се връщат да работят за стотинки? Аз такива хора не познавам.
80
0
 
13
 
! Отговори
жеж преди 10 години
Кой български гражданин може да е заплаха за Родината в която е роден и учил бе?Какви са тези изводи.Има хора които падат от Венера.Направо не е за вярване.Ако българи са заплаха другите какви са?
79
0
 
10
 
! Отговори
Anon преди 10 години
Проблема млади икономисте (щото тоя на снимката е хлапак...) е, че тези които ни трябват да се върнат са тези които не искат да се върнат. Щото един такъв управленски кадър може "да подобри администрацията") ама за хиляда- две хиляди лева на месец това няма как да стане...
78
0
 
5
 
! Отговори
до 84 преди 10 години
... добре представени и поддържат високи стандарти в БГ. Интересно, имам доста познати програмисти българи и макар че печелят прилично още не съм видял някой от тях да си купи чист въдух и спокойствие с парите си.
77
0
 
5
 
! Отговори
до 84 преди 10 години
Чакай да видим на кои в БГ заплатата им се оценява на 400 лв: учители, научни работници в БАН, общински служители и започващите в държавната администрация. Значи, според теб такива хора с квалификация, получена на запад са непотребни. Чакай да видим и категорията на 3000 те евро при минимална заплата 1000 евро (не, че такова нещо има): лекари в първите години 10тина години от работата си след завършването, инженери на същото ниво в кариерата, полицаи и пр. Явно в БГ тези професии са .....
76
0
 
5
 
! Отговори
хахах преди 10 години
До pppхахаххаха. не бях се смял така отдавна. абе ти и си вярваш май
75
8
 
1
 
! Отговори
ppp преди 10 години
"Българите" дето работата ви в България се оценява на 400 лева въобще не се връщайте. По-добре сме без вас. Пък тия с 3-те хиляди евро при минимална заплата на запад по закон 1000 евро също не ни трябват. Телефонисти и сервитьори. ИТ специалистите пък отдавна не бягаме на запад. Няма смисъл. Тук сме богати. За тукашния ни стандарт на живот там трябва да ни дадът над 100к евро годишно. Който се уреди заминава но рядко се намира кой да ти ги даде. Даже много се връщат.

Спонсорирани публикации