Руските и украинските богаташи загубиха 13 млрд. долара за ден

"Обедняването" e заради най-големите разпродажби на пазарите на акции от месец насам
4 мар 2014 14:15,
16
Руските и украинските богаташи загубиха 13 млрд. долара за ден
Снимка: архив Ройтерс

Най-богатите руснаци са се разделелили с 13 млрд. долара от стойността на активите си в рамките на понеделник. Това показват данните от Bloomberg Billionaires Index, който следи всекидневното състояние, с което разполагат най-богатите хора в света.

Като цяло напрежението между Украйна и Русия е довело до спад на капитализацията на активите на най-големите богаташи в размер на 44,4 млрд. долара, пише Bloomberg.

„Обедняването” на богаташите идва в резултат на най-големите разпродажби на пазарите на акции от месец насам и пропадането на рублата до най-ниската стойност в историята.

Най-големият губещ сред милиардерите са Генади Тимшенко и Леонид Микелсон, които са загубили близо 3,2 млрд, долара заради бягството на инвеститорите от ОАО Novatek, което свали акциите на компанията с 18 на сто. Двамата притежават близо половината от капитала на втората по големина руска газова компания.

Най-богатият украинец пък – Ринат Ахмедов, е изгубил близо 700 млн. долара в рамките на вчерашния ден. Милиардерът е собственик на най-големия индустриален конгломерат в страната System Capital Management.

„Навлизането на Русия на Кримския полуостров увеличи рисковите премии на развиващите се пазари, геополитическите рискове и рисковете пред икономическия растеж”, коментира Гаутам Батра от Signia Wealth в Лондон за Bloomberg.

„Дори преди събитията в Украйна беше нормално да се очаква известна волатилност тази седмица след силните повишения от края на февруари. При всички случаи може да се очаква корекция или изтегляне от пазарите”, смята той.

Вчера основният индекс на борсата в Москва – Micex, се понижи с 11 на сто, записвайки най-голямата си загуба от ноември 2008 година насам. Така бе изтрита пазарна капитализация на компаниите в него за близо 60 млрд. долара.

В същото време централната банка изля близо 12 млрд. долара от валутния си резерв, за да подкрепи рублата. Валутата на страната обаче пропадна до историческо дъно въпреки опитите на институцията да омекоти срива.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air! 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Извинете ме за въпроса - рядко коментирам.Статията е публикувана в 14:15 ч., а сега, в 00:02 ч. следваща дата, има само 8 коментара, от които само един тролски. (вместо да речем стотина)Това да не би да се дължи на изненадата на ръководната централа - липса на опорни точки поради трудната смилаемост на материала??Още веднъж - извинявам се за въпроса, просто ми направи впечатление ...
7
0
 
0
 
! Отговори
pesimista преди 10 години
До ....daosydimwsi4ki prestypni bg politici za dyrvawna izmqna i genocid
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не се притеснявайте мръсниците ще си ги върнат с лихвите от обикновените хорица.Където има война има и доволни гадове .Пир по време на чума.Всички /демократични промени/ навсякъде по света се правят в името на човека и за благото на ненаситните алчни ***.Но тези на площадите от едната и другата страна не искат да го разберат.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дреме им: 13 срещу няколко стотин милярда загуби на западните хазартни борси!
4
3
 
6
 
! Отговори
червен трол преди 10 години
за всичко това + малкото учение на 150 хил военнослужещи разбира се ще го плати заможния руски данъкоплатец. Как търпят още тая фуражка дето си играе на президент и оня клоун Медведев....явно са по прости и от нас със Станишев и Местан...
3
2
 
5
 
! Отговори
.... преди 10 години
Точно така ще стане.И накрая пак ще реват,че виновен бил Сорос. Сякаш фабриките, заводите, мините, земята и всичко що става за препитение и бизнес е заграбено от Сорос.Ще слугуват за жълти стотинки на разни червени олигарси, които са си натресли сами.А дъщерите им ще обикалят по Европа, да изкарват пари като ***. Разбира се виновен пак ще е Сорос.
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Радва ме воят на кгбейските комуноиди ,а и *** как подви опашка и се изниза, като Седенков през заден вход.
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Наиграхте ли се?

Спонсорирани публикации