Силният екип е ключов фактор за успеха на една компания

България е на водещо място по софтуерни специалисти с добри познания за хардуер, коментира Любен Белов
Обновена: 20 мар 2014 16:24 | 13 мар 2014 21:20,
1
Силният екип е ключов фактор за успеха на една компания
Снимка: Bulgaria On Air

Ключов фактор за успеха на дадена компания и за реализацията на идеите й е силният и сплотен екип, коментира в ефира на Bulgaria On Air Любен Белов - съосновател  на инвестиционния фонд Launchub. Той подчерта, че за една стартираща компания най-важното решение е свързано с достигане до пазара и позициониране на продукта й. 

Белов посочи за пример технологичната компания Flipps, успяла да привлече финансиране за 2.42 млн. долара   от европейския рисков  инвестиционен фонд  Earlybird и предприемача от Силициевата долина Тим Дрейпър. Това е най-голямата обявена инвестиция в българска стартираща компания от проектите на двата инвестиционни фонда -  Eleven и Launchub, създадени по инициатива JEREMIE през 2012 г. досега.

Показателно за случая с Flipps е, че са работили по технологии, неразработени нито от Apple, нито от Google, още преди три години, но поради липса на финансиране в началото реализацията на идеите се забавя и някои от тях са били копирани от други технологични компании, коментира Белов. Той подчерта, че патентите са вариант за защита на даден проект, но по-добрият вариант е бързото достигане до пазара и позициониране. В този смисъл стартиращите компании трябва да търсят съмишленици за реализация на идеите си, коментира Белов. Той подчерта, че страхът от неуспех, също следва да бъде преодолян с нагласата за извличане на поуки от опита на начинанието.

Съоснователят на Launchub коментира, че ще е голям успех за страната, ако българска компания успее да привлече финансиране от Силициевата долина. Той посочи, че това е следващият етап от процеса по инвестиране в стартиращи компании. До момента вниманието е било насочено към намирането им и тяхното развитие.

"Следващото ниво е да имаме инвестиции от най- добрите в света”, коментира Белов. Той е категоричен, че българските компании имат такъв потенциал и посочи, че само за няколко месеца фондът Launchub е успял да намери около 10 проекта, в които да инвестира.

По отношение на IT специалистите Белов коментира, че България заема водещо място в региона по концентрация на софтуерни специалисти, които притежават и много добри хардуерни познания. По думите му „това е рядко срещано в страните от региона и разкрива възможности, които ни поставят на картата на световния бизнес”, заяви Белов. Според нето е голяма и вероятността българска компания да излезе на световните борси още следващата година.

„Срещу 2 млн. евро от JEREMIE имаме привлечени 4 млн. Tова е показателно за малкото успешно публично-частни партньорства,” коментира експертът и допълни, че според него ще е грешка вече работеща практика да бъде премахната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации