Нова Студена война може да ни спре газовите доставки

Костов: Цената на природния газ ще намалява
Обновена: 26 мар 2014 14:25 | 26 мар 2014 14:22,
197
 Нова Студена война може да ни спре газовите доставки
Снимка: архив Reuters

При налагането на допълнителни санкции срещу Русия заради Украйна не може да се изключи спирането на газовите доставки, коментира по време на конференцията "Бъдещето на природния газ" бившият премиер на България Иван Костов. Според него обаче тази ситуация трябва да бъде използвана и да бъдат търсени нови източници на природен газ и диверсификация на пътищата за доставка.

Според Лабораторията за управление на риска към Нов български университет, чийто създател е Костов, пазарите на природен газ ще бъдат диктувани от потребителите, а не от производителите на газ. "До шест години ще има рязка промяна на обстоятелствата", коментира Костов.

Той посочи, че за този период ще се появят нови източници на синьо гориво, основно от страните, "които нямат скрупули по отношение на шистовия газ - САЩ и Китай". Същевременно вече е факт оттеглянето на големи потребители - САЩ например, заради шистовата революция там. Данни за 2012 година показват, че САЩ вече измести Русия от челната позиция по отношение на добива на природен газ.

Заради тези фактори прогнозата на Иван Костов е, че цената на природния газ спрямо останалите енергийни източници ще намалява и суровината масово ще започне да се използва от домакинствата. У нас ще има и рязко повишаване на енергийната ефективност, смята още експертът.

"Радикалната промяна и преструктурирането на доставките на синьото гориво дава възможност за откриването на 250 хил. работни места у нас", каза още Иван Костов. Той обясни, че това може да се случи само при добра политика на правителството, която да "затвори дефицита, който се генерира от вноса на скъпите руски енергийни ресурси, срещу който няма износ на готова продукция".

Костов посочи още, че природният газ не замърсява околната среда, както правят другите фосилни горива. Затова и Европейският съюз (ЕС) трябва да преосмисли зелените си цели, ако е налице заместване специално с природен газ.

„Зелените“ цели на Евросъюза всъщност се оказаха по-вредни за околната среда, посочи по време на дискусията и бившия енергиен министър Трайчо Трайков. Това налага и реиндустриализацията, която обаче означава стимули за връщането на европейските производители в ЕС, а не "изкупуване на закъсали предприятия с държавни пари".

Трайков припомни, че целта на „зелената“ политика е била въвеждането на иновации, които да гарантират устойчиво развитие. Европейският бизнес обаче е отговорил с изтегляне на производството извън общността, където не важат стриктните стандарти, а и се увеличават емисиите от транспорта при връщането на произведената продукция обратно в ЕС.

Вътрешният добив беше посочен като един от източниците на диверсификацията на доставките на природен газ. В последните месеци обаче не са се появили инвеститори за два от блоковете в Черно море, които имат нелош потенциал - Терес и Силистар, посочи енергийният експерт Илиян Василев. Според него причината за това е, че България губи доверието на големите инвеститори с въвеждането на мораториума за добив на шистов газ.
Не са направени и проучванията във вътрешността на страната, особено в Северна България, допълни бившият икономически министър Делян Добрев.

У нас природният газ все още не заема полагащото му се място, коментираха експертите на дискусията. Тръбите за доставка на газ достигат до 13% от домакинствата, но присъединени са едва 3%, коментира шефът на "Овергаз" Сашо Дончев, който е председател на Асоциация "Природен газ". Според него негативните новини за заплахи за спиране на доставките на газ от страна Русия, както и докладите за високата цена на природния газ у нас, са причините българските потребители да не желаят да се газифицират.

Дончев допълни и, че "ниската, притискана цена на електричеството" пречи на повишаването на енергийната ефективност у нас, защото няма стимул да се пести.

По данни на "Овергаз", представени от зам.-изпълнителния директор на компанията Светослав Иванов, у нас потреблението на газ на глава от населението е 2,5 пъти по-ниска спрямо средноевропейското ниво. Според него през последните 10 години не е построен и километър газопреносна мрежа от страна на държавата.

Той посочи още, че правителството е изготвило проект на план за ускорение на газификацията на домакинствата до 2020 година. Текстовете предвиждат през следващите шест години 450 хил. домакинства да бъдат присъединени към мрежата. Сега техният брой е 64 хил.

Газопреносната мрежа трябва да бъде разширена от малко над 3,3 хил. километра сега до 5 хил. километра. Спънки обаче оказва неточният и непълен кадастър, тъй като не е ясно къде се намира инфраструктурата на ВиК, газови и енергийни компании, както и бюрокрацията при присъединяването на домакинствата към газовата мрежа.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До за 114Е нали беше златна кокошка в цветущо състояние Балкан и сме я подарили за един долар.Сами се оплетохте *** позитански, в лъжи.Но така е като залагат на *** като вас докарани от кол и въже неграмотни овчари ,да им поствате партийната пропаганда
76
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Започнаха коментарите с глупости на търкалета!!Така ли от 3200 ПРЕДПРИЯТИЯ ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ нямаше едно-единствено на печалба да го запазите и спасите от разруха бре мама ВИ демократска!Пример:ЛУКОЙЛ-ЕДИНСТВЕНАТА РАФИНЕРИЯ В СВЕТА ДОКАРАНА ДО ФАЛИТ:Точно две години бяха необходими да фалира и придобие вид удобен за приватизация, ПИТАЙТЕ колко извънредни заплати получиха работещите там,колко фактури на доставчици се завишиха стократно,какво подаряване продукция НА КОНСИГНАЦИЯ беше НА БЛИЗКИ!!
75
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** продажен! Според Лабораторията за управление на риска към Нов български университет, чийто създател е Костов !!!! - отново ли заради твоите интереси искаш да погребеш цялата държава?
74
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бащата на Гад Зееви -Израел Зеев(и) - следовател, член на БКП, палач и касапин на хора; служител на МВР след 09.09.1944 г., измъчвал и убивал арестантите с особена жестокост и садизъм, виновен за смъртта на стотици хора .
73
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Жалката червена *** реагира със слюноотделяне всеки път щом види Костов.Странно защо?Дали не е защото разбират кави *** са? Защо не го осъдихте тогава щом е съсипал или откраднал?Няма за какво да се хванете и за това плюете като обезумели лъжа след лъжа.Повтарянето до припадък на опорните точки не ги прави истина,а прави вас още по-смешни
72
2
 
6
 
! Отговори
Tina преди 10 години
Пак партенки, пак ла-ладжийство.А беше време, когато смятах Костов за умен и интелигентен...
71
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Световния прогрес се осъществява в САЩ. За 10 години успяха да станат енергийно независими и да провокират и останалия свят към добива на шистов газ и нефт. Въпреки коварните филмчета Gasland щедро финансирани от КГБ светът ще възприеме фракинга като една нормална технология. Друго което ще започне да копира света от Америка е супер успешния електромобил Tesla model S, който по качества и комфорт превъзхожда BMW M5, а разхода на ток за 100 км е 25 kwh т.е. 5 лв.
70
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
122 кой знае може и да ти се съберт в чутурата 100 млн въшки
69
8
 
6
 
! Отговори
От ЮАР преди 10 години
Русофилията е психично болестно състояние. Русия е причината поради която България губи половината изконно български територии при т.нар. Освобождение. СССР е който налага престъпния болшевишки режим и ни праща в категорията на бедни роднини като държава. Аз като българин, си искам националния архив, заграбен от московците през 1944! Газ и петрол има навсякъде по света и цените са международни без значение от къде идват тези неща! Русия е източник на мизерия за страните които са и близки!
68
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поздравления за Иван Костов , пак е на ниво , какво то другите само мофгат да си мечтаят , плюхте го плюхте го плюхте го , сега от страни ще ви гледа сеира и ще ви анализира
67
2
 
7
 
! Отговори
gtf преди 10 години
Да бе и как да се газифицираме ...да дадем по 6 хил. лв за присъединяване, нов котел и т.н. други разходи... кога ще я избием тази инвестиция ?Пък добива на шистов газ е пълна простотия и трябва да остане ЗАБРАНЕН !Само ***, може да си трови земята, която го храни...
66
4
 
8
 
! Отговори
Цдз преди 10 години
До Анонимен Това за най-добрите активи го разправяй ти на твоята червена бабичка. Самолетите на Балкан бяха абсолютно непригодни за съвременен авиационен бизнес. Ан-24 вече ги бяха спрели дори от вътрешни полети, а Ту-154 го забраниха в Европа малко след това. И понеже ми навираш Аерофлот, виж ги те с какви самолети оперират - 90% са Боинги и Ербъси.
65
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
113 Ако ставаше така въшкарче ти гледай собствените си въшки добре да счесваш
64
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До за 110Къде го пише?В книжката с партийна пропаганда?
63
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименПровери си пак опорната точка Дългът на "Балкан" беше 160 МЛН долара и с активи на 3 ПЪТИ по-малка стойност.Това *** се нарияа ФАЛИТ,.Но вие на *** 20 такива книжки не четете,Там зубрите само опорните точки на тъпата овца Моника
62
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЗА 98Вие наистина сте пълни ***.Когато продадоха Балкан ТЯ ВЕЧЕ БЕШЕ РАЗГРАБЕНА И ПОТЪНАЛА В ДЪЛГОВЕ.Да ти го нарисувам ли или ти и тогава няма да направиш причинно-следствената връзка.Вас червените *** от приютите за бавноразвиващи и *** ли ви събират.?
61
5
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
За АК Балкан са ми казвали, че е имала административен персонал колкото Ер Франс. А към момента на продажбата Балкан имаше десетина стари Ту-154, на които разхода е 2,5 пъти по-голям отколкото на един Боинг от същия клас.
60
3
 
9
 
! Отговори
Смях преди 10 години
До Анонимен 91Много добър въпрос :))) И точно на място !!!! Ако можеше да мислиш не би го задал :)))Първо забележи датата 11 март 2014 Полша освобождава от данъци добива на шистов газ....Отговора защото това е скъп процес и нерентабилен, причината да гарантира енергийната си независимост Полша от Русия, след събитията във Украйна...Последствията Поляците ще ги усетят до 10 г .....Ако Поляците бяха участвали във Северен поток както направиха Германците сега нямаше да си тровят земята :)))
59
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не се карайте господа.Просто един мошеник продаде БГА " Балкан" на друг мошеник.
58
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЗА 86Сделката "Балкан" е сто пъти разглеждана и обяснена.Това че ти си *** червен *** и не си разбрал си е твой проблем.