Нова Студена война може да ни спре газовите доставки

Костов: Цената на природния газ ще намалява
Обновена: 26 мар 2014 14:25 | 26 мар 2014 14:22,
197
 Нова Студена война може да ни спре газовите доставки
Снимка: архив Reuters

При налагането на допълнителни санкции срещу Русия заради Украйна не може да се изключи спирането на газовите доставки, коментира по време на конференцията "Бъдещето на природния газ" бившият премиер на България Иван Костов. Според него обаче тази ситуация трябва да бъде използвана и да бъдат търсени нови източници на природен газ и диверсификация на пътищата за доставка.

Според Лабораторията за управление на риска към Нов български университет, чийто създател е Костов, пазарите на природен газ ще бъдат диктувани от потребителите, а не от производителите на газ. "До шест години ще има рязка промяна на обстоятелствата", коментира Костов.

Той посочи, че за този период ще се появят нови източници на синьо гориво, основно от страните, "които нямат скрупули по отношение на шистовия газ - САЩ и Китай". Същевременно вече е факт оттеглянето на големи потребители - САЩ например, заради шистовата революция там. Данни за 2012 година показват, че САЩ вече измести Русия от челната позиция по отношение на добива на природен газ.

Заради тези фактори прогнозата на Иван Костов е, че цената на природния газ спрямо останалите енергийни източници ще намалява и суровината масово ще започне да се използва от домакинствата. У нас ще има и рязко повишаване на енергийната ефективност, смята още експертът.

"Радикалната промяна и преструктурирането на доставките на синьото гориво дава възможност за откриването на 250 хил. работни места у нас", каза още Иван Костов. Той обясни, че това може да се случи само при добра политика на правителството, която да "затвори дефицита, който се генерира от вноса на скъпите руски енергийни ресурси, срещу който няма износ на готова продукция".

Костов посочи още, че природният газ не замърсява околната среда, както правят другите фосилни горива. Затова и Европейският съюз (ЕС) трябва да преосмисли зелените си цели, ако е налице заместване специално с природен газ.

„Зелените“ цели на Евросъюза всъщност се оказаха по-вредни за околната среда, посочи по време на дискусията и бившия енергиен министър Трайчо Трайков. Това налага и реиндустриализацията, която обаче означава стимули за връщането на европейските производители в ЕС, а не "изкупуване на закъсали предприятия с държавни пари".

Трайков припомни, че целта на „зелената“ политика е била въвеждането на иновации, които да гарантират устойчиво развитие. Европейският бизнес обаче е отговорил с изтегляне на производството извън общността, където не важат стриктните стандарти, а и се увеличават емисиите от транспорта при връщането на произведената продукция обратно в ЕС.

Вътрешният добив беше посочен като един от източниците на диверсификацията на доставките на природен газ. В последните месеци обаче не са се появили инвеститори за два от блоковете в Черно море, които имат нелош потенциал - Терес и Силистар, посочи енергийният експерт Илиян Василев. Според него причината за това е, че България губи доверието на големите инвеститори с въвеждането на мораториума за добив на шистов газ.
Не са направени и проучванията във вътрешността на страната, особено в Северна България, допълни бившият икономически министър Делян Добрев.

У нас природният газ все още не заема полагащото му се място, коментираха експертите на дискусията. Тръбите за доставка на газ достигат до 13% от домакинствата, но присъединени са едва 3%, коментира шефът на "Овергаз" Сашо Дончев, който е председател на Асоциация "Природен газ". Според него негативните новини за заплахи за спиране на доставките на газ от страна Русия, както и докладите за високата цена на природния газ у нас, са причините българските потребители да не желаят да се газифицират.

Дончев допълни и, че "ниската, притискана цена на електричеството" пречи на повишаването на енергийната ефективност у нас, защото няма стимул да се пести.

По данни на "Овергаз", представени от зам.-изпълнителния директор на компанията Светослав Иванов, у нас потреблението на газ на глава от населението е 2,5 пъти по-ниска спрямо средноевропейското ниво. Според него през последните 10 години не е построен и километър газопреносна мрежа от страна на държавата.

Той посочи още, че правителството е изготвило проект на план за ускорение на газификацията на домакинствата до 2020 година. Текстовете предвиждат през следващите шест години 450 хил. домакинства да бъдат присъединени към мрежата. Сега техният брой е 64 хил.

Газопреносната мрежа трябва да бъде разширена от малко над 3,3 хил. километра сега до 5 хил. километра. Спънки обаче оказва неточният и непълен кадастър, тъй като не е ясно къде се намира инфраструктурата на ВиК, газови и енергийни компании, както и бюрокрацията при присъединяването на домакинствата към газовата мрежа.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До за 23Mahnal sym se :)Otdavna...A ti si stoi tam igo lapai
16
0
 
5
 
! Отговори
111 преди 10 години
Време е България да обяви война на САЩ, Англия, Русия, Турция и Франция. Ние сме против всички империи и бивши такива.
15
10
 
3
 
! Отговори
Стaмболов преди 10 години
Руските aгенти у нaс рaзбирa се, че зaщитaвaт рускaтa кочинa, то им е генетично зaложено, но ние мнозинството от нaродa трябвa дa гледaме интересa нa Бългaрия, a той е индустриятa ни дa имa достъп до родни евтини горивa, дa се нaмaли безрaботицaтa и дa се повиши стaндaртa нa живот у нaс! Всичко товa можем дa постигнем, aко рaзвием шистодобивa нa гaз и гaзифицирaме стрaнaтa с нaш енергиен ресурс! Голем потенциaл имa евтиния шистов гaз и при ТЕЦ центрaлите!
14
3
 
3
 
! Отговори
патрон преди 10 години
всичките в парламента са червени, това което правят е да си играят на "разделяй и владей" с хората за да останат на власт. Никой не иска бойко станишев , мини доган и болен и техните аналози.
13
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен"Русия ще заобиколи Украйна и ние печелим. А който не иска да се маха от България. Разни мръшлаци които искат да сме бедни да ходат другаде"Tolkova gluposti ne biah chel v edno izrechenie :) Koito e iskal se e mahnal ot bulgaria, a vie shte si stavate oshte po-bedni
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой ще ни даде технологията за добив на шистов газ??Кой фирми ще го добиват и реализират печалби??Тези на матушка Америка!!На това му казват смяна на играча,не енергийна независимост т.е. печалбата вече ще отива не на Изток,а на Запад!!Дрънкайте после коментари,колко ениргийно независими ще станем от шистовия газ,толкова независими,колкото американската ТЕЦ Марица използва български въглища,а цените на енергията й!!!!!!!
11
13
 
6
 
! Отговори
Стaмболов преди 10 години
Бългaрия при следвaщото прaвителство, трябвa незaбaвно дa зaпочне сондaжи зa шистов гaз, товa е десетки хиляди рaботни местa, високи зaплaти, висок икономически рaстеж, тежкa и химическa индустрия, не нa последно място нови технологии и подготвяне нa бг. специaлисти! Колкото по- скоро спрем вносa нa скъпите руски горивa, толковa по- бързо около 5 милиaрдa долaрa годишно ще остaвaт в Бългaрия, вместо дa се изтисквaт от беднaтa ни държaвa по посокa русия! Морaториумa сaмо рaдикaлизирa въпросa зa ш
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЩЕ ИМА ГАЗ СРЕЩУ ХРАНИ ЗА ДА НЕ УМРАТ ОТ ГЛАД УМИРЕ руснаци
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
A kakvo e kazala Vanga po vyprosa ?Shte pada li cenata ili shte se vdiga ?:)
8
0
 
5
 
! Отговори
Евро Пси преди 10 години
До Анонимен 7Като заобиколят Украйна с нов газопровод, става лошо за украинците!
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
3 % от населението ползавло природен газ, а ни поглушихте главите как сме щели да измреме от студ ако Газпром врътнло канчето, блеснаха ли Ви Путинските ***
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като заобиколят Украйна, ще увиснат хохлите!
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
У нас природният газ все още не заема полагащото му се място, коментираха експертите на дискусията. Тръбите за доставка на газ достигат до 13% от домакинствата, но присъединени са едва 3%, коментира шефът на "Овергаз" Сашо Дончев, който е председател на Асоциация "Природен газ". __________И 3 % са Ви много при тия цени и това сигурно са някакви заблудени елементи
4
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е, нали петата колона на Русия ви прати да ревете срещу проучванията за добив на газ в България, нали проглушихте света,че трябва да купуваме само руски газ защото те ни го продават по най-високата цена, като братски православен народ !
3
8
 
2
 
! Отговори
Anti-Fracking преди 10 години
Razbirate li m/u redovete kak iskat da ni probutat SHISTOVIJA GAS (FRACKING).NO NIE NE SME OVCE.
2
3
 
9
 
! Отговори
БКП преди 10 години
не ги слушаите! И без това бързаме да подпишем за доставки на газ на наредена цена за 100 години напред плюс 1000 клаузи в полза на матушка росия и катаджията пигмей(железен мъж-много силен и много умен и мъжествен - не като обама който е винаги усмихнат и приятен събеседник за крадливите буржоа). опиват се да ви объркат американците и евреите, но вие не сте прости и знаете какво са казали врачките и екстрасенсите и сте спокоини. Нали!!! Електоратее!
1
5
 
15
 
! Отговори
Дъбър преди 10 години
Абе Костов.....абе студенти, как може да му позволявате на тоя да говори откровени глупости.... САЩ за да изнася евтин шистов газ трябва да прострои газопроводи през 2 океана или да тъпче на кораби втечнен газ, което му дига цената няколко пъти и пак не е по-евтин! В момента САЩ прави далавера с въглища, които са по-скъпи в Европа и заради евтиния си шистов, изнася въглища за Европа..... иначе да живее екологията и балансираното развитие!