Нова Студена война може да ни спре газовите доставки

Костов: Цената на природния газ ще намалява
Обновена: 26 мар 2014 14:25 | 26 мар 2014 14:22,
197
 Нова Студена война може да ни спре газовите доставки
Снимка: архив Reuters

При налагането на допълнителни санкции срещу Русия заради Украйна не може да се изключи спирането на газовите доставки, коментира по време на конференцията "Бъдещето на природния газ" бившият премиер на България Иван Костов. Според него обаче тази ситуация трябва да бъде използвана и да бъдат търсени нови източници на природен газ и диверсификация на пътищата за доставка.

Според Лабораторията за управление на риска към Нов български университет, чийто създател е Костов, пазарите на природен газ ще бъдат диктувани от потребителите, а не от производителите на газ. "До шест години ще има рязка промяна на обстоятелствата", коментира Костов.

Той посочи, че за този период ще се появят нови източници на синьо гориво, основно от страните, "които нямат скрупули по отношение на шистовия газ - САЩ и Китай". Същевременно вече е факт оттеглянето на големи потребители - САЩ например, заради шистовата революция там. Данни за 2012 година показват, че САЩ вече измести Русия от челната позиция по отношение на добива на природен газ.

Заради тези фактори прогнозата на Иван Костов е, че цената на природния газ спрямо останалите енергийни източници ще намалява и суровината масово ще започне да се използва от домакинствата. У нас ще има и рязко повишаване на енергийната ефективност, смята още експертът.

"Радикалната промяна и преструктурирането на доставките на синьото гориво дава възможност за откриването на 250 хил. работни места у нас", каза още Иван Костов. Той обясни, че това може да се случи само при добра политика на правителството, която да "затвори дефицита, който се генерира от вноса на скъпите руски енергийни ресурси, срещу който няма износ на готова продукция".

Костов посочи още, че природният газ не замърсява околната среда, както правят другите фосилни горива. Затова и Европейският съюз (ЕС) трябва да преосмисли зелените си цели, ако е налице заместване специално с природен газ.

„Зелените“ цели на Евросъюза всъщност се оказаха по-вредни за околната среда, посочи по време на дискусията и бившия енергиен министър Трайчо Трайков. Това налага и реиндустриализацията, която обаче означава стимули за връщането на европейските производители в ЕС, а не "изкупуване на закъсали предприятия с държавни пари".

Трайков припомни, че целта на „зелената“ политика е била въвеждането на иновации, които да гарантират устойчиво развитие. Европейският бизнес обаче е отговорил с изтегляне на производството извън общността, където не важат стриктните стандарти, а и се увеличават емисиите от транспорта при връщането на произведената продукция обратно в ЕС.

Вътрешният добив беше посочен като един от източниците на диверсификацията на доставките на природен газ. В последните месеци обаче не са се появили инвеститори за два от блоковете в Черно море, които имат нелош потенциал - Терес и Силистар, посочи енергийният експерт Илиян Василев. Според него причината за това е, че България губи доверието на големите инвеститори с въвеждането на мораториума за добив на шистов газ.
Не са направени и проучванията във вътрешността на страната, особено в Северна България, допълни бившият икономически министър Делян Добрев.

У нас природният газ все още не заема полагащото му се място, коментираха експертите на дискусията. Тръбите за доставка на газ достигат до 13% от домакинствата, но присъединени са едва 3%, коментира шефът на "Овергаз" Сашо Дончев, който е председател на Асоциация "Природен газ". Според него негативните новини за заплахи за спиране на доставките на газ от страна Русия, както и докладите за високата цена на природния газ у нас, са причините българските потребители да не желаят да се газифицират.

Дончев допълни и, че "ниската, притискана цена на електричеството" пречи на повишаването на енергийната ефективност у нас, защото няма стимул да се пести.

По данни на "Овергаз", представени от зам.-изпълнителния директор на компанията Светослав Иванов, у нас потреблението на газ на глава от населението е 2,5 пъти по-ниска спрямо средноевропейското ниво. Според него през последните 10 години не е построен и километър газопреносна мрежа от страна на държавата.

Той посочи още, че правителството е изготвило проект на план за ускорение на газификацията на домакинствата до 2020 година. Текстовете предвиждат през следващите шест години 450 хил. домакинства да бъдат присъединени към мрежата. Сега техният брой е 64 хил.

Газопреносната мрежа трябва да бъде разширена от малко над 3,3 хил. километра сега до 5 хил. километра. Спънки обаче оказва неточният и непълен кадастър, тъй като не е ясно къде се намира инфраструктурата на ВиК, газови и енергийни компании, както и бюрокрацията при присъединяването на домакинствата към газовата мрежа.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
da vi gi spre mrazna prodajna paplach.
116
0
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 10 години
Безспорно изключително авторитетна компания - Иван Костов, Делян Добрев. Все отбор юнаци, велики икономисти! Вярно, Делянчо е цаца в сравнение с голямата акула - нито ранга му, нито времето, му позволиха да достигне Мавъра по сторени бели.Анонимен 189Интересно ми е как си представяш Сибир. Вярно, студено е през зимата, но това е земя безрайно красива, богата и в нея има такава индустрия, да ти се завие главата и градове, каквито малкото ти мозъче не може да си представи. Има наука, образование
115
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЕМА СТРАШНО ДРУГАРИИИИИИИ......ЩЕ ЖИВЕТЕ "ПО СЪВЕТСКИ" --КАТО В СИБИР !!!ПОЛЗВАЙТЕ "братския съветски опит"!!МНОГО Е ПОЛЕЗЕН!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
114
1
 
5
 
! Отговори
Отлуната преди 10 години
Този специалист по далаверите трябва да мълчи!
113
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Един от престъпниците-политици пак се направи на експерт!Като е толкова велик икономист-защо повечето хора/помнещи зумлуците му,граничещи с престъпления с/у държавата/откровено го ненавиждат?
112
0
 
2
 
! Отговори
Dublin преди 10 години
Baceto KostOFF kato cue za privatizacia ... izpulziava ot dupkata...kVo da go praIm-usloven refleks...Tazi GAD uluci na ovci narod...Da zatries polovin nacia i da ne ti bude sveteno masloto-samo v BG-to i v Ukraina go ima..., no za vtorata ne sum siguren.Kostov-ziveja v cuzbina , a i putuvam dosta iz Evropa-ta.De da imam niakude kusmet da te zaseka-NE OTGOVARIAM za deistviata si...
111
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Обама обещава газ на Европа, само че трябвало да си я купят от частните фирми по пазарни цени :-)Толкова за евтиния газ :-)
110
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русофоби, русофили - сиренето е с пари.
109
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
@180От такива простаци като теб България е такава, каквто е сега - бедна държава с *** мутрополитици.
108
2
 
1
 
! Отговори
до 181 преди 10 години
В голяма заблуда си, не русофобите, а русофилите се кефят че Украйна ще плаща по скъпо газа от България т.е. ще станат по бедни от българите.
107
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русофобските брюкселски зелки и техните дупедавци в България се радват, че сега има и по-бедни от българите в Европа. И това въпреки че обедняваме всеки ден все повече.
106
5
 
0
 
! Отговори
до дядко 179 преди 10 години
Дядка, ами заинтересувай се малко, недей повтаряй като папагал глупостите на ***.
105
0
 
3
 
! Отговори
дядо преди 10 години
@175,брей тцтцтц Вие предполагам,че сте присъствали на подписването на договора а?
104
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От 1май цената на газта в Украйна се повишава с 50% по искане на МВФ.Честито и добре дошли в ЕС, украинци!
103
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България е една *** Шизофрения.. Германци и Британци си инвестират в Русия и си купуват газ. На Българските Бълъци е забранено.. Днес шефа на Сименс казва , че продължава инвестициите в Русия.. Британците пък са сключили договор за газ въпреки всичко.
102
0
 
9
 
! Отговори
будала преди 10 години
Аз пък заминавам точно за Сибир и Далечния изток в Русия..Руското правителство отпуска стипендии на компютърджии и нефт и газ.. А вие си ходете по Европата. Стипендии пълна издръжка на 100% наравно с руските граждани по държавна поръчка.
101
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Костов много ги разбира нещата, то затова разпродаде всичко на безценица. Като се замисля всеки *** го може това!
100
4
 
3
 
! Отговори
икономист-пенсионер преди 10 години
В България всеки разбира от всичко. Най вече от икономика. Това да стане, онова да стане и сме готови. Ало елементарни хорица като толкова много разбираме защо сме най бедни в Европа. Знам отговора-ние не сме виновни, а другите и международното положение. За всички беди са виновни БКП-БСП-ДС , защото това са хора които не могат и никога няма да могат да управляват пазарна икономика.
99
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЗнаещКак да не мразиш собствената си държава като е Колония на САЩ . САЩ който уби 2 милиона българи.. Има ли един в Българското правителство който да не назначен с препоръките на посолството на САЩ.
98
12
 
3
 
! Отговори
Русофоб преди 10 години
До Русофил--162 ; *** си майката бе гаден русофил.Плюнките ти излизат от екрана. Иван Костов е по--умен от 20 русофило--***.

Спонсорирани публикации