Експерт: България е смъртоносно зависима от Русия

Страната ни ще понесе най-много негативи, ако има санкции
Обновена: 28 мар 2014 11:12 | 28 мар 2014 09:58,
187
Експерт: България е смъртоносно зависима от Русия
снимка: Bulgaria On Air

„Ако има санкции за Русия заради кризата в Украйна, България ще понесе много най-много негативи, не е в наш интерес да подкрепим подобна мярка“, каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air заместник-председателят на Българо-Руската търговско промишлена палата Георги Минчев. Според него страната ни ще бъде една от най-потърпевшите от налагането на сериозни санкции, защото каквито и да са, ще имат икономически проекции.

 

„Преди дни един анализатор каза, че да стреляш по Русия е като да се простреляш в крака.

Брутният вътрешен продукт на Русия е съществена част от системата, която обезпечава еврото. След Прибалтийските страни, които са изключително зависими от търговията си с Русия, както и Украйна, която буквално ще изчезне като икономически субект, ако спре търговията си с Москва, най-потърпевша страна в ЕС ще бъде България. И то ако леки санкции и едно охладняване на отношенията, а не тотални санкции, като "железни завеси" и блокади“, обясни Минчев и добави, че България е смъртоносно зависима от Русия.

Според него не е добър сигнал, че естественият процес на интеграция на Русия в световната икономика и икономиката в Европейския съюз (ЕС) е в стагнация. „Ние вече търпим преки загуби от тази ситуация. Възможните загуби от изострянето на отношенията, които ще претърпи общността, се оценяват между 50 и 100 милиарда евро на годишна база. Знаете, че общият стокооборот между ЕС и Русия е над 450 миарда евро. България ще поеме достойна част от тези загуби“, каза още Георги Минчев.

По думите му има голяма вероятност кризата да предизвика сериозни проблеми в производствата в Украйна, които са пряко свързано с много български фирми. „Вече им проблем с доставката на традиционни стоки, които си набавяме от региона. Говоря за метали и някои стоки в областта на енергетиката и базовите суровини. В производствата всичко се планира за година напред, ако украинските производители отпаднат от пазара, това ще се отрази съществено на търговския баланс в ЕС. Вероятно ще доведе до поскъпване на въглища, торове, метали“, поясни експертът.

Според Минчев Украйна ще се интегрира много по-трудно към Общността без участието на Русия, отколкото без намесата на Москва. „Жизнено важно е Русия да се включи в икономическата реформа в Украйна, която е неизбежна“, добави заместник-председателят на Българо-Руската търговско промишлена палата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още по темата: УкрайнаРусияBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
1
 
0
 
! Отговори
111 преди 10 години
до 165 Господине мегаломанските заводи според Вас работеха и произвеждаха. Злато не сме изнасяли за СССР, за това пък сега направо го подаряваме на чуждите фирми. Нефт получавахме евтино и го продавахме, а руснаците си затваряха очите. Ние изнасяхме зем. продукция и СССР приемаше всичко, дори и кривите краставици а сега ГМО-та от ЕС и Америка. Претенции за евр. качество, а те ни пробутват *** си. Явно не си живял в онова време, а сега ти си купи кола веднага, но без кредит и проценти, ак
133
1
 
1
 
! Отговори
Черновежд преди 10 години
Този дърдори глупости не на килограм, а на тон. Уж приказва за Русия, а после ми разправя за суровини, които внасяме от Украйна. Ами на Украйна никой няма да въвежда никакви санкции. Най-много от евентуални санкции да умре южния поток, който се очертаваше да бъде огромна хранилка за корупцията в България, без никакви ползи за страната.
132
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 169Нещо си объркан - България е била срещу СССР през втората световна война. Така че "Получи, фашист, гранату".
131
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя на снимката бая гуша е направил , що ли....
130
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До обективенАми 5 пъти е по скъпа газта защото цената я договарят умници с акъл като твоя
129
6
 
6
 
! Отговори
обективен преди 10 години
*** ни продава газта 4 пъти по-скъпо , отколкото на Меркел, все едно ,че Втората световна война беше м/у СССР и България, а не м/у СССР и Германия...
128
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Искам да попитам тоя голям ЕКСПЕРТ ПО НЕЩО. Другарю износа ни за русия е около един милярд евро на година . Другарю експерт знаете ли колко е износа на България за ЕС или Турция на годишна база . За какви трагедии сте седнали да ни говорите .Това да ви не е пенсионерски клуб и аудиторията от изкукуригали бабички
127
2
 
7
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
Ако имахме положително търговско салдо с Русия да се притесняваме, ама нямаме. По братски ни продават нафтата и газа по-скъпо отколкото на половин Европа, пак не е голяма загуба, поне ще се принудим да дивесифицираме доставките. Русия и без това води силно рестриктиван външна търговия, така че загубите ни няма да са чак толкова големи. За свинуги ,като този от снимката, които са свикнали да паразитират по веригата загубите може и да са големи, но това е жертва, която мога да направя. Не ме е жал за тях!
126
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ееех, нали 45 години бяхме до Русия рамо до рамо. Отровихме земята си от мегаломански заводи,пратихме им златото си, изнасяхме за тях най-качествените си продукти и ядяхме ***, които оставаха като брак. Татко чака 12год.кола и така и не я дочака...колко още трябва да затънем за да може такива като тоя *** със свински очички да се наядът...?
125
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
откакто техния княз светослав с викингите унищожиха и разсипаха първата българска империя през 10-11 век, изгориха до основи цивилизованата столица и после направиха съюз с византия срещу нас, май не са спирали да ни се пречкат. добре че сред обикновените руснаци има хорица, които са дали живота си за обикновените българи, иначе съвсем щеше да ми се развали мнението за тези 'другари'. да не говорим за добруджа, поморавие, македонци, комунизъм, съединение, бомбардировките..
124
6
 
7
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
"председателят на Българо-Руската търговско промишлена палата" какво друго очаквате да каже? Тя тази палата е създадена с едничката цел в някой сюблимен момент председателят и да каже нещо такова. Иначе бизнесменитев си могат и без "палата".
123
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И без да съм експерт само като наблюдател се вижда , че "КАТО РУСИЯ НЯМА ВТОРА ТЪЙ МОГЪЩА НА СВЕТА " това го разбират и тези "революционери" поставени в Украйне, но технитегосподари САЩ НЕ ЖЕЛАЯТ ТОВА. ЗАЩО ЛИ ?
122
6
 
16
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Много е вярно че българия ще затъне без руския газ. Обаче чак пък смъртоносно?! Има сума други источници на ресурси, просто пича си се храни добре в сегашното статукво и ако се променят нещата ще му опадне и малкото останала коса.
121
3
 
5
 
! Отговори
ранобуднитепияндета преди 10 години
Василев ти имаш реален живот освен виртуалния където го играеш някакъв агент на ЦРУ?
120
6
 
5
 
! Отговори
AntiPutkin преди 10 години
We have new transformation - PUTINIZATION.
119
19
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
***, как представяте думите на човека! България е свързана давинаги с Русия и българският национален интерес винаги е бил едно с Русия, ако ще еврогейовете да си изядат карантията!
118
21
 
17
 
! Отговори
българин преди 10 години
Откъде я изкопахте тази *** червена бе, и тя акъл да дава?
117
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако България не подкрепи санкции срещу Русия, ЕС и САЩ ще наложат санкции срещу България.
116
11
 
28
 
! Отговори
ВЪН ОТ ЕВРОГЕЙСКИЯ преди 10 години
СЪЮЗ. Геноцидът над българите трябва да се спре. Местните *** да се забранят да получават пари от САЩ и веднага ще млъкнат да реват като об/***
115
13
 
27
 
! Отговори
ЖИВОТОСПАСЯВАЩА преди 10 години
е връзката на България с Русия. Смъртоносно е англосаксонското робство в което ни закараха родни предатели

Спонсорирани публикации