Случващото се с цената на газа ще е за сметка на потребителите

Според Николай Стойнев дисбалансите в системата ще бъдат платени от гражданите
Обновена: 29 мар 2014 11:22 | 29 мар 2014 11:22, Елена Кирилова
11
Случващото се с цената на газа ще е за сметка на потребителите
Снимка: Bulgaria On Air

Потребителите ще са тези, които ще платят всички дисбаланси и грешни политически решения, които се вземат в момента по отношение цената на газа. Това заяви в предаването “Денят On Air” на Bulgaria On Air заместник-председателят на Столичния общински съвет и общински съветник от ГЕРБ Николай Стойнев.

“Изразът, че сметката накрая плащат потребителите, е изключително верен”, коментира той.

Според Стойнев в момента енергетиката в България е изправена пред много сериозен проблем, тъй като в системата има много дисбаланси и огромна междуфирмена задлъжнялост. Очевидно е, че с решения, които на пръв поглед звучат добре, като намаляването на цената на природния газ, проблемите няма да бъдат решени, категоричен е експертът. Според него въпреки всички спекулации с цената на газа, за крайния потребител тя реално не спада, а намалението по никакъв начин няма да рефлектира върху цената на парното или топлата вода.

Понижаването на цената на тока от топлофикациите няма да донесе нищо на “Топлофикация София”, а загубите от това за нея ще са около 15 млн. лева на годишна база, уточни Стойнев. Ако това се случи, според него ще се стигне до момент, в който дружеството ще се намира в изключително тежко състояние.

Общинският съветник е един от вносителите на предложението начело на “Топлофикация София” да застане частна компания. По думите му това е начинът да се внесе международен опит - в управлението се включи частно юридическо лице. Като гаранция за добро изпълнение на работата от компанията ще се иска да поеме финансов ангажимент за покриване на част от старите задължения на “Топлофикация София” и да направи инвестиции в технологиите в нея. Последното ще понижи разходите и ще подобри качеството на услугата и цената, твърди Стойнев.

По думите му през последните години е преустановено трупането на нови задължения на дружеството, а задълженията за стари периоди предстои да бъдат уточнявани, тъй като вероятно част от тях са отпаднали по давност. Експертът припомни, че през 2008 г. Министерски съвет излезе с постановление за отпускането на 400 млн. лева за покриване на въпросните задължения. Сумата е преведена на Българския енергиен холдинг, но нито един лев от задълженията не е бил покрит.

“Настояваме това да бъде изяснено”, коментира Стойнев. Той не е убеден, че ще бъде намерен инвеститор, но междувременно се търси консултант, който да помогне на общината да формулира критериите и начина, по който ще бъде контролирана работата на юридическото лице.  

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
33
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
"ще се стигне до момент, в който дружеството ще се намира в изключително тежко състояние."---Положението в Топлофикация - София ще се подобри, когато същата престане да изнудва софиянци с измислени такси "мощност" и "сградна инсталация". Аз лично НЕ ПЛАЩАМ, защото НЕ ЖЕЛАЯ услугите на Топлофикация, и съм го заявил ПИСМЕНО. Пазя си и входящия номер, защото скоро може да ми потрябва. Съветвам всички, които не желаят Топлофикация като доставчик, да направят същото.
6
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ш.б.н.и мръсни ненаядени ***. Дано до последния лев, който смъкнете от изтормозения народ в г.з.в.е.т.е ви да се заврът!
5
0
 
35
 
! Отговори
един от многото преди 10 години
Че ние така или иначе плащаме цялата сметка... некви *** само въртят някви сделчици и ние после плащаме и по тяхните договори. За всичко плащахме...... Но ! Сега е друго време ... българи почти няма, ако не броим пенсионерите и 300 000 семейства. След 2-3 години пенсионерите ще измрат :( другите и те ще имигрират и ко прайм !?
4
1
 
35
 
! Отговори
Ветеран преди 10 години
Не разбраха ли най-после че Топлофикация трябва да е частна.Вижте как работи Ковачки в Сливен,дори си позволи да намали с още 35% последните сметки.Няма топломери,няма топлинни счетоводители,май само държавата не може да си събере сметките,да се сещате някой частник да не може?
3
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бившата политическа власт имаше лостовете да я трансформира в икономическа и го направи. Проблема е, че никога не са мислили самостоятелно и не могат да оцеляват в сложна международна обстановка, защото са научили само слугинажа. Справка от най близко минало - Борисов.
2
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кога не е за сметка на потребителите бе? Поредният *** с мнение открива топлата вода.
1
4
 
43
 
! Отговори
политолог преди 10 години
В момента Б. Борисов е най-добрия Български държавник. Каквито и опорни точки да измисли мутреса Моника Сатанишева-Йосифова няма никакво значение. Вижте само как точно и ясно се изказва по въпросите. Кое не е вярно, че БКП-БСП-ДС окраде спестяванията на народа и един долар се равняваше на 3000 лв. , че умишлено фалира банките, че раздаде на свои приближени куфарчета с милиони левове и т. н. КОЕ , КОЕ , КОЕ не е вярно. Всичко е вярно , но най вярното е, че в момента продължават да ни управляват децата и внуците на българоубийците от БКП-БСП-ДС. Затова няма управия в нашата Държава.

Спонсорирани публикации