Ръст от 2.1% на БВП може да дойде само от нови заеми

Има свито потребление и няма инвестиции, казва Найденов
5 апр 2014 12:25,
23
Ръст от 2.1% на БВП може да дойде само от нови заеми
Снимка: Bulgaria On Air

Икономистът Георги Найденов е скептичен за изпълнението на новата прогноза на финансовото министерство, според която БВП за 2014 ще достигне 2.1% вместо предварително очакваните 1.8%.

В предаването Денят On Air Найденов посочи, че не вижда откъде ще дойде този ръст.

Той се мотивира като посочи, че за първото тримесечие на 2014 дефлацията в България е най-голяма сред страните в ЕС и достига нива от 2.1%.

Безработицата в последните три месеца на 2013 г. остана на относително стабилни нива, но спрямо същия период на 2012 г. броят на безработните се е увеличил с най-малко с 20 хиляди души, като от началото на годината липсват и чуждестранни инвестиции, коментира още икономистът.

Той допълни, че на фона свитото потребление и увеличаване на спестяванията на домакинствата, единственият вариант за постигане на споменатия ръст е, чрез теглене на нови заеми и увеличаване на публичните разходи.

Найденов за пореден път посочи, вместо да се възражда плановата икономика с идеи за съживяване на предприятия като „Химко”, които отдавана не са конкурентни, трябва да се мисли за инвестиции в иновативни компании.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АМАН ОТ АЛЧНИ ***. НЕ СПРЯХА ДА СЕ РОЯТ.
20
1
 
6
 
! Отговори
! преди 10 години
хаххаха ръст със заеми, тези нормални ли са? все едно да изтегля 1000 лв от банката и да кажа че този месец съм взел двойна заплата.Ако някой ги разстреля аз черпя! ! ! ! ! ! ! !
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
dano BOG vi plati gadni kradci ,dano si platite za sasipanite choveshki sadbi .
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И руснаците ще се усетят, че апартаментите, дето им ги пробутват по Морето са некачествени...и балона казва бум!
17
1
 
14
 
! Отговори
АМИ ДА ...18... преди 10 години
КОМУНИСТИТЕ СА УБЕДЕНИ --ЧЕ И СЛЕД НАЙ-ГОЛЕМИЯ ГРАБЕЖ НА БЮДЖЕТА И НАЙ-ЯКОТО ЗАДЛЪЖНЯВАНЕ--- ПАК ЩЕ БЪДАТ ОПРАВДАНИ!ЗАТОВА Е И ТАКАВА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА И МВР----БЕЗЗЪБА И СЕРВИЛНА!ЧЕРВЕНАТА *** СЕ Е УРЕДИЛА---ДА КРАДЕ НЕПРЕКЪСНАТО И БЕЗНАКАЗАНО !!!!СЪВСЕМ ЗАКОННА КРАЖБА...ХА,УХА,ХАААААААААААААА....КАТО В ДОБРОТО СТАРО ВРЕМЕ ПРИ ТАТО....ха,ха,хааааааааааааа
16
2
 
12
 
! Отговори
ХА,ХА,ХАААА..... преди 10 години
ЗАЕМИ ,ЗАЕМИ,ЗАЕМИ , БОЖИРАЗДЕЛЕНИ В ТЕСЕН КРЪГ ОТ ХОРА..СЪС ЧЕРВЕНИ КОЖИ!!!!!БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ФАЛИРАНА , ЗА ДА СЕ НАУЧАТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ НА ИКОНОМИКА!КОЙТО ВЗЕМЕ ВЛАСТТА.....ПРОСТО ЩЕ ТРУПА НОВИ СРЕДСТВА ----ЗА ДА ГИ ОБЕРАТ КОМУНИСТИТЕ , КАТО ДОЙДАТ НА ВЛАСТ!ТОВА Е НАПЪЛНО ИЗЛИШНО И ВРЕДНО ЗА ХОРАТА.ТАЗИ СХЕМА --ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕКРАТИ ,ЗАЩОТО Е ИЗМИСЛЕНА ОТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ***!СХЕМАТА Е:ДЕСНИТЕ ДА ТРУПАТ ПАРИ --ЗА ДА ГИ ХАРЧАТ ЛЕВИТЕ /комениститеРАЗБИРАТЕ ЛИ СХЕМАТА?
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей-още малко, и като драпнат Кибрита("благодатния огън"),ще започнете да нагъвате варени боядисани Яйца,които символизирали "живота".Ако прекалите,може да ви излезат Пъпки.Ще"цъфнете".
14
5
 
2
 
! Отговори
i na popa-Sopa. преди 10 години
Сатаниста Хорхе Берголио,наречен "Франциск",побърза да "благослови" филма Ной.Че кой е той да благословява,да не би да е Господ Бог или е оторизиран от Сатана да канонизира? И не закъсня реакцията на Малайзия,в съгласие с останалия мюсюлмански свят да каже "не".Нечестивеца "Франциск" направи този ход-неслучайно.Да,обаче,мислейки си ,чрез конфликти-отлагащи назад във времето разглеждането на същността на сатанизма на "Гръцкия козел"-папско-попския,мислейки си,че и неговото "дело" е забравено".Веднъж се обединяват уж-"религиите в услуга на обществото",но при "Дебела тояга"-отлгане до "следващо о
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 10Конкурентна, но ЕС и САЩ дават повече помощи на техните фирми. Няма как да се измъкне България от блатото ако ония са "по-конкурентни"
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ало... Юкономоста.... кой ще връща тези заеми !?!?!? Няма по тъпо съсловие от икономистите.... заеми, арчене и кражби... , а после...
11
2
 
5
 
! Отговори
... преди 10 години
Давайтеее само БСП ураааа !!!! Продадохте 50% от държавата продайте и другата е що стоите .... Трябва РЕВОЛЮЦИЯ друго не се вижда май ?
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 8Само че тези американски и европейски фирми едва ли произвеждат неща, които никой не би купил. СССР ни опрощаваше заеми, после ни изкупуваше ***. Затова нямаше безработица. Хорицата си спомнят онова време и критерият им е, че тогава - поне по времето на късния социализъм - не е имало гладни и бездомни.Нужна ни е конкурентноспособна икономика. Ако се възроди това отпреди 25-30 години, пак ще е колос на глинени крака.
9
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
комуниста/цоциалиста най-обича да борави с общите парии като свършат взема заемии като замирише сдава власта на други, за да има по кого да плюепосле пак се завръща на бял кон, ни заеми крал, ни лук мирисали така 25 години
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ДесенАмериканските и ЕС фирмите също работят с държавни помощи иначе фалират. 2 милиарда евро са само европомощите на ЕС за България за 2013 г.
7
5
 
16
 
! Отговори
Десен преди 10 години
През 80-те години в България работеха към 4000 предприятия. Сега работят около 200. Много от онези 4000 бяха на загуба, с държавни дотации, благодарение на донорството на СССР. Такава фалшива индустриализация не ни трябва. Нужни са ни предприятия, които да произвеждат конкурентноспособна продукция. И да не се забравя, че в подобни предприятия неграмотни и малограмотни не могат да бъдат полезни. За целта са нужни училищни дипломи с покритие, не подарени или купени. Неграмотните - в земеделието.
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ръст може и да има, но по-важно е че хората обедняват.
5
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Икономически напредък,по метода на Гърция,Унгария,Полша и Литва.Икономическо загробване и тотален назадък!Браво!
4
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя е толкова икономист колкото аз съм марсианец.Поискайте му trading account records за 10 години назад и ще видите че не е изкараледин лев от прогнозите и анализите които прави.Такива като него само лаят по медиите срещу заплащане.
3
2
 
22
 
! Отговори
дедо пич преди 10 години
Що бре червени фашисти?Неплащането на заплати от назначените червени дерибеи не вдига ли %?*** червено милиционерска ***!Дано *** до девето коляно в адски мъки *** червени.АМИН.
2
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато се види нещо добро на хоризонта за България веднага се намира някой анти-българин да с*ре по него и да се опитва да го провали. Най-малкото с внасяне смут сред населението. Като Найденов.

Спонсорирани публикации