КЗК май се намесва между супермаркети и доставчици

Веригите пак се обявиха срещу регулациите за сектора
Обновена: 9 апр 2014 19:16 | 9 апр 2014 19:07, Надежда Бочева
8
КЗК май се намесва между супермаркети и доставчици
Снимка: Булфото, архив

Най-вероятно на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще ѝ се наложи да оценява типовите договори на търговските вериги с доставчиците. Това стана ясно от коментар на депутата Йордан Цонев след заседание на парламентарната икономическа комисия, която обсъди промени в Закона за защита на конкуренцията.

Припомняме, че проектът предвижда да се въведат типови договори за отношенията между супермаркети и производители.

Въвежда се и понятието „значителна пазарна сила“, също и изискването фирмите с годишен оборот от 50 млн. лева за предходната година да предоставят в тримесечен срок типовите договори за доставка на стоки, предназначени за продажба.

По-рано КЗК излезе със становище, в което се казва, че споразуменията между предприятията са актове от частно-правен характер и са изключени от приложното поле на комисията в частта му „Застъпничество за конкуренция“.

„Не, в становището на КЗК се казва, че това е правилна мярка“, разтълкува позицията Цонев. „Оценката на типовите договори не е нещо трудно, но е обемно“, заяви още той.

Депутатът Румен Гечев (КБ) посочи пред комисията, че интересите на българските потребители и производители са нарушени и „нашата задача е да ги защитим“. А защитата на конкуренцията е в интерес на всички фирми, които са регистрирани в България, независимо от коя страна е собственика.

Представители на търговските вериги за пореден път се обявиха против готвените промени.

Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, заяви, че търговските вериги виждат  сериозни рискове в проекта. „Смятаме, че той вместо да помогне на производителите, по-скоро ще им навреди, тъй като стимулира вноса на стоки и търговците ще работят с по-големи производители поради огромни рискове от глоби“, заяви той.

В проекта е предвидено глобите да достигнат 5-10% от оборота на веригата. Затова компаниите се опасяват, че за сделка от 100 хил. лв. може да бъдат глобени с 5-10 млн. лв. Търговците се опасяват, че малките производители може да подават срещу тях сигнали в КЗК, затова ще работят с големи доставчици, които също имат големи обороти.

Търговските вериги не са против правилата. Има напрежение по веригата на доставки от фермера до търговеца. То се дължи не само на веригите, а и на тежката икономическа ситуация, намалялата покупателна способност на населението, разпределянето на субсидиите и цената на тока, каза Матеев.
Той припомни, че проектът няма оценка за въздействието, въпреки че е важен за бизнеса и потребителите, които щели да платят цената. Цената на стоките за българските потребители ще се вдигне, изтъкна за пореден път Матеев.

По думите му българската държава рискува срещу нея да започне наказателна процедура от Европейската комисия.
Част от търговците нямат никакви такси, а на пазара има конкуренция, заявиха търговците.

Йордан Цонев, като един от вносителите, отговори: „не виждам с кой текст от закона пречим на търговските вериги“. Стари договори доказват, че търговски вериги са изкривявали пазара. Тези договори са ни накарали да направим този закон, за да не се появят отново. Това, че сега сте ги променили, доказва необходимостта от промените, изтъкна Цонев.

По повод дефиницията на „значителна пазарна сила“ депутатът изтъкна, че понятието ще бъде обвързано с икономическата зависимост, в която изпадат доставчиците като по-слаб търговски партньор. Категорично не приемам, че големите вериги няма да работят с малки доставчици, защото имало риск за тях, допълни Йордан Цонев.

Корнелия Нинова (КБ) заяви, че някои вериги допускат нелоялни практики в договорите си, а други са изрядни. Тя предложи между първо и второ четене бизнесът да направи конкретни предложения, вместо общи приказки за спадналото потребление и цената на електроенергията.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
1
 
! Отговори
отлично запознат преди 10 години
Знаете ли,че в Кауфланд, остъпката с различните бонуси е 40-50% за бързо оборотен продукт, умишлено не пиша коя е групата. Малките магазини работят средно на 20% надценка, вериги като Кауфланд под 40% не падат и отделно падежа им е.... три месеца :) За добро или лошо клиентите пазаруват в хипер и супермаркети и тенденцията се засилва, т.е, ако искаш да продаваш някъкви обеми трябва да си във веригите, те го знаят отлично и много български производители буквално работят на 2-3% печалба!
6
2
 
2
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
ЗНаете ли защо "РОДА МАРКЕТ" фалира? Защото нямаше достатъчно клиенти. Аз отдавна не пазарувам във вериги като "Била","Кауфланд", "Лидъл", "Т.маркет" и други от тоя сорт. Има си български магазини, в които ходя. И купувам най-вече български стоки - поне хранителните.
5
5
 
7
 
! Отговори
MadSlav преди 10 години
До 2 Пробвай да говориш в единствено число! В тези така наречени ''бакалийки" може да намериш нещо, което става за ядене. По изказването ти личи, че изобщо не си наясно с нещата.
4
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не разбрахте ли, че докато не вкараме работещи правила във всички сектори, който мине, той ще ни е... е? Донори сме по всички показатели, населението се топи, мауглитата се размножават, бежанци прииждат, граници разградени, тепърва кризи с газа и нефта се очакват... Или разчистваме авгиевите обори, или мрем!
3
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всякаква намеса на държавата в свободния пазар, гарантира отрицателни икономически последствия. Има достатъчно на брой търговски вериги, има достатъчно на брой малки магазинчета, тези мерки са абсолютна глупост и популизъм. А това с налагането на типови договори е върха на простотията, противоречаща на една дузина евродирективи.
2
5
 
10
 
! Отговори
до 2 преди 10 години
Или си много ***, или си антибългарин.
1
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В *** имало конкуренция...

Спонсорирани публикации