Бизнес средата в BG се влошава, твърди германският бизнес

Сред най-често срещаните проблеми са непрекъснатите промени в законите
Обновена: 29 апр 2014 15:38 | 29 апр 2014 15:37, Бойчо Попов
38
Бизнес средата в BG се влошава, твърди германският бизнес
Снимка: архив, Ройтерс

България се нарежда на последните места сред страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) по отношение на политическа и социална стабилност, правна сигурност и борба с корупцията и престъпността. Това е основният извод от ежегодното, девето поред, проучване за бизнес средата, изготвяно от Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК). България обаче е лидер в региона по отношение на данъчната тежест и е сред първите места, що се отнася до общата данъчна система, поясни главният управител на камарата д-р Митко Василев.

През 2014 г. 99 компании членки на организацията са взели участие в проучването, което се е провело паралелно в още 15 страни от ЦИЕ.

Цели 43% от анкетираните фирми членки оценяват настоящата обстановка у нас като лоша, 47% - като задоволителна, а едва 10% - като добра. Подобрение в собственото предприятие очакват 41%, докато 6% се опасяват от по-слаби резултати.

По качество на професионалното и академичното образование България се нарежда на последно и предпоследно място в ЦИЕ, а по наличие на специализирана работна ръка – на предпоследно място. Един от начините за справяне с този проблем би могъл да бъде въвеждането на наложилата се в Германия система за дуално обучение и съобразяването с необходимостта на бизнеса от обучение на специалистите в конкретни области.

„В света има две образователни системи, които са успешни – учене в училище и университет и след това тренинг в компания, или паралелно учене в училище и предприятие. Първата система е застъпена преди всичко в САЩ и англоговорящите държави, а втората – в Средна Европа. По-разумен според нас за България е вторият вариант – той е и по-социален вариант. Така фирмите ще могат да създават кадри в съдружие с образователните институции“, поясни зам.-управителят на камарата Андреас Шефер.

Представителите на повечето германски компании в Германия не желаят страната ни да въведе еврото, за разлика от предишните години, когато мнозинството се е изказвало за въвеждане на единната валута. „Фирмите, които са отговорили на този въпрос, са нехомогенни, а вероятно сред тях има и български компании. Вероятно опитът на редица страни, които въведоха еврото, не е много позитивен, в Гърция например имаше бързо поскъпване на храните. Затова и може би фирмите са предпазливи“, коментира д-р Василев.

Резултатите от анкетата потвърждават факта, че цената на работната сила в България е изключително ниска – по този показател страната ни заема първо място сред останалите страни.

„Германските инвеститори се убеждават по-трудно да дойдат в България, те анализират и проучват в дълбочина, но дойдат ли веднъж, остават едва ли не завинаги“. По този начин д-р Василев обясни наглед противоречивите отговори на два въпроса от анкетата. От една страна, повечето участници смятат, че в България има неефективно публично управление и слаба правна система, но от друга – цели 82% биха инвестирали отново в България – най-високият резултат от досегашните анкети на камарата.

„Камарата и членовете смятат, че един от големите проблеми пред бизнеса в страната е непрекъснато сменящата се правна рамка“, заяви на въпрос на Investor.bg председателят на Консултативния съвет „Обществени поръчки, търгове, конкурси“ Димитър Стоименов. Именно по отношение на прозрачността на обществените поръчки и достъпа до субсидии страната ни традиционно получава критики от страна на германските инвеститори.

„Това е свързано от една страна с по-високи разходи за бизнеса, а от друга - с технологично време, нужно на бюрокрацията за привикване към новия закон. От тази гледна точка и в светлината на двете нови директиви на Европейската комисия и сегашното изменение на закона, според нас времево не би било ефективно, ако сега се направят дискутираните промени в Закона за обществените поръчки“, поясни Стоименов. Според него би следвало да се мисли за бързо въвеждане на последните актове на вторичното право в нашето законодателство.

Камарата е изпратила своето становище по промените в правната комисия, но „като цяло мнението ни не намери голяма чуваемост, изключая полемизацията на темата за вътрешното възлагане“. Все пак според ГБИТК новият закон има и някои положителни страни - по-малка бюрократичност и първи стъпки към електронните търгове.

Именно честите промени в законите за енергетиката и подзаконовите актове бяха отчетени като сериозен проблем и от Йорг Золфелнер, председател на специализираната комисия „Енергетика“. По думите му такива промени се случват почти всяка седмица. „Страната има проблем и с реализацията на пазара, енергийната ефективност и въвеждането на възобновяеми енергийни източници. А най-големият проблем в българската енергетика е липсата на финансиране. Тя има висок дял в БВП и това води до тежест при финансирането и цените ѝ“, поясни Золфелнер.

Въпреки тези неблагоприятни фактори на бизнес средата в страната ни обаче търговският обмен с Германия бележи нов рекорд. По данни на германското Федерално министерство на икономиката и енергетиката търговският обмен между двете страни за 2013 г. достига нов рекорд - 5,3 млрд. евро (ръст от 11,3% на годишна база). За първи път българският износ за Германия надвишава вноса от Германия за България. През 2013 г. износът за федералната република е на стойност 2,683 млрд. евро, а вносът се равнява на 2,642 млрд. евро.

Относително високият дял на фирмите, които отново биха избрали България за своя бизнес дестинация, дава отражение и в инвестиционните статистики. След като през 2011 г. за първи път бе отчетен отлив на германски преки инвестиции (-45,7 млн. евро), през 2013 г. те възлизат на 135,5 млн. евро, или на 12% от общия обем на чуждестранните преки инвестиции в страната.  

Още за икономиката на България четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
krum manov преди 9 години
До Анонимен edin razumen komenta..vsichki jurnalisti v bg sa tolova prosti ......kakvoto im se naredi tova se pishe ........germanskia biznes -pulni gluposti..shtoto predi 2- 3 godini bi znesa v bg procuftiavashe i vsichki se kupehme v pachki po stotachki
31
0
 
0
 
! Отговори
seribi преди 9 години
pogrebalnia bg biznes e s mega rast, vodolaznia biznes, kolesarskia biznes, pojarnikarskia biznes, proizvodstvoto na ogradi i reshetki, katinari, kluchove, verigi, sindjiri, rast v policiata ima - koi da gleda ekranite otmnogoto kameri, garajite - ai, ai,ai, recyclinga - ai,ai ai, magazinite za rezervni organi imat rekorden rast, proizvodstvoto na kovchezi - ai,ai,ai.modno obleklo i dekorirane za pogrebenia, krematoriumite.proizvodstvoto na dokumenti akt za smart, tamyan, svesti - mega rast!
30
0
 
8
 
! Отговори
men преди 9 години
какви са тези минуси бе ***? пак чакате некой германец да доде да прави псевдо инвестиции, да ви определя политиката, да ви дава "европейски" заплати, да ви даде пари за магистрали, пътища и мостове, да ви изчисти двора, да ви направи деца и т.н. и да си тръгне със всичко ценно останало по пребедната ни земя. клоуните по долу, заслужавате си съдбата.
29
0
 
12
 
! Отговори
Бинко Сланинко преди 9 години
Ами с този *** чалгаджийски народец, кьдето само плющене на гюбеци, йебане, телефони, астри, ***,планета тв, тарикатски номерца, как няма да западне...
28
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
'Бизнес средата в BG се влошава, твърди германският бизнес'Не германският бизнес а оня *** Прокопиев го твърди.Гледайте от къде идват 'новините'.
27
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много показателно за настоящите упраляващи !
26
1
 
1
 
! Отговори
do 26 преди 9 години
pi4 q pogledni kakvo to4no e evropa en.wikipedia.org/wiki/European_Union ! Maj si e bash edna dyrjava!
25
4
 
4
 
! Отговори
до 26 преди 9 години
Европа на практика е единна държава! Замисли се, след като може свободно да отидеш в Германия, да учиш, работиш и зимаш помощи там! След като може с българска фирма да упражняваш свободно търговия по цялата територия на ЕС! След като няма граници, и се въвежда еврото, общ парламент, а скоро и общ законодател и обща войска! Мислете преди да пишете!!
24
5
 
9
 
! Отговори
до №26 преди 9 години
Европа ще стане една държава колкото и да не им се иска на руснаците и хамериканците! Европа вече се разглежда като едно цяло, предстой въвеждането на единна законова рамка, единна валута, единна армия и един общ официален език които да се изучава задължително паралелно с локалния! Европа има единен пазар, и единен суверенитет! Европа е повече единна държава от Русия например, където има няколко вътрешни войни! Всеки гражданин на ЕС има еднакви права, българите сме Европейци, свикнете с това!!
23
3
 
15
 
! Отговори
... преди 9 години
Ми така става като ни управляват турци и комунисти! То пак добре, че има държава БГ още! Как още тая *** не ни е продала още не знам!?
22
6
 
13
 
! Отговори
до №23 преди 9 години
"България се самопогребва обръщайки гръб на Европа ! Европа е най - богатата и най - културната държава в света! "Да баце. Нема проблем. Европа е държава, щом си казал :))))
21
1
 
22
 
! Отговори
не син преди 9 години
"Бизнес средата в BG се влошава" ! Бре,каква изненада ! Управляват гей,турци и психоболен,а за следващ премиер чака Л***йнеков !
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Авторе, от чисто любопитство - какво ти пречеше да напишеш "Бизнес средата в България..." вместо "Бизнес средата в BG..."?
19
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България се самопогребва обръщайки гръб на Европа ! Европа е най - богатата и най - културната държава в света!
18
12
 
1
 
! Отговори
от 7 преди 9 години
Плюете ли ме, еврейски ксенофоби, подчинени на "богопомазаните" от Израел?
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да се държат дисциплинирано като в Германия и да не крадат - не е сложно! Редовно да оповестяват на кой колко са "снесли" и продължават да снасят и нещата ще се поизбистрят - господа германски бизнесмени!!!
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Износът на Германия за 2003-2013година е 11, 89 трилиона долара. Само на Германия, не на цяла Европа. Износът на САЩ е 11, 38 трилиона долара. Износът на Русия е 3, 43 трилиона долара. Като 75 процента от износа на Русия е от нефт и газ тоест стока, което не изисква никакви особени умения, производителност и технологии.Брутният Вътрешен Продукт на Русия е по- малък и от този на Германия / 3,6 трилиона/, и от този на Франция /2,7 трилиона/, и от този на Обединеното кралство /2,4 трилиона/ .
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държавната машина смаза бизнеса в България, затова сме толкова бедни! Където няма бизнес няма и пари! Погледнете само статистическите данни! Проблема на България е руския модел по които се управляваме! Олигархия разграби и унищожи малкия и средния бизнес с помощта на държавния апарат! Всички блага се концентрират в една група, упражняваща диктат! А колкото до Германския бизнес, него не го гледайте, той е нещо непонятно за нас! Там хората на друго еволюционно равнище !!
14
10
 
1
 
! Отговори
men преди 9 години
не остана за лапане ли бе швабските ционистки ***? да не дземе да се чупи гърбината на камилата. че и не останаха бачкатори у бегето, всичко живо се изнася, кой ще ви работи за без пари? най добре се оплачете на баба си шмеркел и и кажете да скръцне пръцне на шебек обонго и може мвф и световната банка да ни отпуснат заемчета да има за немския бизнес... а ние продължаваме да чекаме българския орбан.
13
0
 
29
 
! Отговори
HETO преди 9 години
Средата се влошава по много причини:- слаби управляващи, които не знаят, какво да правят и как да пресладват интересите на страната- слаб народ, който не иска да се образова и да се развива постоянно- чревоугоднически народ, който гледа да си направи кефа, вместо да ражда деца- народ без капка патриотизъм, който плюе по всичко родно, и все гледа в чуждата паница, и си мисли че там е по-добре.

Спонсорирани публикации