Доходите трябва да се увеличат драстично според икономист

Държавата да даде шанс на малкия и среден бизнес
Обновена: 1 май 2014 14:32 | 1 май 2014 13:27, Екип на Bulgaria On Air
56
Доходите трябва да се увеличат драстично според икономист
Снимка: Dnes. bg

Доходите в България трябва да се увеличат драстично, дори с цената на влошаване на макроикономическите показатели на страната и увеличаване на задлъжнялостта. Това коментира в сутрешния блок на телевизия Bulgaria on Air икономистът Николай Ников.

Той посочи, че развитият свят не съблюдава стриктно макроикономическите показатели, а измерва развитието си по ниво на безработицата, брутен вътрешен продукт (БВП), качество на живот и т. н.

Държавата трябва “да даде шанс на малкия и среден бизнес”, който трябва да определи насоката какво държавата до подкрепи и подпомага, допълни икономистът.

Според Ников проблемите на бизнеса в България са два – липсата на добро финансиране и на пазар.

“Банковите активи в Европа са средно 3-4 пъти по-големи от БВП. В България БВП е 70 млрд. лева, а кредитите за домакинствата и бизнеса са 55 млрд. лева. Този показател може да се удвои и утрои, като за размерите на българската икономика това уедряване на капитали ще даде бърз резултат”, посочи експертът.

По думите на Ников е дошло време за връщането към индустрията. Реиндустриализацията обаче не бива да се осъществява по планиран и централизиран начин. “Бизнесът ще покаже с какво сме конкурентоспособни, а правителството ще има възможност да поощри индустриите, които се справят”, каза икономистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
1
 
! Отговори
mno.us.acom.eu преди 9 години
bg iznos na metali za 1 trimesechie na 2014 godinahrom - x tona - x darjava - x cenanikel -x tona - x darjava - x cenamed - x tona - x darjava - x cena zlato - x tona - x darjava - x cenaplatina - x tona - x darjava - x cenajelyaso - x tona - x darjava - x cenaaluminii - x tona - x darjava - x cenazink - x tona - x darjava - x cenaolovo - x tona - x darjava - x cenagasta neprogledna magla?
46
0
 
1
 
! Отговори
op преди 9 години
fakt e daje.0.5 milion bulgari se iznesoha expresno izvan Bg predi 2 dni i zarabotiha daje po novi visoki stavki svoite evra.
45
1
 
2
 
! Отговори
Аха ще стане чакайте преди 9 години
Ще се увеличат доходите на юристи и магистрати,казано ясно и точно.Тези които са на върха на хранителната пирамида няма да се лишат от храната си като увеличат доходите на хората от наемния труд.Ако все пак доходите на такивата работници се увеличат,това означава поне две години по-рано да се увеличат разходите драстично.Никой достоен и себеуважаващ експлоататор няма да допусне българските работници да получат изработената заплата !
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е важно колко получаваш а какаво можеш да купиш.Вдигат доходите вдигат цените нови заплати нови акцизи и грабежи и за пореден път обират спестяванията на хората.Това е България. Управляващите никога не мислят за народа а единствено за джоба си.Господа управляващи необходими са работни места не подаяния.
43
1
 
2
 
! Отговори
До 50 преди 9 години
Приятел извинявай, но ти си адски неграмотен. Дай да въведен желязно покритие, то-евтино ще ни излезе. Днешната икономика не може да функционира по този начин, за това златни, сребърни и т.н. частични или пълни покрития са останали в историята.
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изхода е златно покритие на ЛЕВа....И без това сега не можем да печатим пари в този валутен борд.Ако лева е златен,другите валути би трябвало да поевтинеят спрямо лева.Така 1лев може да се разменя за 10евро например,или 15 $.....Яко,а? Така ще увеличим доходите си без да печатим пари.Това е! п.п.И не производителността на труда носи по-високи доходи,а продажбите...Все тая е ако произведеш 1000 или 2 000 менгемета,ако не можеш да ги продадеш!Ама за тая работа трябва можещ меринджей...образован!
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами! Трябва да се намаляват! Високи са!
40
0
 
1
 
! Отговори
gradinar преди 9 години
bg centralnata admin e mega problem - prekomerno skapo struva, a e savsem bezpolezna, daje e vredna i otrovna za zdraveto na bg narod. dobar biznes i radost v jivota na sila ne stava.
39
6
 
2
 
! Отговори
дебел депутат преди 9 години
никаква аванта за мизерниците-340 лв заплата е достатъчна за мизерниците в България.
38
1
 
5
 
! Отговори
rumen72 преди 9 години
До Копирано мнениедори тази статистика е грешна, току шо по тъпата новатв пуснаха официалната статистика на ЕВРОСТАТ и забелзабележете нроизводителноста на труда в българия е 44% от средноевропейската
37
2
 
10
 
! Отговори
Патило преди 9 години
Уважаеми колеги работници :)Винаги се интересувайте защо този преди вас е напуснал- това ви чака и вас...Запращането да е процент от приходите на фирмата - така дори след укритите суми ще остава нещо и за работника.До скоро работих във фирма с 4 работника и 4 съдружника... Бих им шута и сега началниците тичат по обектите а приходите им намаляха - защото са некадърници :)Всеки управител си заслужава работниците. Като не ги харесва - сам да си върши работата!
36
2
 
10
 
! Отговори
jane преди 9 години
@35 - с минималната заплата са обвързани огромен процент от бюджетните плащания. Т.е. ако тя се увеличи, на държавата ще й трябват пари и то бая. Но неудобството на взимането на заем ще се компенсира с ползите. Особено ако измислят как да спрат изтичането на пари в чужбина от ЕРП-тата и големите търговски вериги. Българите обичат да си угаждат, вдигането на минималната, а от там и на всички, ще доведе до супер-бум в консумацията и от там и парите ще се завъртят и икономиката ще тръгне.
35
4
 
31
 
! Отговори
ЧорбаЖи Бос преди 9 години
Поздравявам всички български работници и заплатаджии с този виц.Двама работодатели си говорят.- Абе ти на твоите работници плащаш ли им заплати? Щото аз на моите не, и още идват работа.- И аз не им плащам на моите. Даже им сложих такса вход, ама те се изхитриха. Идват в понеделник и си тръгват в петък!
34
6
 
9
 
! Отговори
Dublin преди 9 години
Искам да пипитам този "икономист", как ще попречи на цените да последват още на скедващия ден тези високи заплати. Някой хора все още имат *** в главите. ...mai ti imas cugun u tikvata...ela v Dublin da ti pokaza kolko stoki sa na po-nizki ceni ot v Bg, a sa i po-maluk pazar ot nas/3 miliona/Ta ne vizdas li, ce cenite ni za izprevarili evropeiskite...Samo uslugite kato cialo sa malko po-evtini.
33
4
 
25
 
! Отговори
Копирано мнение преди 9 години
1. Производителността ни е 27%, а заплатите 17% от средноевропейските2. БНП е 47% от средноевропейския, а средните ни доходи 25%3. Събраният Данък печалба за миналата година е 2.2 милиарда, значи декларираната печалбата е 22 милиарда (истинската е по-голяма, около 35 милиарда), а съгласно Чл.60 от Конституцията ни таваните за осигуряване и облагане са ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ!- Целият бюджет на държавата е само 8 милиарда! т. е. Безусловно ИЗРАБОТЕНАТА средната заплата е 1 500 лв. и може да се плаща от утре!!!А 80% от работещите ГЛАДУВАТ!!!
32
4
 
2
 
! Отговори
да ама не преди 9 години
ще овеличим заплати и пенсии и ще подобрим китайската икономика.Това може да стане ако се спре китайския внос.Но ще секнат и комисионните за политиците.Като дадете пари на народа той тутакси ще изкупи китайските *** а за родното пройзводство среден пръст
31
5
 
49
 
! Отговори
Попа с картечницата преди 9 години
В развитите страни ако печалбата на един работодател е 1 милион, 900 хиляди се разпределят за заплати а 100 хиляди остават за него.В България ако печалбата на един работодател е 1 милион, 100 хиляди се разпределят за заплати а 900 хиляди остават за него.Манталитета на БГ работодателя е такъв, иска за една година да стане милионер.ГОЛАТА ИСТИНА ЗА НИСКИТЕ ЗАПЛАТИ В БЪЛГАРИЯ !!!
30
4
 
15
 
! Отговори
1 преди 9 години
До АнонименИкономика има, но много се укриват данъци и т.н. и накрая всеки се прави, че да се увеличи една заплата е непосилно.
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оставете доходите, вижте какво става в Истанбул или някой друг град и се почешете.
28
4
 
18
 
! Отговори
1 преди 9 години
И аз съм на мнение, че трябва да се увеличат. Потребителите ще имат повече пари и ще се появят по този начин стоки или услуги готови да ги вземат тези пари. Ще се развива и бизнеса.

Спонсорирани публикации